Tekisikö mieli kääntää patterit täysille? Tarkista ensin nämä kohdat kodissasi ja säädä termostaattia vasta sitten

Julkaistu:

Termostaatit
Tarkista ikkunoiden tiivisteet ja raitisilmaventtiilit ennen termostaattien säätämistä.
Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa.

Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.

Motiva Oy:n asiantuntija Teemu Kettunen kertoo tiedotteessa, että termostaattien toimintaa kannattaa herätellä kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen.

Paksut verhot ja huonekalut pitää siirtää pois patterin edestä, jotta lämpö pääsee levittäytymään tasaisesti huoneeseen.

Väärin säädetty lämpötila-asetus aiheuttaa vedon tunnetta

Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle.

– Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa, Kettunen sanoo.

Älä kuitenkaan sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.


Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.

– Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen, neuvoo Kettunen.

Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Jos laitteisto on käyttäjälle tuntematon, kannattaa apua pyytää huoltoyhtiöltä.

Energiaa säästyy myös puhallintehon säätämisellä.

– Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa on esimerkiksi juhlien vuoksi poikkeuksellisen paljon ihmisiä, laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun ei olla kotona, vinkkaa Kettunen.

Sopiva lämpötila 20–22 astetta

Kylmän tunne on yksilöllistä.

Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20–22 astetta.

Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa. Varastot ja autotallit voi puolestaan pitää huomattavasti viileämpinä.

– Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen. Lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti pitkin talvea ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan, neuvoo Kettunen.

Olethan muistanut seuraavat:

  • Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
  • Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
  • Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
  • Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
  • Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.

Näin säästät sähkölaskussa

Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua.

– Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Säädä lämmitys päälle aamuin illoin niihin ajankohtiin, kun tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Kettunen vinkkaa. Vaikka lämmitystä voi ajastaa, pitää pesutilojen ilmanvaihdon olla toiminnassa jatkuvasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt