Suomalaiset kertovat kohtaamisistaan pikkulintujen kanssa: ”Koputtavat syksyllä ikkunoihin, kunnes alan ruokkimaan”

Julkaistu:

Linnut
”Linnut kyllä oppivat tunnistamaan kuka heitä ruokkii, ja oppivat pyytämään lisää. Uskokaa tai älkää”, lukija kommentoi.
Tiedätkö, miksi pikkulinnut kurkkivat tähän aikaan vuodesta ikkunasi takaa ja nokkivat ikkunaa?

Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved kertoi Kodin Kuvalehden jutussa alkuviikosta, että kyse on lintujen uteliaisuudesta. Joku saattaa luulla, että kyseessä on lintujen suorasukainen tyyli olla ruoan perässä, mutta aivan niin ei ole.

– Eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle, asiantuntija kommentoi.

Ilta-Sanomien lukijat kommentoivat artikkelia, ja olivat osittain tutkijan kanssa eri mieltä. Moni oli sitä mieltä, että lintu kyllä tunnistaa, kuka sitä ruokkii.
Lintujen käyttäytyminen kiinnosti Ilta-Sanomien lukijoita laajalti. Linnut viihdyttävät ja niitä hoivataan, mutta joitakin ne myös ärsyttävät.

Näin lukijat kommentoivat kohtaamisiaan pihalintujen kanssa:

Ääni kellossa muuttuu, kun ruoka on loppumassa

– Kyllä ainakin omalla pihallani linnut osaavat vaatia ruokaa, ihan eri ääni on kellossa silloin, kun ruoka on loppumassa. Koputtavat syksyllä sekä oveen että ikkunoihin, kunnes alan ruokkimaan, ja tulevat myös talvella koputtamaan aina, jos olen unohtanut täyttää ruokinta-automaatit. Istuvat vieressä oksalla katsomassa, kun tuon täydennystä. Suorastaan ärsyttää miten eläinkunnan älykkyyttä aina aliarvioidaan, linnut kyllä oppivat tunnistamaan kuka heitä ruokkii, ja oppivat pyytämään lisää. Uskokaa tai älkää.


Raapivat ikkunoita

– Kummasti tuntuvat raapivan ikkunoita nykyään. Aiemmin ei tapahtunut vastaavaa. Nyt kun pari talvea ruokkinut, niin tuntuvat kyllä tietävän mistä ruokaa tulla kinuamaan.

Lintujen laskenta käy viihteestä

– Mahtavaa viihdettä katsoa aamiaispöydästä pikkukavereita ja kirjata kuinka monta eri lajia on talven aikana nähnyt! Viime vuoden saldo oli 21 eri eläintä ja nyt on yhdeksän bongattu.

Kitatut ikkunat kiinnostivat

– Ainakin 70-luvulla kotipaikassa maaseudulla kitatut ikkunat ja erityisesti se kitti kiinnostivat pikkulintuja. Sitä ne naputtelivat irti ja isä kirosi.

Tulevat kylmähkön yön jälkeen

– Kyllähän noita tinttejä jo kuistillani käy aamuisin, varsinkin kylmähkön yön jälkeen. Tuuletan aamulla keittiön ja varmaan lämpö houkuttelee. Monasti on joku tirppa keittiöönkin lennellyt ja olkkariinkin asti melkein.

Talitiainen otti katsekontaktia

– Meillä ei ole tiivisteitä ikkunanpokissa, mutta silti tuli viime vuonna alkutalvesta yksi talitiainen koputtelemaan suoraan lasiin. Se ihan odotti että me huomaamme sen ja otti katsekontaktia. Seuraavana päivänä kävin ostamassa siemeniä ja laitoin lintulaudan roikkumaan, eivätkä sen jälkeen ole koputelleet ikkunoita. Voi olla että vanhemmat tiaiset ovat oppineet, että taloissa asuvat ihmiset ruokkivat heidät.


Taloyhtiö kielsi ruokinnan

– Taloyhtiö kielsi lintulaudat ja talipallot. Asukkailla ei saisi olla muuta iloa kuin kuunnella naapurien möykkäämistä. Ruokin varpusia kadulla.

Oppivat paukuttamaan ikkunaa

– Meillä on ollut tiaisilla ruokapaikka keittiön ikkunalaudalla vuosia ja mokomat ovat oppineet kiertämään talon ja tulevat paukuttamaan makuuhuoneen ikkunaan, jos kuppi on tyhjä. Osoittaa suoraan, että linnut tietävät mistä ruoka tulee. Ja jos sitä ei ole, niin pyytävät huomiota suoraan.

Repivät metalliset hyttysverkot

– Kunpa koputtelisivatkin vain. Tiaiset jostain syystä haluavat repiä metalliset hyttysverkot hajalle tuuletusikkunan ulkopuolelta. En ole yrittänyt niitä verkkoja talveksi irrottaa, kun en tunne kiinnitystapaa. Jos verkko karmeineen putoaa, niin alhaalla kadulla kävelijöille voi käydä ikävästi.

Rauhoittuivat vasta auringonsiemenistä

– Omassa pihapiirissäni rauhoittuivat vasta, kun aloitin talviruokinnan auringonkukansiemenillä, talipalloilla ja rasva-/siemenseospötkyillä. Käyvät kyllä siltikin pahvilaatikon kimppuun välittömästi, mikäli sellaisen pihalta hoksaavat. Osaavat kyllä tehdä paljon tuhojaan tuolla touhulla. Olen kolmeen kertaan joutunut vaihtamaan ilmalämpöpumpun putkien eristeet muutaman metrin matkalle, kun ei ole tullut ajoissa aloitettua ruokintaa syksyllä.

Suttaavat terassin

– Meillä on talvehtimaan pyrkiviä kärpäsiä seinälautojen, markiisin suojissa sekä ikkunoiden välissä. Olen nähnyt että tintit popsivat niitä ja tavoittelevat ikkunankin välistä. Kivojahan nuo ovat, mutta ikävältä näyttää parvekkeen ja terassi niiden jätöksineen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt