Asiantuntija kertoo, mitä tapahtuu, jos et vaihda saunan kiuaskiviä: ”Lasku on iso”

Julkaistu:

Kiuas
Saunan kivien vaihtaminen on tärkeää, mutta miksi?
Saunalogia.fi-sivuston perustaja ja Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti Lassi A. Liikkanen vertaa kiuaskiviä auton moottoriöljyyn.

– Kiuaskivet eivät ole ikuisia. Kiuaskivien tarkistaminen ja uudelleen latominen on toimenpide, joka tulisi tehdä säännöllisesti. Liikkanen sanoo.

Se, kuinka usein kiuaskivet tulisi tarkistaa ja mahdollisesti vaihtaa, riippuu saunan käyttömäärästä ja kiuaskiven laadusta.

Monet suomalaiset suosivat saunassa luonnonkiviä, joista suosituin on edullinen oliviinidiabaasi. Tällaiset kiuaskivet tulisi tarkistaa vähintään kerran, mielellään kaksikin kertaa vuodessa.

– Kyseessä on erittäin edullinen kiuaskivi, sillä 40 kiloa maksaa alle 20 euroa. Huoltamista ei siis tulisi lykätä ainakaan kustannussyistä, Liikkanen muistuttaa.

Pyöristetyt keraamiset kiuaskivet ovat kestävämpiä. Niiden tarkistus- ja vaihtoväli voi siis olla pidempi.

Vaihdon tarpeessa oleva kivi murenee

Kivien tarkistaminen, ja tarvittaessa vaihtaminen, tehdään ottamalla kivet käteen. Huonokuntoiset kivet voivat olla vaikkapa piilossa kiukaan pohjalla.

Jotkut kopauttavat kiviä yhteen ja katsovat, kestääkö kivi törmäyksen. Jos kivet lohkeilevat, on ne aika vaihtaa uusiin.


Usein tätäkään ei tarvitse tehdä.

– Useimmiten, jos kiuaskivi on ikääntynyt, sitä ei tarvitse kuin puristaa kädessä, ja se hajoaa, Liikkanen neuvoo.

Kivien kunnon näkee usein myös kiven pinnasta. Kulunut kivi muuttuu pinnalta ruosteenruskeaksi, valkoiseksi tai jopa vihreäksi, riippuen alueella olevan veden laadusta.

Kivien tarkistamisen yhteydessä saunan kivet kannattaa latoa kiukaaseen uudelleen. Samalla saa siivottua kivenmurut kivien välistä, jossa ne tukkivat helposti ilmarakoja.

Lasku saattaa olla iso

Viimeistään kiuaskivet tulisi vaihtaa uusiin siinä vaiheessa, kun sauna ei lämpene kunnolla, se lämpenee hitaasti, ilma alkaa tuntua tunkkaiselta tai löylyt jäävät heikoiksi.

Puu- ja sähkökiukaassa vaikutukset kiuaskiviin ovat erilaisia, mutta kummassakin kiuaskivien vaihdon lykkääminen aiheuttaa ongelmia.

– Sähkökiukaassa sähkönkulutus lisääntyy, saunan lämpeneminen hidastuu ja pahimmillaan vastukset vahingoittuvat.

Laiskuudesta voidaan siis sakottaa myös rahallisella menetyksellä.

– Jos tilanne menee niin pahaksi, että hajottaa kiukaan sähkövastukset, lasku on iso, Liikkanen muistuttaa.

Nämä kivilaadut olivat testin kestävimpiä

Liikkanen on tutkinut kiuaskivien kestävyyttä myös testissä, jossa kiviä löylytettiin automaattisesti realistisissa saunomisoloissa ympäri vuorokauden. Testistä kertoo Saunologia-sivusto.

Kuumentamisen lisäksi kiville annosteltiin vesiannoksia, kunnes kivet olivat kokeneet 150 lämmityskertaa, 450 lämmitystuntia ja 2100 löylynheittoa.

Erot kivilaatujen välillä olivat maltillisia. Selviytymisasteella arvioituna heikoimmin ja parhaiten selviytyneen näytteen välillä oli lähes 30 prosenttiyksikön ero. Järjestyksessä parhaiten selviytyneet kivilaadut olivat peridotiitti, oliviini, vulkaniitti ja oliviinidiabaasi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt