Unohdatko sinäkin puhdistaa pienet venttiilit kotonasi? Vaikuttaa suoraan sisäilmaan

Poistoilmaventtiilit keräävät herkästi vaatepölyä itseensä. Puhdista painovoimaisen ilmanvaihdon poistoilmaventtiilit kaksi kertaa vuodessa.

30.10.2019 11:33

Huoneistossa on yleensä kahdenlaisia venttiilejä: poistoilmaventtiileitä, jotka sijaitsevat yleensä keittiössä ja kylpyhuoneessa sekä tuloilmaventtiileitä, jotka löytyvät huoneista, joissa oleskellaan.

Kylpyhuoneessa sijaitsevat poistoilmaventtiilit keräävät helposti vaatepölyä itseensä. Pöly puolestaan kerryttää ilmarakoihin silmin nähtävää likakerrostumaa.

Likainen näky on tuttu etenkin märkätiloissa.

Yleensä poistoilmaventtiilit kannattaakin putsata vähintään kerran vuodessa, mielellään kaksikin.

– Puhdistus kannattaa tehdä, jotta sisäilma pysyy hyvänä, kertoo Ilta-Sanomille Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Putsaukseen tulisi ryhtyä myös siitä syystä, että poistoilmaventtiilin puhdistaminen kuuluu osakkaan vastuulle.

Putsaus on helppoa ja vie vain muutaman minuutin.

Yleensä poistoilmaventtiili kierretään pois kiertämällä venttiilin ulkoreunaa vastapäivään, puhdistamalla venttiili lavuaarissa vesihanan alla tiskiharjalla ja imuroimalla venttiilikanavan aukko ennen venttiilin takaisin laittamista.

Poistoilmaventtiilin keskikartioon ei tulisi koskea, jotta ilmanvaihdon asetukset eivät muutu.

Poistoilmaventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä ja kylpyhuoneessa.

Vaihda tuloilmaventtiilit talviasentoon

Motivan Päivi Suur-Uski muistuttaa myös tuloilmaventtiileistä. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ne tulisi vaihtaa talviasentoon vuodenajan vaihduttua.

– Painovoimaisessa ilmanvaihto toimii sitä paremmin, mitä kylmempää on, joten tuloilmaventtiilit tulee olla talviaikaan pienemmällä kuin kesällä. Tuloilmaventtiilien asentoa on hyvä säätää useammankin kerran vuodessa, kertoo Suur-Uski.

Tarkkaile siis asuntosi käyttöä. Tyypillistä on, että kesällä ilmanvaihto on riittämätöntä, mutta talvella ilma voi vaihtua liiankin tehokkaasti. Ilmanvaihtoventtiileitä ei tulisi kuitenkaan koskaan sulkea kokonaan.

Muista myös suodattimet

Syksy on hyvää aikaa myös mahdollisten ilmanvaihdon suodattimien vaihdolle tai putsaukselle.

Niiden vaihtaminen kuuluu nykyään taloyhtiön vastuulle.

Suurimmassa osassa suomalaiskodeista on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näissä kodeissa suodattimet vaihdetaan seinään, ikkunankarmiin tai puiseen tuuletusluukkuun asennettuihin venttiileihin.

Vaihtoväli riippuu siitä, missä asuu. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.

Osittainen lähde: Motiva

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?