Kaarinan ruoanlaitto keskeytyi pelottavaan rysähdykseen – kylpyhuoneesta löytyi ”räjähtänyt” suihkukaappi ja verinen mies

Julkaistu:

Suihkukaappi
– Pesun jälkeen suihkukaappi ”räjähti” sirpaleiksi. Mieheni seisoi siellä suihkussa lasien keskellä verta valuen ja suihkukaapin kahva kädessään, Kaarina muistelee hänet säikäyttänyttä tilannetta.
Koti on paikka, jossa turvallinen ja rauhallinen tunne ottaa vallan. Tutussa ympäristössä ikäviä onnettomuuksia ei luonnollisestikaan osaa odottaa.

Kun lokakuun tavallisena arkipäivänä kotonaan ruokaa kokannut Kaarina kuuli kylpyhuoneestaan kantautuvan rysähdyksen, hän säikähtikin pahasti.

Ääntä kohti rynnännyttä Kaarinaa odotti kylpyhuoneessa pysäyttävä näky.

– Mieheni oli ollut pesemässä meidän lasista suihkukulmaa. Pesun jälkeen suihkukaappi ”räjähti” sirpaleiksi. Mieheni seisoi siellä suihkussa lasien keskellä verta valuen ja suihkukaapin kahva kädessään. Näky todella säikäytti.

– Mieheni sanoi, että apua, en pääse pois täältä. Keräsin lasinsirua, ja vein hänelle kengät, jotta hän pääsi pois. Se oli aika hirveä tilanne. Mieheni oli täynnä naarmuja ja haavoja, jotka olivat melko syviä, Kaarina kertaa.

Seuraavaan suihkukaappiin turvakalvot

Kaarinan ja hänen miehensä suihkukaappi asennettiin vuonna 2014. Asennuksesta vastasi ammattilainen. Kaarinan mukaan suihkukaappi ei ole koskaan saanut osumia, eikä niitä tullut myöskään pesun yhteydessä. Kovalla voimalla tapahtunut ”poksahdus” olikin pariskunnalla täysi yllätys.


– Jälkeenpäin huomasin, että lasinsirut olivat iskeytyneet suihkukaappia vastapäätä olevan pesukoneen luukun kanteen.


Pariskunta saa pian tilalla uuden, niin ikään lasisen suihkukaapin, mutta tällä kertaa sen yhteyteen asennetaan myös turvakalvot.

– Toista kertaa emme halua kokea vastaavaa.

Myös muita tapauksia

Kerroimme muutama viikko sitten perheenäidistä, jonka pieni tytär ja mies saivat haavoja lasisen suihkukaapin hajottua täysin yllättäen.

– Suihkukaapin ovi tuhoutui pieneksi silpuksi, ilman mitään syytä. Mieheni huusi, että auta, ja koppasin lasimeren keskellä täysin paniikinomaisesti huutavan tytön syliini. Häneltä valui suihkuveden mukana verta joka puolelta, ja tilanne näytti siinä hetkessä ihan älyttömän rajulta, perheenäiti kuvaili tilannetta.

Keväällä kerroimme myös Hauholla asuvan Ormalan pariskunnan ”räjähtäneestä” suihkukopista.

Suomen tasolasiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jenni Heikkilä kommentoi tuolloin syitä suihkukaapin yllättävään hajoamiseen.

Heikkilän mukaan suihkukaapin lasi on aina karkaistua lasia. Lämpökarkaistu turvalasi menee särkyessään rikki pieniksi palasiksi. Heikkilän mukaan karkaistun lasin palasissa ei ole samanlaista viiltävää reunaa kuin tavallisessa tasolasissa. Turvalasin tarkoitus on vähentää henkilövahinkoriskiä.

Vaikka lasin tulisikin murentua pieniksi palasiksi, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ryhmäpäällikkö Kurt Kokko huomauttaa, että rikkoutuneen lasin suhteen on aina olemassa riski haavoille.

– Siitäkin huolimatta, että suihkukaapin lasin pitäisi hajota sellaisiksi palasiksi, ettei viiltohaavoja pitäisi tulla, kukaan ei varmasti pysty sellaista lasia rakentamaan, etteikö joku hajonneen lasin sirpaleista voisi aiheuttaa haavaa.

Tukes ei löytänyt suihkukopeista vikaa: ”Varsinaisen syyn selvittäminen ei ole kovinkaan helppoa”

Kokko kertoo Tukesin tutkineen lasisten suihkukaappien turvallisuutta muutama vuosi sitten.

– Toissa vuonna, vajaan vuoden mittaisena ajanjaksona, tietoomme tuli noin kymmenen tällaista tapausta. Se herätti kiinnostuksemme, joten testasimme lasisia suihkuseiniä.

Syitä lasisen suihkukaapin hajoamiseen voivat olla kolaus, reunalle tullut alkava rikko, asennusvirhe tai se, ettei suihkukaappia ole muistettu huoltaa ja kiristää.

– Valmistusprosessiin liittyy se vaara, että jokin ainesosa tai hiukkanen jää lasiin aiheuttaen jossain vaiheessa jännitettä. Lisäksi on tapahtunut myös asennusvirheitä. Kyllä näitä tapauksia aina välillä tulee, mutta varsinaisen syyn selvittäminen ei ole kovinkaan helppoa.

Kokon mukaan Tukes ei kuitenkaan löytänyt lasisten suihkukoppien turvallisuudesta suurempaa vikaa. Kokon mukaan lasisen suihkukaapin omistajan ei kannatakaan huolestua, mutta asennusta ei silti koskaan kannata tehdä ilman ammattilaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt