Virven ja Heikin Arabia-kokoelma saa hieraisemaan silmiä – ”maitokannujen mersulla” voi tienata jopa tonnin

Julkaistu:

Arabia
Arabian maitokannuja ja kermakkoja keräilevä Heikki Mattila veikkaa, että E-mallin maitokannusta tulee tulevaisuuden keräilyhitti.
Virve ja Heikki Mattila ovat keränneet Arabian maitokannuja ja kermakkoja vuodesta 2006 lähtien. Keräilijöiden laaja kokoelma on parhaillaan nähtävillä Desigmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä.

Pariskunta aloitti keräilyn vuonna 2006, kun Virve Mattilan anoppi lahjoitti miniälle Karjala-maitokannun. Nykyään kokoelma sisältää yli 1 200 erilaista kannua ja kermakkoa.

Esineiden joukossa on muutamia pariskunnalle erityisen tärkeitä helmiä.


Sellaisia ovat esimerkiksi Italian San Marinosta saakka tuodut kaksi Imatran kannua, joista toisen leima ajoittuu ajalle ennen Suomen itsenäisyyttä. Kannut olivat päätyneet Italiaan muuttokuorman mukana.

– Se oli äärettömän hieno keräilyelämys, että saimme tuotua sen Italiasta pois, Heikki Mattila kehuu.

Kukkakoristeisia kannuja paljon tarjolla

Arabian kannuissa kiehtovat niiden sisältämät tarinat, muotokieli ja kauneus, mutta ei rahalliselle arvollekaan kannata kohotella kulmiaan.

Näyttelyn kuraattorin Harry Kivilinna Designmuseosta muistuttaa, että rahallinen arvo liittyy aina jollakin tavalla keräilyyn.

– Se ei tosin yleensä määrittele, halutaanko esine kokoelmaan vai ei.

Arabian esineistä osan suosio on viime aikoina laskenut. Tällaisia ovat esimerkiksi maitokannut ja keräilylautaset, kommentoivat huutokauppojen asiantuntijat Ilta-Sanomille viime viikolla.
Heikki Mattila täsmentää, että kukkakoriste Sini, Rypäle ja Aster ovat niitä, joita on paljon tarjolla.

– Niillä ei ole hirveästi rahallista arvoa. Hinnat liikkuvat koosta riippuen 35–80 euron välillä, Heikki Mattila sanoo.

Niin sanottu maitokannujen mersu, eli Papukaija-kannu on arvokkaampi. Papukaija-kannuista maitokannujen mersuna on puhunut aiemmin myös muun muassa Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

– Pienemmän Papukaijan hinta on 350–550 euroa, jos kuva on virheetön ja värit ovat hyvät. Isompi kaksilitrainen pyörii 600–1 000 eurossa, kalliimmallakin on mennyt, Heikki Mattila sanoo.


Tulevaisuuden rahasampo?

Toisaalta jotkut esineistä saattavat jatkossa nousta arvoon arvaamattomaan.

Heikki Mattila uskoo, että tällainen on esimerkiksi E-mallin kaadin, jota tällä hetkellä löytyy, jos löytyy. Mallia valmistettiin vuosina 1968–1974. E-malli sopi hyvin muovisten maitopussien säilyttämiseen.

– Veikkaan, että jatkossa näille on kysyntää, riippuen minkä verran niitä on tarjolla ihmisillä.


Aivan omaa luokkaansa ovat myös ensimmäiset Arabian kannut, joita valmistettiin 1800–1900-lukujen vaihteessa.

– Jos ehjän löytää, se on kuin lottovoitto. Oman luuposliinia olevan kaatimemme löysimme lasivitriinistä kirpputorilta. Ystävä otti yhteyttä, sillä kyseessä oli hänen mukaansa vanha kaadin. Massaleima ei näkynyt kuin suurennuslasilla. Teimme hyvät kaupat, Heikki Mattila kertoo.

Kauppahintaa hän ei halua paljastaa.

Taide-esineet oma lukunsa

Oma lukunsa ovat kannut, jotka ovat käyttöesineiden sijaan ennemminkin taide-esineitä.

– Tällainen on esimerkiksi Kati Tuominen-Niittylän Storybirds, joka on tavallaan kuin taide-esine. Jos kuvittelet sen käyttöesineenä, eihän se toimiva ole, kun suuaukko on niin pieni.


Myös Mattiloiden kokoelmista löytyvä Richard Lindhin Jääkarhu on ennemminkin kirjahyllyesine.

– Se oli vain vähän aikaa tuotannossa. Meillä on ollut todellinen onni, että olemme löytäneet tämän pienessä koossa. Niitä ei ole ollut paljon tarjolla.

Näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Näyttely on esillä Designmuseossa 25.10.2019–25.3.2020.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt