Älä naarmuta astioitasi! Tässä kohtaa tiskiharja pitää ainakin vaihtaa

Julkaistu:

Tiskiharja
Mikäli harjakset eivät ole kunnossa, saattaa tiskiharja naarmuttaa asioita.
Tiskialtaan yläpuolella roikkuva astianpesuharja on kovalla käytöllä, mutta saattaa helposti jäädä vaihtamatta uuteen. Mihin uutta harjaa edes tarvitaan, kun astianpesuharjaa huljutellaan pesuaineessa tuon tuosta?

Siivoustuotteistaan tunnetun Sinin markkinointipäällikkö Marika Saarinummi muistuttaa, että tiskiharjalla ei ole yhtä oikeaa käyttöikää. Eri talouksissa tiskataan eri tahtiin: joissakin päivittäin kaikki tiskit ja toisissa tiskikone hoitaa kaiken. Toisaalta tiskiharja voi kulua yhtä paljon, vaikka sillä pestäisiin pelkät paistoastiat, sillä kuumat rasvaiset pannut ja kattilat kuluttavat harjasta eniten.

Vaihtoväliin vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka tiskiharja kuluu.

– Tiskiharjan harjakset kuluvat käytössä ja menevät kulumisen myötä usein myös lyttyyn. Mikäli harjakset eivät ole kunnossa, saattaa tiskiharja naarmuttaa astioita kuten paistinpannuja ja herkkiä laseja, Saarinummi sanoo.

Kiilto Family Oy:n viestintäpäällikkö Laura Heinovaaran mukaan tiskiharja on syytä vaihtaa tietyin väliajoin, jotta bakteerit eivät leviä.

– Käyttöikään voi toki vaikuttaa pitämällä tiskien lisäksi myös harjan puhtaana.

Likainen harja pesukoneeseen


Jos tiskiharjan harjakset ovat kunnossa, mutta harja näyttää likaiselta, ei sitä tarvitse vaihtaa vielä uuteen.

Monet tiskiharjat voi pestä astianpesukoneessa.

– Astianpesukoneessa tiskiharjasta saa puhdistettua siihen jämähtäneen taikinan tai rasvan sekä harjakset värjänneen marinadin. Pesun jälkeen harjan on jälleen käyttökunnossa, sanoo Saarinummi.

Jotkut tiskiharjat kestävät myös keittämisen.

– Tiskiharjoissa on usein vaihdettavat ja irrotettavat harjaspäät, jolloin kattilassa voi puhdistaa keittämällä pelkän tiskiharjan harjasosan. Pesu pidentää tiskiharjan käyttöikää niin kauan, kun harja lähtee pesuissa puhtaaksi ja kunnes harjakset kuluvat.

Täysin kelvoton tiskiharja on silloin, kun harjakset taipuvat tai ovat likaiset eivätkä enää lähde puhtaaksi.

Likaiseen tiskiharjaan on saattanut kovettua jotakin ruoka-ainetta niin, että se aiheuttaa naarmuja astioihin.

– Myös kuluneet tai katkeilleet harjakset ovat kelvottomia astioiden puhdistukseen. Tällöin harjakset voivat olla epätasaiset ja harjan runko voi osua astioihin, jolloin molemmissa tapauksissa astiat voivat vaurioitua. Kuluneella ja likaisella harjalla ei myöskään saa yhtä helposti tiskejä puhdistettua, kun ne hyvällä tiskiharjalla puhdistuvat muutamalla pyöräytyksellä, Saarinummi muistuttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt