Väärä kastelu tappaa huonekasvisi talvella – 15 minuutin kikka paljastaa, teitkö virheen hoidossa

Julkaistu:

Huonekasvit
Unohda jo kesän hoitorutiinit. Liikakastelu tappaa huonekasvin talvella herkästi.
Syksyllä luonnonvalo vähenee, ja lokakuun loppuun mennessä päivän pituus on lyhentynyt alle kymmeneen tuntiin koko maassa. Huonekasveille se tarkoittaa talvilepoon siirtymistä. Nyt on se hetki, kun huonekasvien kastelua ja lannoitusta vähennetään ja aloitetaan talvihoito, kertoo Biolan tiedotteessa.

Marraskuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana luonnonvaloa on niin vähän, että lähes kaikki viherkasvit kärsivät valon puutteesta. Vähässä valossa kasvu pysähtyy. Jos kastelua jatketaan samalla rutiinilla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä.

– Yleisin huonekasvien hoitovirhe talviaikaan on liikakastelu. Märäksi kasteltu ruukun multa on ilmaton. Ensin juuret alkavat ruskettua ja lehdet kellastua. Lopulta koko kasvi voi kuolla, varoittaa tiedotteessa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.


Kerttula täsmentää Ilta-Sanomille, että yleisesti liikakastelusta kärsivät etenkin herkkäjuuriset kasvit, jotka varastoivat itseensä vettä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaktukset ja muut mehikasvit, kuten rahapuut, joiden kiiltävät ja mehevät lehdet eivät haihduta paljon vettä. Ne ovat tottuneet vähempään kasteluun ja kärsivät liikakastelusta ensimmäisenä.

Osa kasveista ei hätkähdä runsaampaa kastelua.

– Huonekasvit, jotka tykkäävät tasaisesta kosteudesta ovat muun muassa muodissa oleva peikonlehti ja muotiin tulossa oleva saniainen, Kerttula vinkkaa.

Kokeile 15 minuutin kikkaa

Mistä sitten tietää, onko kasville antanut vahingossa liikaa vettä?


Kerttulan mukaan erityisesti suositut suojaruukut, eli umpinaiset ruukut, joiden pohjassa ei ole reikää, ovat ongelmallisia. Jos niitä kastellaan huolettomasti, vesi ei pääse pois.

Mikäli käytössä on altakasteluruukku, olisi puolestaan tärkeää seurata mittatikusta, ettei vesisäiliöön laita maksimimäärää ylittävää määrää vettä.

Monet pitävät huonekasveja perinteisessä saviruukussa, jonka alla on aluslautanen. Silloin avuksi kannattaa ottaa niin sanottu 15 minuutin kikka.

– Mikäli vettä on aluslautasella vielä 15 minuutin päästä kastelusta, tulee se kaataa ylimääräisenä pois.

Anna mullan kuivahtaa

Kastelutarpeesta kertoo myös mullan kosteus.

Ennen kastelua tunnustellaan mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeillaan ruukun painoa.

– Jos multa tuntuu litisevän märältä, se on jo liian märkää, Kerttula huomauttaa.


Talvella on turvallisempaa antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä kuin kastella varmuuden vuoksi.

Myös lannoitus voidaan lopettaa pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen tilalla annetaan merileväuutetta, joka lisää kasvien elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Kasvit viihtyvät ryhmissä

Kuiva huoneilma on lämmityskaudella riski huonekasvien hyvinvoinnille. Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin tropiikista, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Kasveille sopiva ilmankosteus olisi 60–80 prosenttia. Kun nämä kasvit joutuvat sinnittelemään huoneessa, jonka suhteellinen kosteus voi pakkasella laskea jopa alle 30 prosenttiin, on riskinä lehdenkärkien ruskettuminen.


– Kasvit viihtyvät paremmin, jos ne kootaan ryhmiksi. Kasvit haihduttavat vettä huoneilmaan ja mitä enemmän kasveja huoneessa on, sitä tehokkaammin ne pystyvät parantamaan kuivaa huoneilmaa. Kuiva ilma on haitallista yhtä lailla myös meille ihmisille. Kasvien avulla sisäilmasta saadaan terveellisempää, muistuttaa Kerttula.

Siirrä valoisammalle ikkunalle

Talvikuukausiksi huonekasvit siirretään valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä siirretään kaihtimet ja verhot päiväksi sivuun. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

– Nyt suosiossa olevat kirjavalehtiset huonekasvit ovat kaikkein herkimpiä valonpuutteelle. Kirjavalehtisillä kasveilla ei ole niin paljon lehtivihreää kuin vihreälehtisillä kasveilla. Liian vähässä valossa kirjavuus saattaa hävitä lehdistä, sanoo Kerttula.

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat led-kasvilamput, loisteputket ja monimetallilamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Muistilista huonekasvien talvihoitoon:

  • Vähennä kastelua.
  • Lopeta lannoitus.
  • Lisää ilmankosteutta sumuttamalla lehdistöä ja kokoamalla kasvit ryhmiksi.
  • Anna kasveille merileväuutetta.
  • Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  • Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt