Jari lähtee taas talvea pakoon Espanjaan, missä muut suomalaisetkin ovat erilaisia kuin Suomessa – näin edullista on Fuengirolassa

Julkaistu:

Ulkomaat
Fuengirolassa juroista suomalaisista kuoriutuu sosiaalisempi puoli, talvet Espanjassa viettävä Jari Väisänen kertoo.
Kuopiossa asuva Jari Väisänen, 67, suuntaa jo kolmatta talvea pakoon lumitöitä, kerrospukeutumista ja huurussa olevien tuulilasien skrapaamista.

Espanjan Fuengirolasta on tullut mieleinen talvikoti eläkepäiviä viettävälle entiselle merimiehelle.

On oikeastaan ihme, että suomalaisasutuksestaan tuttu Fuengirola valikoitui Väisäsen eläkepäivien viettopaikaksi. Kansainvälisen uran tehnyt Väisänen ei nimittäin alun perin inspiroitunut Espanjasta lainkaan.

– Olen ollut ikäni merellä hommissa ja viettänyt aikaa myös Espanjan Sevillassa, mutta en saanut siitä inspiraatiota, Väisänen myöntää.

Kun lapsuudenkaveri hankki oman asunnon Fuengirolasta, alkoi hän houkutella Väisästä ja tämän entistä puolisoa mukaansa.


Ensimmäisen kokeilukuukauden Väisänen vietti Espanjassa vuonna 2016.

– Pitkin hampain lähdimme, kunnes viimein innostuimme.

Nyt Väisänen ei voisi enää kuvitellakaan viettävänsä talvea kylmässä Pohjolassa. Tämän vuoden marraskuussa alkaa kolmas talvi Aurinkorannikolla. Takaisin Suomeen Väisänen palaa kevään tullen, viiden kuukauden ulkomailla oleskelun jälkeen.

– Talvet Suomessa eivät enää kiinnosta. Ottaa päähän se vaatteiden pukeminen ja riisuminen. Ensin hikoilet kauppakeskuksessa, kunnes ulkona alkaakin jo paleltaa. Sitten saat olla jo raappaamassa jäätä ikkunoista, Väisänen tarinoi.

Hellettä ei Aurinkorannikollakaan aina ole, mutta lämminveriseksi itseään kuvaileva Väisänen pärjää talvikuukausien 15 asteessakin useimmiten shortseilla ja t-paidalla.

– Mentaliteetti on ihan eri, kun aamulla herää. Kyllä elämä Espanjassa on niin paljon helpompaa.

Suomalaiset muuttuvat sosiaalisiksi

Väisäsen arkipäivät Fuengirolassa noudattavat usein samaa, hyväksi todettua kaavaa. Aamu alkaa noin tunnin kävelylenkillä seitsemän kilometrin mittaisella rantabulevardilla. Lenkin jälkeen Väisänen nauttii aamiaisen ja lukee netistä päivän lehdet.

– Sitten menen rannalle ja nauttimaan kevyen lounaan tai lasin valkoviiniä. Tämän jälkeen otan iltapäivätorkut. Illallisen nautin joko asunnolla tai ravintolassa.

Tärkeäksi osaksi Fuengirolan elämää ovat muodostuneet tietokilpailut, joita paikallinen ravintola järjestää melkein joka ilta.

– Menestykseni on ollut melko hyvä. Olen saanut tätä kautta paljon tuttuja. Meno on paljon rennompaa kuin Suomessa.

Suomalaisasutuksesta tunnetussa Fuengirolassa voi nähdä yhden silmiinpistävän eron Suomeen. Alueella asuvat suomalaiset ottavat nimittäin hyväntuulisina kontaktia toisiinsa.

– Suomessa istutaan ja kyräillään, mutta Fuengirolassa ollaan rennompia ja jutellaan vieraiden kanssa. Stressiä ei ole, kun ei ole aikatauluja tai kiire minnekään.

Ruokakassi 37 prosenttia halvempi

Väisänen asuu Fuengirolassa pääosin Torreblancan alueella, muutaman sadan metrin päässä rannasta. Ensimmäiseksi kuukaudeksi mies vuokraa asunnon Los Bolicesista, sillä Torreblancan vuokrakaksio vapautuu vasta joulukuussa.

– Vuokra-asunnoista on täällä pula, joten ajoissa kannattaa olla, Väisänen kertoo.


Suomen kaksiota vastaavasta asunnosta Väisänen maksaa vuokraa 580 euroa kuukaudessa. Sähköön kuluu lisäksi 50 euroa ja vesilaskuun 13 euroa kuukaudessa.

Vuokrataso on vain vähän Suomea edullisempi, ja vuokrataso on Väisäsen mukaan hilautumassa pikkuhiljaa ylöspäin. Monessa muussa säästääkin sitten pitkän pennin.

– Viime talvena tehtiin vertailu, että paikallinen ruokakassi oli Suomen Lidliä 37 prosenttia halvempi. Vain hedelmät ovat Suomen hinnoissa.

*Väisäsen arviot paikallisesta hintatasosta voit katsoa jutun alta.

Paikallisten kanssa vähän kontakteja

Fuengirola on kansainvälinen paikka, jossa pärjää englannilla, mutta vielä paremmin sujuu, jos osaa muutaman sanan espanjaa.

– Kun osaat ruokalistat ja kohteliaisuudet, pärjäät jo pitkälle.

Kontaktit paikallisten kanssa jäävät suomalaispalveluistaan tunnetulla alueella kuitenkin vähäisiksi, Väisänen myöntää. Paikallisia näkee lähinnä iltaisin, kun perheet ja ystävät kokoontuvat ravintoloihin syömään.


Iltaisin ravintoloiden äänentaso nousee sellaisiin korkeuksiin, että vastaava mekkala voisi johtaa Suomessa porttikieltoon ravintolassa.

Toisaalta paikallisilla on taitoa nauttia elämästä täysin rinnoin.

– Esimerkiksi ulkona syöminen on niin tavallinen tapa, että paikallisissa asunnoissa ei yleensä ole edes uunia, Väisänen kertoo.

”Aion jatkaa tätä systeemiä”

Rahan säästymisen lisäksi Fuengirola on tuonut elämään lisää energiaa ja terveellisiä elämäntapoja.

Kuopiolaismies lenkkeilee myös Suomessa, mutta Espanjassa terveellinen elämäntapa on tehty monin tavoin helpommaksi.

– Ulkoiltua tulee päivän aikana moneen otteeseen. Ruokavalionikin on terveellisempi, sillä tykkään kalasta, joka on Fuengirolassa tosi edullista.

Väisänen onkin päättänyt, ettei aio enää viettää talviaan Suomessa – ainakaan pitkään aikaan.

– Aion jatkaa tätä systeemiä niin kauan kun terveyttä riittää, eli toivottavasti vielä monta vuotta.

Oletko sinä muuttanut ulkomaille, esimerkiksi lämpimään talvea pakoon? Lähetä tarinasi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi

Väisäsen arviot Fuengirolan hintatasosta:

 • tapas: 1–1,50 euroa
 • keittolounas: 2,5–5 euroa
 • tuoppi ravintolassa: 1,80 euroa
 • lasi valkoviiniä ravintolassa: 1,50–2 euroa
 • miekkakala ravintolassa: 9–15 euroa
 • viinipullo ravintolassa: 12–20 euroa
 • tuore tonnikala kaupassa: alle 15 euroa kilo

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt