Poliisin varoittava video näyttää, miten varas luikertelee mökillesi – tunnista tuttu kaava

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Mökkimurto
Poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan mökkivarkaat käyttävät tien kysymistä ulospääsynä tukalasta tilanteesta.
Poliisihallitus opastaa sivuillaan mökkeilijöitä mökkimurtojen ehkäisyyn.

Tarkkana saa olla etenkin helposti myytävän käyttöomaisuuden kanssa, sillä mökeistä anastetaan työkaluja ja -koneita, ajoneuvoa kuten mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittavia perävaunuja.

– Usein motiivina on hankkia sellaista, mitä on helppoa realisoida eteenpäin, täsmentää Ilta-Sanomille Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho.

Varkaat vievät myös sellaista, jota tarvitsevat itse.

– Ruokatavaraa nälkään, vaatetta kylmään, työkaluja omaan tarpeeseen työhön tai muiden rikosten tekemiseen, ajoneuvo liikkumiseen, perävaunu anastetun omaisuuden pois kuskaamiseen, Aho luettelee.

Myös tilaisuus tekee varkaan. Havainnon yllyttämänä tavaraa voidaan viedä vaikkapa kesämökkien pihoilta.

Katso poliisin varoittava video jutun yltä.

Tällainen on varkaan kaava

Mökkivarkaat käyttävät Ahon mukaan usein tietynlaista kaavaa päästäkseen selville kohteestaan.

– Moni tiedustelee kohdettaan tarkkailemalla. Jos hän tulee havaituksi, kysellään tietä johonkin, että tilanteesta päästään helposti pois, Aho kertoo.

– Moni rikoksen tekijä toimii tavalla, joka on itselle mahdollisimman turvallinen, eli kiinnijäämistä luonnollisesti vältetään. Mahdollisimman vähällä vaivalla halutaan myös mahdollisimman suuri hyöty.


Ahon mukaan monen mökkimurron takana on lähiseudulla asustava, useasti päihdeongelmista kärsivä tekijä, jolla on laajaa kokemusta kaikesta omaisuusrikollisuudesta.

– Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Sitä anastetaan, mitä on tarjolla.

Kirjaa havainnot ylös

Jos mökkivarkautta epäilee, poliisille tulisi kertoa mahdollisimman tarkat havainnot epäillystä. Hyötyä on muun muassa ajoneuvotiedoista sekä epäillyn puhetavasta ja kielestä, Aho kertoo.

– Akuuteissa tapauksissa, kun murto on menossa tai omaisuutta anastetaan, soitetaan 112, eli hätäkeskukseen.

Muuten vihje poliisin sivujen kautta riittää.

Jos oma mökki on jo joutunut varkauden kohteeksi, kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja. Lähialueella saatetaan tarjota tutun näköistä omaisuutta.

Vastaisuuden varalle olisi hyvä, että omistaja olisi ottanut tavaroistaan vaikkapa kuvan.

– Harmittavaa on, etteivät omistajat osaa kuvailla anastettua tavaraa tarkasti eli liian usein mitään yksilöitäviä tunnuksia ei ole otettu talteen, Aho kommentoi.

Näin estät mökkimurron

Poliisitarkastaja Jyrki Aho vinkkaa tiedotteessa, miten mökkimurron voi estää:
  • Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen.
  • Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi. Hankittavissa on merkitsemiseen sopivia välineitä, joiden avulla yksilöllisen tunnistusmerkinnän voi hoitaa pienellä vaivalla.
  • Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.
  • Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.
  • Sovi siitä, että kaikki mökkiläiset ja alueen muut asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin 1 177 mökkimurrosta

Mökkimurtojen määrä vaihtelee vuosittain, kertoo Poliisihallitus tiedotteessa.

Vuonna 2018 poliisi kirjasi yhteensä 1 177 mökkimurtoilmoitusta eli vapaa-ajan asuntoon kohdistunutta törkeää varkautta, varkautta tai niiden yritystä. Viime vuoden syyskuun lopussa lukumäärä oli 888, kun tänä vuonna murtojen ja niiden yritysten määrä on poliisin tietojärjestelmän perusteella 856.

– Yksittäinen aktiivinen tekijä tai tekijäporukka voi suuresti vaikuttaa tietyn alueen lukuihin. Moneen murtoon liittyy omaisuuden anastamisen lisäksi sotkemista ja yleistä paikkojen hajottamista. Etenkin nuoremmat tekijät syyllistyvät tällaiseen, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho kertoo.

Alkuvuonna mökkimurtojen määrä on hiukan laskenut edelliseen vuoteen verrattuna. Kuitenkin tiettyjen poliisilaitosten alueella, muun muassa Sisä-Suomessa, suuriin lukuihin on tullut edelleen lisäystä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt