Tavallisesta suomalaiskodista voi hyvin löytyä 3 000–15 000 euron aarre – nämä menevät nyt hyvään hintaan huutokaupassa

Julkaistu:

Huutokauppa
Asiantuntijan mukaan tavallisten suomalaisten vinteiltä löytyy yhä aarteita, joiden hinnat kohoavat huutokaupassa 3 000–15 000 euroon.
Kysyimme Suomen johtavilta huutokauppataloilta, mitkä esineet kiinnostavat tällä hetkellä huutokauppakansaa.

Kysymyksiimme vastasivat Stockholms Auktionsverk Oy:n design- ja taidekäsityön asiantuntija Dan von Koskull, Huutokauppa Annmarisin toimitusjohtaja Jukka Takala, Hagelstam & Co:n intendentti Tuomas Rossi ja Huutokauppatalo Helanderin johtava intendetti Hanne Siekkinen.

Stockholms Auktionsverkin Von Koskullin mukaan uudempia nousijoita huutokaupoissa ovat värillinen lasi ja värillinen keramiikkaa.

– Keväällä menehtyneen Oiva Toikan värikkäät lasiesineet 1960-luvun lopusta ja 1970-luvun alusta kiinnostavat, samoin Rut Bryk. Hän on hyvin suosittu, von Koskull kertoo.

Helanderin Hanne Siekkisen mukaan kysyntää lisää se, että uniikkeja taidelasi- ja keramiikkaesineitä liikkuu nyt aikaisempaa vähemmän huutokauppamarkkinoilla.

– Nykyään tuntuu olevan yleistä, että osa omaisista pitää itsellään perintönä tulleita arvokkaampia design-esineitä ennemmin kuin muuttaa niitä rahaksi.

Aarre voi löytyä kotoa

Huutokaupoissa jo pidempään suosiossa olleet pohjoismaiset valaisimet kiinnostavat designin ystäviä yhä enenemissä määrin.

Von Koskullin mukaan erityisesti Paavo Tynellin, Imari Tapiovaaran ja Lisa Johansson-Papen työt saavat aikaan kuhinaa huutokauppaväessä.

Annmarisin Jukka Takala huomauttaa, että Tynellin valaisimista saadaan tällä hetkellä ennätyshintoja. Ilta-Sanomat uutisoi taannoin kolmesta Lumihiutale-valaisimesta, jotka myytiin yhteishintaan 1,1 miljoonaa euroa.
– Tynelliä kysellään laajasti. Isojen metropolien, kuten New Yorkin, Pariisin ja Lontoon lisäksi myös Aasiasta tulee yhä enemmän kyselyitä. Ilahduttavaa on, että myös varakkaat suomalaiset ovat alkaneet hankkia niitä.


Huippuhintoihin nousseet Tynellit ovat erikoistapauksia, yleensä julkisten tilojen erikoisuuksia.

Mutta myös aivan tavallisista suomalaiskodeista voi löytyä Tynellin jalka- ja pöytävalaisimia.

– Niitä löytyy koko ajan. Hinnat liikkuvat 3 000–15 000 eurossa, Takala sanoo.


Hanne Siekkisen mukaan valaisimista löytyvä leima Orno, Idman, Valaistustyö tai Itsu takaa kohteen menestyksen huutokauppamarkkinoilla.

– Myös tuntemattomat, mutta tyylin mukaiset valaisimet menevät hyvin kaupaksi, Siekkinen sanoo.

Moderni kotimainen taide kiinnostaa

Taidepuolella huutokauppasuosikiksi on kohonnut moderni kotimainen taide, kertoo Hagelstamin Tuomas Rossi.


– Niin veisto- kuin maalaustaidekin tuntuu olevan ihmisten mielenkiinnon kohteena. Naistaiteilijoista on ollut kysyntää Leena Luostariselle ja aina kiinnostavalle Marjatta Tapiolalle. Myös Ellen Thesleff on ollut todella hyvin esillä.

– Designin puolella Rut Bryk on ollut jokusen vuoden nousussa, mikä näkyy kiitollisesti hintakehityksessäkin, Rossi kertoo.

Omegan Speedmaster on hitti

Myös pienesineille, erityisesti miesten mekaanisille rannekelloille, kuten Omega Speedmastereille, löytyy nyt kysyntää.

– Ne ovat trendikkäitä. Niitä käyttävät unisex-tyylisesti naisetkin, Takala huomauttaa.


Sisustuspuolelta huutokaupoissa kävijät etsivät kevytrakenteisia ja pienikokoisia design-kalusteita. Ihmiset asuvat yhä ahtaammin, joten isompikokoisille huonekaluille ei aina ole tilaa.

Myös kuriositeettiesineille, vanhoille peltileluille alkuperäispakkauksissaan ja jopa kansallispuvuille löytyy ottajia, Hanne Siekkinen kertoo.


Keramiikkapuolella kiinnostavat tietyt Kupittaan saven koristemaalarit.

– Vaikka Kupittaan saven keramiikka on muuten ollut laskussa, ovat Laila Zinkin ja Okki Laineen graafisin kuvioin koristellut keramiikkaesineet nostaneet suosiotaan selvästi.

Tulevaisuuden hitti voi sen sijaan löytyä seinältä.

– Kotimaiset design-ryijyt 1950–1960-luvuilta ovat varovaisesti arvioiden hieman tulossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt