Nämäkin 10 tavaraa ovat liki tyystin kadonneet kodeista – löytyykö joku näistä vielä sinun nurkistasi?

Julkaistu:

Esineet
Muistatko vielä nämä nostalgiset esineet? Nämäkin tavarat ovat liki kadonneet kodeista.
Kerroimme viime viikolla esineistä, jotka ovat hävinneet suomalaiskodeista melkein tyystin.

Unholaan joutuneiden tavaroiden joukossa oli muun muassa mankeli, leipäkone ja matkatelevisio.
Lukijat huomauttivat artikkelin kommenttiosiossa, että myös seuraavat esineet ovat kadonneet kodeista melkein täysin. Ja tottahan se on. Muistatko vielä näitä?

1. Laavalamppu


Öljyssä kelluvaa vahaa, jota metallirungossa oleva lamppu lämmittää. Laavalamppu on brittiläisen Edward Craven Walkerin keksintö vuodelta 1963, jota himoitsivat aikanaan kaikki. Erikoisen näköinen valaisin on noussut suosioon 60-luvun jälkeenkin, mutta sen hittipäivät ovat auttamatta ohi.

2. Pankkikirja

Muistatko pankkikirjan, johon tilitapahtumat aiemmin kirjattiin? Elämä mobiilisovelluksineen on niin paljon helpompaa, mutta jotakin nostalgista arvokkaissa lehdyköissä on.

3. Kirjahylly


Tämä huonekalu saattaa jakaa mielipiteitä, sillä osa kansasta pitää kirjahyllyä yhä sivistyksen merkkinä. Toiset taas lukevat kirjansa sovellusten kautta tai piilottavat opukset muualle.

”Kirjahyllyissä, joita tuttavilla oli ja on, on kaikkea muuta kuin kirjoja. Astioita, jotka kuuluu säilyttää astiakaapissa. Minun kirjani on isossa kirjakaapissa. Ei tarvitse pölyjä putsailla”, lukija kertoo.

4. Vahakangasliina

Kätevä mutta monen mielestä vanhanaikainen. Vahakangasliinaa saattaa löytyä yhä lapsiperheistä tai vanhemmilta ihmisiltä, mutta ei juuri muualta.

5. Puhelinpöytä, lankapuhelin ja puhelinluettelo


Vielä 90-luvulla salaisuudet ystäville kuiskittiin koko perheen kuullen lankapuhelimesta, joka saattoi sijaita kaikkien kulkuväylällä. Entäpä numerot sitten? Ne tarkistettiin erillisestä vihosta tai paksusta puhelinluettelosta. Vieläkö muistat ulkoa oman tai parhaan ystäväsi lankapuhelinnumeron?

6. Vesisänky

1980-luvulla niin trendikäs vesisänky on kadonnut lähes tyystin kodeista. Ja ehkä hyvä niin, sillä sänky oli monen mieleen kaikkea muuta kuin mukava nukkua.

”Ostettiin vesisänky, ärsytti levänestoaineen lorotus, ja naapurin pikkuipana väänsi termostaatin nupin kaakkoon, pikkasen tuli hikinen yö. Nyt on jenkkisänky ja erittäin hyvä nukkua”, kertoo yksi lukijoista.

7. Potkukelkka


Tätä kulkuvälinettä muistellessa tulee ikävä isovanhempia. Aikana, jolloin talvet olivat vielä talvia runsaine lumipeitteineen (ainakin näin jälkikäteen muistellessa), kirkonkylälle oli tavallista potkutella potkukelkalla.

8. Munankeitin

Muistatko vielä munankeittimen? Se tuntuu kadonneen keittiöistä, mutta yksi lukijoista kertoo sen olevan heillä yhä käytössä.

”Paras kodinkone ikinä.”

9. Kirjoituskone


Miltä tuntuisi kirjoittaa esseetä, jota ei saisi korjattua ilman järeää lisätyötä? Tällaista oli arki kirjoituskoneen kanssa, joka alkoi jäädä unholaan 1980-luvulta lähtien.

10. Faksi

Faksi saattaa löytyä vielä joiltakin työpaikoilta, mutta aiemmin se oli tavallinen muuallakin. ”Kaikilla oli faksi 90-luvulta aina 2000-luvun alkupuoliskolle”, yksi lukijoista toteaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt