Saako ruuan jättää muhimaan uuniin ja lähteä itse lenkille? Asiantuntija vastaa

Julkaistu:

Uuni
Jätitkö uunin päälle ja ruoan hautumaan ja suuntasit sitten lenkille? Saako näin tehdä?
Jotkut uuniruoat vaativat pitkää hauduttelua uunissa.

Siksi toiset suuntaavat hauduttelun ajaksi keittiöstä muualle, esimerkiksi lenkille tai kauppaan.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa tuntee käytännön.

– Uunin päälle jättäminen on periaatteessa riskiteko, mutta mikäli valitaan matala lämpötila ja varmistetaan, että ruoka ei pääse kuivumaan korpuksi, voi ruoan jättää hautumaan matalaan lämpöön esimerkiksi kaupassa piipahduksen ajaksi. Tämä kuitenkin edellyttää, että ruoanlaittaja tietää mitä on tekemässä, tuntee uuninsa ja valmistettavan ruokalajin, Marjomaa muistuttaa.

Marjomaan mukaan uunin käyttöohjeet on luettava ja toimittava niiden mukaan.

– Jos niissä lukee, että uunia ei saa jättää yksin päälle, niin sitten ei.

Nykyuuneissa on myös tekniikkaa, jonka avulla käyttäjä voi säätää laitteen toiminta-aikaa. Näin uuni menee pois päältä tietyn ajan kuluttua tai esimerkiksi silloin, kun paisti on kypsä.

– Kodinkoneiden toimintoja on mahdollista valvoa jopa mobiilisovellusten kautta.

Rasvapalo voi saada alkunsa liesituulettimesta

Lieden kanssa käytännöt ovat tarkemmat.

Liedelle ei tulisi koskaan jättää kattilaa kiehumaan valvomatta, sillä keitos voi kiehua kuiviin. Käry ja savu ovat silloin melkoiset.

– Pahimmassa tapauksessa voi seurata tulipalo, etenkin jos kattilassa tai paistinpannussa on rasvaista ruokaa. Rasvapalo voi syttyä, kun rasvan lämpötila nousee riittävän korkeaksi. Näitä juttujahan sattuu usein aamuyöstä, ravintolaillan päätteeksi.


Ongelmia syntyy myös tilanteissa, joissa lieden keittolevy on pitkään päällä ja se kuumentaa yllä olevaa liesituuletinta. Silloin liesituulettimen rasvasuodattimesta voi valua rasvaa liedelle, mikä aiheuttaa tulipalon.

– Aina on myös vaarana, että kuumalle keittolevylle pääsee tippumaan jotakin, vaikkapa patalappu tai muuta tavaraa lieden läheisyydestä.

Nykytekniikalla liesipalojen mahdollisuus on pienentynyt, sillä induktiokeittotasot eivät toimi, ellei keittoalueella ole kattilaa. Myös uusissa liesituulettimissa voi olla turvatekniikkaa, joka sammuttaa rasvapalon tai on yhteydessä keittotasoon siten, että virta keittotasosta sammuu, jos lämpötila liesituulettimen läheisyydessä alkaa nousta hälyttävästi.

– Myynnissä on myös turvaliesiä, joissa kellosta on valittava toiminta-aika ennen kuin lieden saa päälle. Lisäksi lieteen on saatavana lisävarusteena turvalaitteita, jotka ehkäisevät vahinkoja, jos liesi jää huomaamatta päälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt