Carita muutti aurinkoiseen Floridaan, mutta pari asiaa painaa mieltä: ”On kovasti ikävä Prismaa ja Citymarketia”

Julkaistu:

Ulkosuomalaiset
Suomi ei täysin lähde suomalaisesta edes toisella puolella maailmaa. Näin voi todeta, kun kuuntelee suomalaisen Carita Adamsin tarinaa Amerikasta.
Kun suomalainen muuttaa ulkomaille, saattaa kaveripiirissä tapahtua muutoksia.

Ennakkoluulot ovat tuttuja myös suomalaiselle Carita Adamsille, joka muutti Floridaan vuonna 2012. Muuton myötä suomalainen kaveripiiri kutistui, ja erikoiset huhut alkoivat kiertää tuttavapiirissä.

– Olen muun muassa kuullut väitteitä, että vihaan Suomea, mikä ei ollenkaan pidä paikkansa. Suomi on synnyinmaani ja olen asunut siellä suurimman osan elämästäni, miten ihmeessä voisin vihata sitä?

Suomesta Adams lähti, ei siksi ettei olisi sietänyt Suomea, vaan sen tähden, että hän voitti vuonna 2011 United States Permanent Resident Cardin eli Green Cardin, joka oikeuttaa pysyvään oleskelulupaan Yhdysvalloissa.

Tätä eräänlaista lottovoittoa ei voinut olla käyttämättä. Vuodesta 2012 lähtien Carita Adams on asunut Floridassa, Lee Countyssa. Asuinpaikka valikoitui aiempien käyntien perusteella. Perhe oli käynyt Floridassa lomalla.

Varaudu hitauteen ja vanhanaikaisuuteen

Asuinpaikkana Florida on osoittautunut hieman toisenlaiseksi kuin lomamuistot antoivat odottaa.

– Tietynlaiseen hitauteen ja vanhanaikaisuuteen on täällä hyvä varautua, ja myös lämmönsietokykyä olisi hyvä olla. Voin kyllä kuvitella, että ehkä ihan kaikille Pohjolan ihmisille tämä subtrooppinen ilmasto ei sovi ja hurrikaanikausi tai sadekausi voi ottaa koville.

Pääosin Floridassa pärjää t-paidalla ja shortseilla ympäri vuoden, mutta auringostaan tunnettu paikka ei toki ole aina helteinen, vaan Floridassakin on ”jäätävän kylmiä” jaksoja, Adams kertoo.


– Tai mitä nyt kukakin kylmänä pitää. Erään kerran kun emme vielä asuneet täällä, vaan olimme Orlandossa lomalla, aamulla täytyi skrapata tuulilasi. Oli pakko käydä ostamassa paksummat paidat ennen kuin lähdettiin viettämään päivää. Sen koommin ei ole kyllä tarvinnut skrapata, mutta joskus talvisaikaan maa on vaaleassa kuurassa.

Vanhanaikaisuudella Carita Adams viittaa muun muassa siihen, että sähköposti ei ole monella käytössä, shekit käyvät yhä maksuvälineinä eikä vaikkapa lähimaksusta ole kuultukaan. Meillä jo paitsioon jääneet kokolattiamatot ovat Floridassa hyvinkin suosittuja, Adams lisää.

– Eurooppalaisesta kokolattiamatto tuntuu ihan hullulta jutulta.


Paikallinen liikennekäyttäytyminenkin eroaa totutusta.

Kaoottisuus on Adamsin mukaan tavallaan mukavaa, sillä nopeusrajoituksia ei kyttäämällä kytätä, vaan käytetään maalaisjärkeä.

Tietyt jutut kuitenkin ärsyttävät.

– Paikallisilla ei tunnu olevan minkäänlaista käsitystä siitä, että vasemmanpuoleiset kaistat on tarkoitettu nopeammalle liikenteelle. Ja harvasta autosta löytyy vilkku.

– Huonoa on myös jalkakäytävien vähäinen määrä ja katuvalojen puute.

Reseptilääkkeet drive in -kaistalta

Floridalaisessa arjessa on muutamia selviä eroavaisuuksia Suomeen. Esimerkiksi ruokakaupoissa hinnat ilmoitetaan verottomina ja vero lisätään hintaan vasta kassalla.

– Siihen on ollut yllättävän helppo tottua.

Ruokakauppojen valikoimat ovat lisäksi Suomeen verrattuna vaatimattomat.

– Eineksiä tai vaikkapa ruokakermoja ei täältä saa. Kyllä on kovasti ikävä Prismaa ja Citymarketia, Carita Adams naurahtaa.

Erilainen kokkauskulttuuri heijastuu myös koteihin. Keittiöt ovat monesti pieniä, ja paikalliset syövät enimmäkseen ulkona, sillä ravintolassa käyminen on halvempaa kuin Suomessa.


Elämä on kuitenkin Floridassa ihanan vaivatonta.

Floridalaiset ovat Caritan mukaan todella ystävällisiä, avoimia ja auttavaisia. Lisäksi Euroopasta tuttu byrokratia loistaa poissaolollaan.

– Olemme olleet aika paljon kaikenlaisten virastojen kanssa tekemisissä ja koskaan ei ole ollut vaikeuksia saada asiaansa hoidettua ja vieläpä nopealla aikataululla.

Aina ei tarvitse poistua edes auton istuimelta, sillä drive in -luukuilta saa niin reseptilääkkeet kuin alkoholijuomatkin.

Jopa paikallinen koulusysteemi saa Adamsilta kehuja sujuvuudestaan.

– Huono puoli kouluissa on se, ettei täällä tunneta välitunteja lainkaan. Mutta kouluruokailu, myös aamiainen, on ilmainen. Kouluun myös pääsee ilmaisella kyydillä.

Lumitöitä ei ikävä

Arki on arkea kaikkialla, mutta Floridassa tavalliseen päivään voi sisältyä myös hauskoja yllätyksiä.

– Viikoittain pihaltamme voi bongata vyötiäisiä, jotka kaivelevat nurmikosta syötävää. Myös pupuja on paljon, eivätkä ne pelkää edes kohtuullisen kokoista bernhardilaistamme. Käärmeitä, pesukarhuja ja opossumeitakin näkee. Joskus alligaattori on eksynyt jonkun uima-altaaseen.


Parasta Floridassa eivät kuitenkaan ole eläimet vaan ihmiset. Avoin ja rento ilmapiiri tarttuu. Palvelukulttuurikin on loistava ja useimmat tekevät vapaa-aikanaan vapaaehtoistyötä.

– Itse teen vapaaehtoistyötä eläinsuojalla. Lenkitän koiria ja siistin kissojen osastoja.

Myös valon määrällä on positiivisia vaikutuksia mielialaan.

– Yhtään pahaa ei tee, ettei koskaan tarvitse tehdä lumitöitä tai ostaa talvivaatteita, Adams päättää.

Oletko sinä muuttanut ulkomaille osittain tai kokonaan? Haluaisitko kertoa tarinasi? Lähetä viestiä osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Floridassa asuva Carita Adams kertoo, mitä kaipaa Suomesta

”Suomesta kaipaan eniten äitiäni, esikoistani ja ystäviäni. Sekä tietenkin saunaa – joka kesäisen vierailumme aikana saunomme ikään kuin varastoon, joka ikinen päivä.

Alkuun kaipasin myös ruisleipää, mutta sittemmin opettelin leipomaan sitä itse. Toisinaan kaipaan myös irtokarkkeja, sillä karkkikulttuuri on täällä ihan toisenlaista, olematonta. Ja koska olen Tampereelta kotoisin, musta makkara käy tietysti joskus mielessä.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt