Anne asuu talvet Fuengirolassa – tänne hän suuntaa aivan ensimmäisenä Suomen loskasta päästyään

Anne Nykänen asuu miehensä kanssa talvet Espanjan Fuengirolassa. Tämä on mahdollista, sillä työ kulkee osittain mukana ja elämiskustannukset eivät Espanjassa paina.

Anne Nykänen suuntaa miehensä kanssa jälleen marraskuussa Espanjan Fuengirolaan. On kivaa vaihtaa kylmyys ja pimeys aurinkoon ja merenrantaan, Nykänen huomauttaa.

3.10.2019 19:00

Espanjan Aurinkorannikko ja sen Suomi-yhteyksistä tuttu kaupunki Fuengirola. Kohtaako kävijä siellä pelkkiä Suomi-baareja, humaltuneita eläkeläisiä ja suomen kieltä?

Fuengirolassa viime talven asunut ja useampaan otteeseen kaupungissa matkaillut Anne Nykänen kuittaa stereotypiat vanhentuneiksi.

– Fuengirola on ihan oikea, 80 000 asukkaan kaupunki espanjalaisine elämänmenoineen, Samppanjaa muovimukista -blogista tuttu Nykänen kertoo.

Silti kaupunkiin on helppo sopeutua, kiitos alueella sijaitsevan Suomi-koulun, suomalaisen kansanopiston ja seurakuntakeskuksen. Se ylläpitää kirjastoa, josta saa luettavaa omalla äidinkielellään.

Fuengirolan kotikoulu Academia Finlandesa.

Kattavista Suomi-palveluista on alueelle muuttaville pelkkää hyötyä, Anne Nykänen painottaa. Alueelle voivat asettua helposti myös ne, jotka eivät ole opiskelleet pitkää espanjaa.

– Eikä koti-ikävä pääse painamaan, kun saa Juhla Mokkansa ja salmiakkinsa, Nykänen naurahtaa.

Laiska lenkkeilijä löysi lenkkeilyinnon

Helppous on yksi Fuengirolan vetovoimatekijöistä.

Toinen on valo ja aurinko, joka hellii kävijöitä myös silloin, kun Suomessa kärvistellään kuukausien pimeydessä.

Juuri valon ja elinvoiman perässä Anne Nykänen ja hänen miehensä suuntaavat Espanjaan. Viime talvi oli ensimmäinen pidempi irtiotto, seuraava irtiotto koittaa tämän vuoden marraskuussa.

– Lähteminen on mahdollista, sillä mieheni ei ole enää työelämässä ja minä teen tuntityötä ja voin aika hyvin suunnitella itse aikatauluni. Jätän myös kaikki lomani talvikauteen ja otan jonkin verran virkavapaata. Toisinaan matkustan Suomen ja Espanjan välillä töiden takia.

Hintataso on Espanjassa Suomea edullisempi, Anne Nykänen huomauttaa.

Palkattoman vapaan pitäminen sai pariskunnan aluksi miettimään, miten kukkaro kestää muutokset. Ensimmäisen Espanjan talven jälkeen tätä ei tarvitse miettiä.

– Hintataso on Espanjassa paljon edullisempi. Kerran vertailin tuotteita Suomessa ja Espanjassa, sain huomata, että Espanjassa ruoka on 30–40 prosenttia halvempaa. Samoin on liikkumisen, kampaamopalveluiden ja ravintolakäyntien laita.

Vuokrataso on sen sijaan Fuengirolassa noussut viime vuosina voimakkaasti. Hyvän kaksion saa 700–800 eurolla, mutta asunto kannattaa varata hyvissä ajoin, jopa vuotta aikaisemmin.

– Espanjalaisilla on tapana sisustaa asunnot miten sattuu, ja asuntoihin kärrätään kaikki vanha. Hyvistä vuokra-asunnoista on pula.

Suuntaa ensimmäisenä merelle

Kun lentokone laskeutuu Espanjaan, Anne Nykänen ei mieti hetkeäkään, minne suunnata ensimmäisenä.

Meri vetoaa.

Anne suuntaa Fuengirolassa ensimmäisenä merelle.

Yksi suosikeista on Fuengirolan pitkä rantatie Paseo Maritimo, jonka seitsemän kilometriä pitkää asvalttia pitkin pääsee kulkemaan aina naapurikaupunkeihin saakka.

Yllättäen Fuengirola on herättänyt suomalaisnaisessa esille myös todellisen lenkkeilyinnon, joka on ollut Suomessa kadoksissa.

– Auringolla on aivan huikea vaikutus hyvinvointiin. Olen lisännyt kuntoilua huomattavasti ja olen Espanjassa paljon iloisempi ja energisempi kuin Suomessa, Nykänen iloitsee.

Joskus pariskunta lähtee kävelylenkkiä pidemmälle, Andalusian kauniisiin kyliin ja kaupunkeihin. Hyvin hoidetuista viheralueistaan tunnettu Estepona, kuvauksellinen Ronda ja läheiset vuoret kuuluvat pariskunnan suosikkeihin.

Välillä levätään kulinarististen nautintojen parissa.

– Kala-ateria nautitaan paikallisessa chiringuitossa, mutkattomassa ravintolassa. Myös espanjalaiset viinit ovat hyviä.

Katukuva nuorentunut merkittävästi

Lenkkeilyä, viinibaareja ja kulttuurikohteita.

Anne Nykäsen kuvailut Fuengirolasta ovat kaukana Suomi-baareista ja muista Aurinkorannikkoon liitetyistä stereotypioista.

Täysin tuulesta temmattua Fuengirolaan liitetyt negatiiviset mielikuvat eivät toki ole.

– Olet missä päin maailmaa tahansa, aina löytyy porukka, jonka elämä keskittyy halvan viinan ympärille. Se on jonkun todellisuus Fuengirolassa, mutta yhä kapenevan joukon, Nykänen sanoo.

Fuengirolassa sijaitsee kauppa, jossa aukioloajat on ilmoitettu suomen kielellä.

Pääasiassa Fuengirola houkuttaa viinamatkailijoiden sijaan eläkeläisiä, lapsiperheitä ja muita nuoria, Anne Nykänen sanoo. Katukuva on hänen mukaansa nuorentunut alueella merkittävästi.

– Matkailussa on muutenkin tapahtunut iso muutos. Tällaiset pelkästään halpaa viinaa hakevat ovat katoavaa kansanperinnettä ja jääneet sinne Keihäsmatkat-kaudelle. Nykymatkailija on aktiivinen, kokemuksia, elämyksiä ja uusia juttuja hakeva, Nykänen tietää.

Yhdet tyytyväisistä muuttolinnuista ovat Anne Nykänen ja hänen miehensä.

– On kivaa vaihtaa kylmyys ja pimeys aurinkoon ja merenrantaan, Nykänen summaa.

Oletko sinä muuttanut ulkomaille osittain tai kokonaan? Haluaisitko kertoa tarinasi? Lähetä viestiä osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Anne Nykäsen 4 vinkkiä Fuengirolaan

  • Löydä aito espanjalainen Fuengirola ”suomalaiskaupunginosana” tunnetun Los Bolichesin ulkopuolelta.

  • Matkusta rohkeasti ja tutustu ihastuttavaan Andalusiaan vanhoine kaupunkeineen ja viehättävine pikkukylineen. Fuengirolan lähistöllä on paljon kiinnostavaa nähtävää.

  • Ihastu espanjalaiseen ruokaan. Maista tapaksia, mereneläviä ja espanjalaisia hyviä viinejä.

  • Ennen kaikkea tartuta itseesi espanjalainen iloinen elämänasenne – nauti täysillä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?