Pyykit pyörimään ja pihalle? Asiantuntijat kertovat, miten pesukoneen kanssa ei ainakaan pidä mokailla – lasku voi olla iso

Julkaistu:

Pesukone
Yksi ei uskalla käväistä pesukoneen pyöriessä edes kioskilla, toinen sulkee oven miettimättä.
Pesukone päälle ja muihin hommiin! Kysymys siitä, saako kotoa lähteä silloin, kun pesukone on päällä, jakaa mielipiteitä.

Huolettomat eivät asiaa edes ajattele. Toiset pitävät tarkasti huolen, etteivät piipahda pesukoneen käytön aikana edes lähikioskilla.

Miten on asian laita? Saako kotoa lähteä, kun pesukone on päällä?

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa ei vastausta viivyttele.

– Koneen käyttöohjeita on noudatettava. Niissä on usein vaatimus, ettei konetta saa jättää toimimaan ilman valvontaa. Käyttöohjeiden vastainen toiminta on virheellistä käyttöä, Marjomaa huomauttaa.

Korvaako vakuutus?

Virheellisellä käytöllä voi olla väliä ainakin, jos jotakin sattuu. Huonon tuurin sattuessa esimerkiksi koneen vesiliitäntä voi pettää. Kun pesukoneen tulovesiletku irtoaa tulovesihanasta, auki olevasta hanasta roiskuu vettä ympäri pesuhuonetta.

– Kun kone on päällä ja vettä roiskuu hallitsemattomasti myös koneen päälle, on riskinä koneen kärähtäminen ja jopa sähköiskun vaara käyttäjälle. Siksi on suotavaa, että pesukone sijoitetaan lattiakaivolliseen tilaan.


Sähköverkkoon liitetyissä koneissa on myös oikosulusta johtuva tulipalon vaara. Käytännössä tämä on melko harvinaista, Marjomaa sanoo.

Sähköpalo on usein monen tekijän summa. Esimerkiksi koneen häiriö yhdistettynä vaikkapa pölyiseen moottoriin muodostaa yhdessä paloriskin.

Vakuutusyhtiö voi periaatteessa evätä korvauksen, jos voidaan selkeästi todistaa, että kyseessä on kuluttajan huolimattomuus ja koneen käyttöohjeiden vastainen toiminta.

– Käytännössä kai kuitenkin usein korvauksia suoritetaan. Esimerkiksi koneen letkun haurastumisesta seurannut vesivuoto yleensä korvataan, Marjomaa kertoo.

Ifin korvauskeskusjohtajan Juha T. Virtanen täsmentää, että vakuutusehtoihin kuuluvan suojeluohjeen mukaan pesukonetta (pyykin- tai astianpesukone) tulee käyttää valvotusti. Sulkuventtiilin pitää olla suljettuna kun pesukonetta ei käytetä.

– Mikäli näin ei ole toimittu ja pesukonetta on käytetty esimerkiksi päivän aikana ilman valvontaa asunnon ollessa tyhjänä, vakuutusyhtiö voi vahinkotilanteessa vähentää korvausta.

Valvonnalla tarkoitetaan käytännössä sitä, että joku on paikalla samassa asunnossa, vaikka pesukone olisi toisessa huoneessa tai kerroksessa.

 

Ennakointi on tärkeää. Tarkista siis ajoittain koneiden vesiliitännät ja huolla sekä puhdista kone säännöllisesti.

Usein on vaikeaa selvittää, onko kyseessä käyttövirhe vai laitevika.

– Korvausten kattavuus riippuu kotivakuutuksen kattavuudesta. Laitteen myyneelle taholle korvausvelvollisuus siirtyy silloin, jos uusi tai uudehko laite aiheuttaa ongelmia ja voidaan osoittaa, että kyseessä on laitteessa oleva valmistusvirhe, Marjomaa sanoo.

Jos sen sijaan koneen tulovesiliitännän asennus on tehty huonosti, syyttävä sormi osoittaa asennuksen tehnyttä henkilöä. Tämä on usein kuluttaja itse. Asennustoimiin ei siis kannata ryhtyä, jos ei todella hallitse hommaa, jota on tekemässä.

Marjomaan mukaan on siis lähtökohtaisesti hyvä olla kotona, kun pesukone on käynnissä.

– Vieressä ei tarvitse seistä, mutta lähettyvillä niin, että kuulee esimerkiksi palovaroittimen äänen tai veden lorinan.

Miksi hana pitää sulkea?

Pesukoneen käytön jälkeen on vielä lisää muistettavaa.

Onko sillä tosiasiassa mitään väliä, jättääkö pesukoneen hanan auki vai kiinni?

– Hana pitää sulkea, siitäkin on yleensä maininta käyttöohjeessa. Jos hana jää auki, letkussa on koko ajan painetta, kertoo Marjomaa.


Paine lisää rasitusta tulovesiletkun kiinnityskohdassa. Myös letku on jatkuvassa rasituksessa, mistä voi seurata vesivahinko.

– Jos on esimerkiksi lomamatkalla pari viikkoa ja vettä valuu koko ajan hanasta tai haurastuneesta letkusta lattialle, vedenkulutus on melkoinen, Marjomaa muistuttaa.

Parempi on, jos tilassa on lattiakaivo, jonka kautta vesi lirisee viemäriin. Katastrofin ainekset ovat sen sijaan valmiina, jos pesukone on vaikkapa keittiössä tai muussa lattiakaivottomassa tilassa.

– Samasta syystä astiapesukoneen vesihana pitää aina sulkea.

Tarkista myös vesiliitännät

Kotona pitää siis olla ja hanat sulkea, mutta mitäpä jos ottaa vaikkapa nokoset tai laittaa astianpesukoneen tai pyykinpesukoneen päälle yön ajaksi, kun kotiväki nukkuu?

Tarja Marjomaan mukaan yökäyttö on ok, mutta tätäkin kannattaa harkita, jos käytössä on kovin vanhat koneet.

– Ennakointi on tärkeää. Tarkista siis ajoittain koneiden vesiliitännät ja huolla sekä puhdista kone säännöllisesti. Huolehdi myös, että tilassa oleva palovaroitin on kunnossa ja sen ääni kantaa makuutiloihin.

Moni unohtaa uutta konetta ostaessaan myös olennaisen seikan.

– Käyttöohjeet tulisi aina lukea ja niitä tulisi myös noudattaa konetta asennettaessa, sijoittaessa ja käyttäessä.

Ota kantaa

Oletko jättänyt pesukoneen käymään yksin?

Kyllä 53% Ei 47%
Ääniä yhteensä 8916

Tiesitkö tämän pesukoneiden turvallisuudesta?

Pesukone tulee sijoittaa kuivaan, hyvin ilmastoituun, lämpimään ja lattiakaivolliseen tilaan.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa suosittelee kiinnittämään huomiota laitetta valitessa myös turvavarusteluihin.

– Uusissa koneissa on turvatekniikkaa, esimerkiksi letkun vaurioitumisen varalta. Tämä tarkoittaa, että koneen vedenotto katkeaa, jos letkussa havaitaan vuotoa.

– Koneissa on myös ylikuumenemissuoja, eli toiminta lakkaa, jos kone kuumenee liikaa. Samoin markkinoilla on automaattihanoja, jotka katkaisevat vedentulon automaattisesti sen jälkeen, kun pesukoneen pesuohjelma päättyy. Näin ei tarvitse muistella, tuliko vesihana suljettua vai ei.

Koneen poikkeavaan ääneen tai takkuilevaan toimintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

– Silloin kannattaa olla tarkkana ja seurata koneita niiden käydessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt