Värikäs lato herättää huomiota Salossa – voimakkaita värejä ja jatkuva valaistus - Asuminen - Ilta-Sanomat

Värikäs lato herättää huomiota Salossa – voimakkaita värejä ja jatkuva valaistus

Salossa sijaitsee lato, joka saa silmät selälleen.

Tavallisesta ladosta tuli julkinen taideteos Salossa. Teos löytyy osoitteesta Inkereentie 348.­

2.10.2019 16:49

Saloon Inkerintiellä kulkevat eivät voi olla huomaamatta latoa, joka on saanut vastikään erittäin huomiota herättävän ulkokuoren.

Kaikilta sivuilta maalattu lato on nyt julkinen taideteos, joka on saanut ylleen voimakkaita värejä, liikettä ja abstrakteja muotoja. Teos valaistaan pysyvästi uusiutuvan energian sähköllä, kertoo tiedotteessa Upeart Festival.

Ladon värikkään ulkoasun takana on serbialaistaustainen taiteilijakaksikko Sobekcis, eli identtiset kaksoset Ivan ja Nikola Gajic, jotka tunnetaan maailmalla graffitivaikutteisista abstrakteista teoksistaan. Salon latomuraali on osa julkisia taideteoksia tuottavan Upeartin tämän vuoden festivaalien ohjelmistoa.

Sijainniltaan Salon latomuraali on poikkeuksellinen, sillä isoja seinämaalauksia on perinteisesti totuttu näkemään keskellä kaupungin sykettä.

Ladon värikkään ulkoasun takana on serbialaistaustainen taiteilijakaksikko Sobekcis, eli identtiset kaksoset Ivan ja Nikola Gajic.­

Salon muraali herätti jo maalausvaiheessa keskustelua projektin erikoisen luonteen vuoksi. Nyt kun teos on valmis, se haastaa katsojansa yhä vahvemmin löytämään uusia näkökulmia taiteeseen.

– Meitä on jo parin vuoden ajan kiehtonut ajatus tehdä urbaani julkinen taideteos ympäristöön, joka poikkeaa totutusta. Salon kaupungin osallistuminen teoksen toteutukseen teki tämän mahdolliseksi ja sopiva rakennus löytyi lopulta nopeasti. Toivomme, että teoksesta tulee mielenkiintoa herättävä maamerkki, joka toivottaa ohikulkijat tervetulleeksi Saloon, kertoo tiedotteessa Upeart Festivalin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris.

Kasvot kerrostalon seinään

Upeart Festival 2019 -taidetapahtuma järjestetään nyt neljättä kertaa. Tapahtuman aikana eri puolille Suomea syntyy toistakymmentä julkista taideteosta.

Viime viikolla kerroimme Tampereen Kaukajärven kerrostaloalueelle ikuistetusta muraalista, johon taitelija Paola Delfin ikuisti taloyhtiössä asuvan Sofian, Suhalin ja Maijan kasvot. Jättimäinen seinämaalaus sijaitsee kahdeksankerroksisen talon päädyssä ja on noin 27 metriä korkea.

Maija Ketolan kasvot ovat korkeimmalla meksikolaisen muraalimaalari Paola Delfin teoksessa Tampereen Kaukajärvellä.­

Suomessa työskentely oli meksikolaiselle Delfinille aivan uudenlainen kokemus. Taiteilija joutui lainaamaan itselleen lämpimämpää vaatetusta ja siirtämään paluulentoa parilla päivällä työn viivästymisen vuoksi.

Kokemus oli kuitenkin myönteinen.

– Monissa muissa paikoissa on jännitteitä, mutta täällä kaikki asukkaat ovat olleet hyvin ystävällisiä. Tämä on kuin perhe, 30-vuotias Delfin kuvaili kokemuksiaan.

Täällä Salon työ sijaitsee

Sobekcis-duon toteuttama muraali syntyi Saloon osoitteeseen Inkereentie 348 osana Upeart Festival 2019 -taidetapahtumaa.

Teoksen toteutuksessa olivat mukana Upeart, Salon kaupunki, Cramo Finland, Nikkasen Konepaja Oy ja Inkereen kartano. Neljättä kertaa järjestettävä Upeart Festival 2019 tuo syksyn aikana julkisia taideteoksia useisiin kaupunkeihin ympäri Suomea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?