11 esinettä, jotka löytyivät joskus lähes jokaisesta suomalaiskodista – toisin on nyt

Julkaistu:

Koti
Kodeista kadonneet koneet ja sisustustavarat – niitähän piisaa! Herättääkö tämä lista yhtään nostalgiaa?
Maailma muuttuu hurjaa vauhtia, ja niin tapahtuu suomalaisten kodeillekin. 2010-luvulla monet menneiden vuosikymmenten sisustus- ja kodinkonetrendit, joita lähes kaikki suosivat, ovat hiipuneet tai kadonneet kokonaan.

Muutama vuosi takaperin kerroimme, että esimerkiksi vesisänky, laavalamput sekä pyykkinarut kylpyhuoneen katossa ovat melkein pelkkä muisto vain. Haikeaa vaiko helpottavaa? Päätä itse!

Nyt keräsimme 11 kodin esinettä ja sisustuselementtiä, joita ei enää tänä päivänä juuri näy – vai näkyykö sittenkin? Selvää on joka tapauksessa se, että huippuvuosien suosio on näillä tavaroilla takanapäin.

1. Kahvipannu


Kun kahvinkeitin rynnisti kunnolla kotimaan markkinoille 70-luvulla, perinteinen, liedellä poriseva kahvipannu jäi jalkoihin.

Muutoksen mukana myös pannun ympärille kiedottavia pannumyssyjä näkyy suomalaiskodeissa yhä vähemmän. Pannukahvin juomisesta on tullutkin yhä harvinaisempaa herkkua.

2. CD-soitin


Nykypäivänä musiikkia popitetaan suurimmaksi osaksi digitaalisesti esimerkiksi suoratoistopalvelujen kautta, joten jammailu CD-soittimien tahdissa, kasettisoittimista nyt puhumattakaan, on enemmistön osalta historiaa.

Tämän vuoksi myös CD-levyistä muodostuvat, huojuvat levytornit ovat menettäneet paikkansa kiinteänä osana Suomi-kotien sisustusta. Oletko säästänyt levykokoelmasi?

3. Heteka


Voihan heteka!

Tämä teräsrakenteinen sohvasänky levitettiin öisin kahden hengen vuoteeksi, ja toisen vuodeosan pystyi työntämään rullien varassa toisen vuodeosan sisään. Näin tilaa säästyi.

Kolster on kertonut, että hittituotteeksi muodostuneen huonekalun tuotantomäärät liikkuivat kahdessa miljoonassa kappaleessa.

– Hetekaa pidetään suomalaisen Helsingin Teräshuonekalutehtaan keksintönä, ja sängyn nimi on lyhennelmä yrityksen nimestä. Rautasänkyjä on valmistettu Suomessa jo 1890-luvulta saakka, Kolsterin sivuilla kuvaillaan.

4. Matkatelevisio


Voidaan sanoa, että 60-luvulla suomalaisten suosioon lennähtäneiden telkkareiden kulta-aika on takana. Eritoten pikkuruista matka-tv:tä ei liiemmin kodeista enää bongaa.

5. Mankeli


Mankeleita ei enää Suomessa valmisteta, eikä tämä entisaikojen ihmelaite ole enää yhtä kovassa käytössä muutenkaan. Aiemmin kone oli korvaamaton apu siinä, että lakanoista ja muista kodintekstiileistä saatiin sileämpiä.

Vaikka mankeleita ei nykyisin paljoa käytetä, kerrostalojen pyykkituvissa niitä saattaa vielä lymyillä.

6. Leipäkone


Kansallismuseon sivuilla arvioidaan, että parhaimmillaan 1990-luvun alussa joka kymmenennessä kotitaloudessa oli leipäkone.

Suomalaiset väänsivät koneella niin ranskanleipää kuin pehmeitä kakkujakin.

– Sitten kauppa hiipui lähes kokonaan, ja monet merkit poistuivat markkinoilta. Tänään koneen käyttö on melko harvinaista johtuen parantuneesta tuoreen leivän tarjonnasta myymälöiden paistopisteiden yleistyttyä ja erilaisten kotona paistettavien puolivalmisteiden ja raakapakasteiden lyötyä itsensä läpi, sivuilla kerrotaan.

7. Kokolattiamatto


Lattian kokonaisuudessaan peittävät matot ovat edelleen monissa maissa kovassa huudossa.

Suomessa ne eivät kuitenkaan houkuttele sisustajia entisaikojen tapaan.

– Yksi syy siihen, miksi kokolattiamatot eivät ole koskaan saavuttaneet täällä meillä niin suurta suosiota kuin muualla maailmassa, voi olla se, että suomalaiset ovat käytännönläheisiä ja haluavat materiaalien olevan helposti hoidettavia ja pestäviä, pohti Mattokymppi Palokan myymälävastaava Marjo Aatsinki Ilta-Sanomille viime vuonna.

– Monilla on lisäksi käsitys, että kokolattiamatot ovat ”pölynkerääjiä”, vaikka itse asiassa maton yksi monista tehtävistä on myös sitoa irtonaista huonepölyä itseensä, jolloin se ei leijaile ympäriinsä ja aiheuta esimerkiksi hengitystieoireita, Aatsinki lisäsi tällöin.

8. Pakastearkku


Kuten jo aiemmin kuvailimme, monen muistoihin on varmasti jäänyt se, kuinka iso pakastearkku oli mummolassa piilotettu kauniin pöytäliinan suojiin.

Neliöt kaupunkikodeissa eivät kuitenkaan enää anna myöten suurille arkkupakastimille, ja nykyisin etenkin pienemmissä kodeissa pakastin on jääkaapin yhteydessä.

9. Oviverhot


Verhomaisia koristeita kotien ovissa voi hyvällä syyllä nimittää ikimuistoiseksi sisustuselementiksi 90-luvulta.

Oviverhoja näki hyvin monenlaisina variaationa, kuten paljetteina ja muovina. Moni meistä saattaa muistaa myös ikkunalliset ovet, jossa oli totta kai myös pitsinen verho ikkunan somisteena. Niin nostalgista!

10. Herätyskello


Minne katosi herätyskello? Harva nukkuu enää yönsä niin, että aamulla herättäjänä toimisi mekaanisesti pirisevä kello.

Sen sijaan suurin osa meistä asettaa puhelimensa soittamaan aamulla herätyksen.

11. Karttapallo


Myöskään maapallo, josta etsittiin kilpaa maita ja meriä sekä haaveiltiin kaukomatkoista, ei ole enää yhtä suvereeni sisustuselementtien kuningas kuin menneinä vuosina. Tämäkin tieto löytyy nykyään nopeammin verkosta.

Lähteet: Finna, Kansallismuseo.fi, Kolster

Kaipaatko kaiholla jotakin muuta ennen niin tuttua esinettä, josta aika on ajanut ohi? Jatka listaa alla olevassa kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt