Nelihenkinen suomalaisperhe luopui mukavasta rivitalokolmiosta ja muutti asuntovaunuun – asumiskustannukset putosivat reippaasti

Perheenisä kertoo, että lopullinen päätös asuntovaunuun muuttamisesta syntyi taloudellisista syistä johtuen.

Nelihenkinen lapsiperhe luopui rivitalosta ja muutti asuntovaunuun.

30.9.2019 16:30

Heinäkuun alussa eteläsuomalaisen perheen rivitaloasuntoa tyhjennettiin raivokkaasti. Huonekalut ja tavarat myytiin internetin myyntipalstoilla lähes pilkkahintaan.

Ylimääräisille huonekaluille ei ollut enää tarvetta, sillä perheen koti oli pienentymässä huomattavasti.

Kun viikkoa ennen muuttoa olohuoneesta lähti sohva ja televisio sekä keittiöstä pöytä ja tuolit, alkoi muutto tuntua todelliselta.

Syyskuun alussa nelihenkinen lapsiperhe pakkasi kutistuneen omaisuutensa kasaan ja muutti Kanta-Hämeessä sijaitsevalle leirintäalueelle. 80-neliöinen rivitalokolmio vaihtui asuntovaunuun reilun vuoden mietinnän jälkeen.

Keittiössä on kolme kaasuhellaa, lavuaari, kaasu-uuni sekä jääkaappi-pakastin. Vaunussa on erillinen hanallinen vesisäiliö, jossa pidetään juomavettä. Vaunun omaa vettä käytetään lähinnä käsien, kasvojen ja hiusten pesemiseen. Vaunun lämmitysjärjestelmässä on myös lämminvesivaraaja, joten vettä on saatavilla aina myös kuumana suoraan hanasta.

Karavaanariharrastus vei mennessään

Perhe kertoo elämästään asuntovaunussa avoimesti blogissaan Muutto asuntovaunuun.

Perhe kirjoittaa blogia anonyymisti. Myös tässä artikkelissa he esiintyvät omasta tahdostaan ilman nimiä.

Isän mukaan ajatus pysyvästä muutosta asuntovaunuun heräsi viime vuoden kesällä karavaanariharrastuksen aloittamisen myötä.

Alle kolmekymppiset vanhemmat olivat hankkineet perheelle asuntovaunun, josta myös lapset innostuivat.

– Pienet lapsemme ihastuivat tunnelmaan nopeasti, ja koko perheen harrastus olikin sitä myöden olemassa.

Muutaman asuntovaunussa vietetyn yön jälkeen perheenäiti päätyi ehdottamaan, että perhe muuttaisi kokonaan asuntovaunuun. Perheenisä halusi kuitenkin kypsytellä ajatusta reilun vuoden ajan.

Pieneen jääkaappiin mahtuu hyvin kahden päivän ruokatarvikkeet.

Talous pääsyy – huimat säästöt kuukaudessa

Perheenisä kertoo, että lopullinen päätös syntyi myös taloudellisista syistä johtuen. Rivitalossa asuessa perheen tulot riittivät hienosti menoihin, mutta säästöjä ei kuitenkaan kertynyt.

– Rivitalossa asuessa vuokraan upposi vajaa 1000 euroa kuukaudessa, ja auton rahoituksen kuukausierään toinen mokoma. Kun siihen yhdistetään nelihenkisen perheen syöminen ja muu eläminen, ovat kuukausittaiset menot yllättävän korkeat. Pärjäsimme kuitenkin hyvin, vaikka vaimoni oli kotona lasten kanssa.

Kierrätys onnistuu asuntovaunussa.

Perhe kertoo haaveilevansa omasta kodista, jota varten on kerättävä säästöjä. Asuntovaunussa onkin tarkoitus asua siihen asti, että perhe on onnistunut säästämään tarvittavan summan unelmiensa taloon – isän arvion mukaan kenties vuodesta kahteen vuoteen.

Millaiset säästöt asuntovaunussa eläminen sitten tuo?

Vaunun lämmitysjärjestelmä toimii sekä kaasulla että sähköllä, ja pattereissa sekä lattiassa kiertää glykolineste, joka ei jäädy. Vaunusta löytyy myös ilmastointilaite, jonka yhteydessä on sähkövastuksella toimiva ilmalämpöpumppu.

Perheenisä kertoo laskeneensa sähkön maksavan kuukaudessa yhteensä noin 110 euroa, leirintäaluepaikan vuokra puolestaan on 85 euroa kuukaudessa. Asumisen kiinteät kulut jäävät siis alle 200 euroon.

– Siinä on melkoinen ero vanhaan, noin 1000 euron kuukausivuokraan.

–Yläkomerot ovat erittäin tilavat, ja niissä on meille jokaiselle oma vaatekaappi. Lisäksi penkkien istuintyynyjen alla on lattiaan saakka ''arkut'', joihin mahtuu valtava määrä tavaraa melko näppärästi saataville. Yllättävää kyllä, mutta elämä on vaunuun muuttamisen jälkeen muuttunut siinä määrin minimalistiseksi, etteivät kaapit ole edes täynnä, perheenisä sanoo.

Lapset ottivat muuton hyvin vastaan

Perheenisä myöntää, että lasten sopeutuminen uuteen kotiin oli perheen suurin huolenaihe ennen muuttoa. Perheenisä kertoo olleensa yhteydessä myös sosiaaliviranomaiseen, joka suhtautui isän mukaan perheen asumiskuvioihin positiivisesti.

5-vuotiaan pojan ja puolitoistavuotiaan tyttären sopeutuminen oli kuitenkin lasten iästä johtuen lopulta helppoa.

Perheen asuntovaunu on saksalaisen Dethleffsin valmistama. Vaunun malli on 750V Snow, ja se on vuosimallia 2006.

Isä kertoo perheen vanhimman lapsen olleen innoissaan uudesta kodista. Vaikka pieni poika on välillä kaivannut leikeilleen omaa huonettaan, todistivat pojan sanat vanhempien huolen turhaksi.

– Minusta tuntuu, että koti on nyt täällä, poikani sanoi eräs päivä.

Isä kiittelee myös perheen läheisten suhtautuneen muuttoon hyvin ja kannustavasti.

”Mukaan tarvitaan vain seikkailumieltä ja huumoria”

Isän mukaan asuminen vaunussa on sujunut kaiken kaikkiaan todella hyvin. Vaunussa ei ole tullut syksyn viilenevissä öissä myöskään kylmä. Isän mukaan lämpöä pitäisi riittää talven kylmimpinä aikoinakin.

– Meidän perhe viettää vaunussa aikaansa lähinnä syöden, nukkuen, ja sadetta pitäen. Muu aika ollaan pitkälti ulkona puuhailemassa, ja siitäkös lapset nauttivat. Tämä oli näin jo talossa asuessamme, joten sekään ei ainakaan meidän kohdalla muuttunut.

– Kuten arvata saattaa, ovat vaunussa elämisen ilot melko vaatimattomia. Me olemme päättäneet sopeutua, ja elämä on sitä myöden muuttunut vaatimattomaksi mutta erittäin mukavaksi. Meillä ei ole televisiota, vaikka sellainen oli ajatus hankkia myös asuntovaunuun. Nyt kun sitä ei ole, ei sitä ole kaivattu, ja hankinta jäänee siten tekemättä.

Perhe peseytyy leirintäalueen suihkussa. Vaunussa on oma vessa, jonka pöntön alla oleva säiliö käydään tyhjentämässä leirintäalueella sille osoitetussa paikassa, jonka jälkeen se on taas valmis käytettäväksi. –Hajuhaittoja siitä ei tule sillä tyhjennyksen jälkeen pöntöstä lasketaan säiliön pohjalle hieman vettä, sekä tabletti, joka tappaa bakteereita ja siten desinfioi säiliötä jatkuvasti, perheenisä kertoo.

Perhe kokee olevansa jopa iloisempi ja energisempi uudessa kodissaan. Perheenisä suositteleekin asuntovaunussa asumista myös muille lapsiperheille, joita vaatimattomampi elämä kiinnostaa.

– Mukaan tarvitaan vain seikkailumieltä ja huumoria – ei tämä ainakaan pahaa tee perheelle.

Rajatulla asuintilalla voi olla positiivisia vaikutuksia myös parisuhteelle.

– Asuntovaunu on aika epämiellyttävä paikka riidellä, joten riita tulee hoidettua nopeasti, isä nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?