Saako astianpesukoneen jättää pyörimään yksin? Asiantuntija listaa virheet tiskikoneiden kanssa: ”Iso ongelma”

Julkaistu:

Kodinkoneet
Asiantuntija muistuttaa, että tiskit on aina pestävä valvotusti.
Arkea helpottavat kodinkoneet ovat rahallisesti arvokkaita, joten niiden kunnosta halutaan huolehtia. Sähkölaitteiden kanssa onkin hyvä pitää mielessä myös muutama ohje.

Listasimme muutama viikko takaperin vaarallisimmat virheet pyykinpesukoneen käytössä.
Pyykinpesukoneen lisäksi myös astianpesukone löytyy lukuisista suomalaisista kodeista.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että astianpesukoneen yleisin virhe liittyy käyttöohjeen mukaisten huoltotoimenpiteiden tekemättä jättämiseen.

Myös laitteen pitkittynyt käyttö voi johtaa ongelmiin.

– Lähtökohta on se, että mikäli astianpesukoneen toiminnassa on jotain ongelmia, se kannattaa viimeistään vaihtaa. Vaihtaminen on hyvin merkki-, käyttö- ja tuurikohtaista, kuten sähkölaitteiden kohdalla yleensäkin, Lepistä kertoo.

Laskun summa voi yllättää ikävästi

Piittaamattomuus ja huolimattomuus tiskikoneen käytössä ja huollossa ovat usein vielä pyykinpesukoneen käytön mokia ikävämpiä – ainakin taloudellisesta näkökulmasta.

– Astianpesukoneen vaihtaminen on vielä hankalampaa kuin pyykinpesukoneen. Astianpesukone on monissa suomalaisissa perheissä integroitu keittiökalusteihin 10–15 vuotta sitten. Olen joskus sanonut, että astianpesukoneen vaihtaminen maksaa jotain 1 000–30 000 euron välillä. 30 000 euroa tulee siitä, kun todetaan etteivät uusi astianpesukone ja keittiökalusteet sovikaan yhteen. Silloin menee koko keittiö uusiksi, Lepistö sanoo.

Älä suhtaudu tiskikoneeseen liian rennosti

Moni saattaa suhtautua arkiseen astianpesukoneeseen vielä pyykinpesukonetta rennommin ja jättää sen pyörittämään likaisia astioita yksin.

Asiantuntija kuitenkin muistuttaa, että näin ei saisi tehdä.

– Astianpesukone ei saisi käydä yksin. Kun konetta valvoo, pystyy reagoimaan nopeasti, mikäli kosteutta on päässyt väärään paikkaan.

Lepistö huomauttaa, ettei valvomista kuitenkaan pidä ottaa sanatarkasti.

– Se ei tarkoita sitä, että astianpesukonetta pitäisi tuijottaa. Se tarkoittaa sitä, että pitää pystyä reagoimaan, jos jotain tapahtuu.


”Se on iso ongelma, joka pilaa ilmi tullessaan perheen päivän”

Lepistö tietää tapauksia, joissa astianpesukoneet ovat aiheuttaneet kosteusongelmia.

– Vakuutusyhtiöiden kanssa on ollut puhetta astianpesukoneiden vuoto-ongelmista. Kun kone vuotaa vuosia, se saattaa aiheuttaa rakenteisiin kosteutta. Se on iso ongelma, joka pilaa ilmi tullessaan perheen päivän.

Lepistö vinkkaakin, että ylimääräinen hankinta saattaa pelastaa ikäviltä yllätyksiltä.

– On olemassa laitteita ja kosteusantureita, jotka voidaan asentaa astianpesukoneen alle suojaamaan lattiarakenteita kosteudelta.

Kerroimme viime vuonna, kuinka astianpesukoneiden huonokuntoiset tai huonolaatuiset poistoletkut aiheuttavat Ifin mukaan yli kaksi tuhatta vesivahinkoa vuosittain, eli viisi vahinkoa joka päivä.

Moni tiskikoneen omistaja ei nimittäin tiedä, että jo viisi vuotta vanhasta koneesta kannattaisi vaihtaa poistoputki.

Muista toimiva palovaroitin

Astianpesukone sijaitsee useimmiten keittiössä. Suurin osa suomalaisista muistaa huolehtia keittiön palovaroittimesta, mutta sen tärkeydestä on aina syytä muistuttaa.

Lepistö korostaa, että palovaroitin tulee aina asentaa astianpesukoneen läheisyyteen. Palovaroittimen toimivuus on myös syytä tarkistaa säännöllisesti.

– Palovaroitin reagoi helposti mahdolliseen alkavaan astianpesukoneen paloon, johtui se sitten sähköstä, kitkasta tai jostain muusta.

Astianpesukoneen turvavinkkejä

  • Astianpesukoneen asennuksessa on noudatettava annettuja ohjeita.
  • Älä jätä konetta päälle ilman valvontaa edes ajastinta käytettäessä.
  • Koneen sähkövirran on joko oltava aina kytkettynä vesiturvajärjestelmän toimimisen vuoksi tai virta katkaistaan verkkokytkimellä pesun päätyttyä.
  • Laita vesitiivis alusta koneen alle.
  • Monissa malleissa on erilaisia merkinantojärjestelmiä, jotka kertovat toimintahäiriöistä.
  • Sulje vesihana käytön jälkeen.
Lähde: martat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt