Ammattijärjestäjä kertoo, mitä kotisi sotkut paljastavat sinusta – ihmiset voi jakaa töhnän ja kasojen perusteella kahteen ryhmään

Julkaistu:

Me Naiset
Toiset kestävät paremmin epäjärjestystä, toiset likaa. Se, millaista sotkua jättää jälkeensä, voi kertoa esimerkiksi arvomaailmasta tai kasvatuksesta.
Kodissa voi vallita kahdenlaista epäsiisteyttä, kertoo filosofian tohtori, ammattijärjestäjä ja kirjailija Ilana Aalto. On eri asia elää töhnän keskellä kuin hukkua tavarapaljouteen ja kaaokseen.

Yhtä lailla ihmiset jakautuvat kahteen leiriin sen perusteella, jättävätkö he jälkeensä epäjärjestystä vai likaa. Toiselle on ominaista jättää jälkeensä kummallisia vaatekasoja, kun taas toiselle on okei jättää roiskeet kylmänviileästi pönttöön. Mutta mitä se kertoo ihmisestä, millaista sotkua hän jättää jälkeensä?

Ilana Aalto, mitä kaikkea jättämistämme sotkuista voi päätellä?

Vaihtoehto 1: Jätät jälkeesi epäjärjestyksen tai kaaoksen

Jos tavarasi jäävät herkästi hujan hajan, saattaa olla, että...Sinulla ei ole sisäänrakennettua rutiinia. ”Yleinen syy epäjärjestykseen piilee toiminnan automaattisessa ohjauksessa. Osa ei näe lainkaan syntyviä sotkuja, tai niiden huomaaminen vaatii erityisen paljon keskittymistä ja energiaa”, Ilana Aalto kertoo.
 1. Ikävä elämäntilanne jättää jäljen kotiisi. ”Järjestely jää automaattisesti tekemättä, jos ulkoiset asiat, kuten kiire tai väsymys painavat arjessa. Ei kukaan tarkoita sotkea kotiaan, mutta niin käy herkästi, kun elämässä on kaikenlaista.”
 2. Olet tullut haalineeksi liikaa tavaraa. ”Kasat voivat johtua siitä, että ihmisellä ei ole paikkaa tavaroille. Silloin ne jäävät pyörimään vääriin paikkoihin. Onneksi tavaroiden karsiminen on pop!”
 3. Kaaoksesta koituu konkreettista haittaa. ”Jos kotiavaimet tai muut elintärkeät esineet ovat aina hukassa tavarapaljoudessa, saattaa se aiheuttaa kiusallista myöhästelyä.”

Vaihtoehto 2: Jätät jälkeesi likaa

Jos nurkkiisi kertyy pikemminkin likaa kuin tavaroita, saattaa olla, että...
 1. Tavaraa on sittenkin liikaa. ”Epäjärjestys aiheuttaa luonnollisesti myös likaa. Siivoaminen vaatii hirveästi ponnistelua, jos pölyimurin vetäminen on kotona mahdotonta.”
 2. Et ole herkkä lialle. ”Ihmisten herkkyydessä havaita likaa on valtavia eroja, sillä joillekin ihmisille ei kehity lainkaan sellaista silmää, joka havaitsisi lian. Ero voi olla jopa sukupuolesta kiinni, sillä tytölle opetetaan kotona poikia enemmän tällaisia oppeja.”
 3. Et ole vastuussa siisteydestä. ”Jos ei ole kotitaloudessa vastuussa paikkojen siivoamisesta, joidenkin mielestä on varaa jättää roiskeet kylppärin lavuaariin hyvällä omatunnolla.”
 4. Yksinkertaisesti priorisoit muita asioita. ”Kodin siisteystaso kertoo myös arvomaailmasta. Toiselle siisteys on tärkeä arvo, mutta toinen suhtautuu kotiin boheemin rennosti.”
Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Löydät alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Annakaisa, 40, ei ole imuroinut kotiaan 5 vuoteen – silti asunto on putipuhdas

Kaapit pursuavat ja sohvatyynyjen välistä löytyy hammasharjoja – tällaista on kodeissa, joissa konmari ei paljon kiinnosta

Anneli, 42, hinkkasi kylppäriä ja raivasi kotia tekemättä siitä numeroa – kertoo nyt, mitä tapahtui parisuhteelle, kun lopetti salasiivoamisen

Jenni, 40, poisti kodistaan kuukaudessa 500 tavaraa ja yllättyi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt