Salakavala bakteeri voi lisääntyä sinunkin jääkaapissasi – yleistyy Suomessa, syynä usein väärä lämpötila

Julkaistu:

Jääkaappi
Ruoan säilyttäminen liian lämpimässä on aina riski, sanoo asiantuntija. Listerioositapausten määrät ovat Suomessa kasvussa.
Muistatko, miten kylmällä jääkaappia tulisi pitää? Suosituslämpötila +2-+6-astetta kannattaa pitää terveyssyistä mielessä, Ruokaviraston tuore selvitys summaa.

Virasto teki riskiarvioinnin, jossa listerian kasvua ennustettiin matemaattisen kasvumallin avulla eri jääkaappilämpötiloissa*. Arvioinnissa hyödynnettiin laboratoriotuloksia kylmäsavustetuissa ja graavisuolatuissa kalatuotteissa vuosilta 2004–2010 sekä ruoan kulutustietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finravinto 2007 -tutkimuksesta.

Arvioinnin mukaan ruoan säilyttäminen kymmenessä asteessa lisäsi ikääntyneiden listerioosisairaustapauksia lähes 20-kertaisesti verrattuna suosituksen mukaiseen maksisimilämpötilasäilytykseen kolmessa asteessa.

Mallin mukaisesti listerioositapaukset kasvoivat terveellä aikuisväestölläkin kolminkertaisesti. Väärä elintarvikkeiden säilytys ei niin ikään yksinään lisännyt ikääntyneiden sairastumisriskiä.

– Ikääntyneet myös kuluttivat kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita muuta väestöä useammin ja isompina annoksina. Tämä osaltaan lisää ikääntyneiden sairastumisriskiä, kertoo tutkija Petra Pasonen Ruokaviraston verkkosivuilla.

Riskinarvioinnissa kaupasta ostetuissa kylmäsavu- ja graavisuolatuissa lohituotteissa listeriapitoisuudet olivat pääsääntöisesti niin pieniä, että ne eivät todennäköisesti olisi riittäneet aiheuttamaan sairautta. Lisäksi pitoisuudet olivat pienentyneet uudemmissa mittauksissa, kun laitosten ja kauppojen kalastustuotteiden valmistus- ja säilytysolosuhteita oli parannettu.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Voi aiheuttaa vakavan taudin riskiryhmille

Ilta-Sanomille Petra Pasonen täsmentää, että ruoan säilyttäminen liian lämpimässä on aina riski.

Jotta sairastumisilta vältyttäisiin, ruokaa tulee myös käsitellä oikein.

– Kannattaa kiinnittää huomiota viimeisiin käyttöpäiviin, säilyttää ruoka oikein ja vaikkapa pakastaa ruoka heti kaupasta tullessa. Pakkasessa listeriabakteeri ei pysty lisääntymään, Pasonen kertoo.

Listeriabakteerin aiheuttama listerioosi on Suomessa yleisempi kuin muualla maailmassa, mutta syytä tähän ei tiedetä. Listerioosin sairaustapausmäärät ovat muutenkin maassamme kasvussa.

– Yksi syy saattaa olla se, että suomalaiset käyttävät paljon kylmäsavustettuja ja graavisuolattuja kalatuotteita, Pasonen arvioi.

Riskiryhmäläisten, eli ikäihmisten, raskaana olevien ja tiettyjä perussairauksia sairastavien tulisikin välttää kylmäsavustettujen ja graavisuolattujen kalatuotteiden syömistä kokonaan.

– Riskiryhmään kuuluville pienikin määrä listeriaa voi aiheuttaa vakavan taudin.


Kaikkien tulisi muistaa seuraava sääntö: kylmäsavustettujen ja graavisuolattujen kalatuotteiden oikea säilytyslämpötila on 0–3 astetta.

Liian lämpimässä jääkaapissa ja pitkään säilytettynä listeria-pitoisuudet voivat nousta eikä tuotteita kannata syödä enää viimeisen käyttöpäivän jälkeen, muistuttaa Pasonen.

Listeriahysteriaan ei tutkijan mukaan ole kuitenkaan syytä.

– Terveille bakteeri ei yleensä aiheuta minkäänlaisia oireita, korkeintaan ohimenevän vatsataudin.

Listerioosi on harvinainen tauti.

– Sairastuneita on muutamia kymmeniä vuosittain, Pasonen sanoo.

* Tutkimuksen matemaattinen malli yhdisti bakteerin pitoisuustiedot, ruoan kulutustiedot, kasvumallin ja tapausmäärät riskin kokonaisarvioksi. Näiden avulla ennustettiin kuluttajan toiminnan eli miten elintarvikkeita säilytetään jääkaapissa, vaikutusta riskiin.

Mikä on listerioosi?

Ihmisten ja eläinten välillä tarttuva listerioosi tarttuu muun muassa huonosti kypsennetystä lihasta ja kalasta, mutta myös ruoan säilytystottumuksilla on vaikutusta sairastapausten määrään.

Elintarvikkeiden säilyttäminen jääkaappilämpötilassa ei kuitenkaan täysin estä listerian lisääntymistä, Ruokavirasto muistuttaa. Listeria pystyy kasvamaan myös jääkaappilämpötilassa. Myös täysin syömäkelpoiselta vaikuttavassa tuotteessa voi olla korkeakin pitoisuus listeriabakteereita.

Sairastapausten määrään vaikuttavat väestön ikääntyminen ja heikentynyt vastustuskyky sekä muuttuvat ruokailutottumukset.

– Listeria-bakteerin kyky aiheuttaa sairautta riippuu ruosta saadusta bakteerimäärästä. Terveille aikuisille listeria aiheuttaa vain harvoin oireellisen taudin. Sen sijaan erilaisille riskiryhmille tauti on vaarallinen, muistuttaa tutkija Petra Pasonen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt