Jääkaappi homehtui niin pahasti, että se jouduttiin vaihtamaan – ylitarkastaja muistuttaa asiasta, joka unohtuu helposti

Julkaistu:

Jääkaapit
Varo jääkaapin homehtumista!
Jääkaappi kuuluu kiistatta kotien vakiokalustoon, sillä parempaa tapaa säilyttää ruokia ja juomia on vaikea keksiä. Se on usein varsin pitkäikäinen kylmälaite.

Tästä huolimatta jääkaappienkin käytössä voi ilmetä monenlaista murhetta ja ongelmaa. Koska kaapissa on paljon kosteutta, ja sinne kertyy helposti ruuanmuruja, se on oiva alusta bakteereille.

Tämän saivat tuta myös eräät Ilta-Sanomien lukijat, joiden järjestötiloissa käytössä oleva jääkaappi pääsi homehtumaan kunnolla.


Kyseinen kaappi otettiin käyttöön kymmenen vuotta sitten, ja tässä välissä sitä on myös korjailtu pari kertaa.

Kaappiin pääsi kuitenkin pesiytymään sen verran hometta, että useasti kokeiltua myrkyttämistä ei enää nähty riittävänä toimenpiteenä.

Lukijat joutuivat lopulta hankkimaan kokonaan uuden jääkaapin.


Syynä haihdutusallas

Tukesin ylitarkastaja Seppo Niemi arvioi kuvien perusteella, että ongelma ei tosiaankaan ole peräisin laitteen sisäpuolelta.

– Sulatusveden poistoaukko ei ole tukkeutunut, ja itse kaapin näyttää saavan varsin puhtaaksi sisäpuolelta, Niemi sanoo.

– Sen sijaan kompressorin päällä oleva haihdutusallas, johon vesi kaapin sisältä valuu, näyttäisi olevan aika likainen. Kaikki epäpuhtaudet, kuten ruuanmurut, läikkynyt mehu ja vastaavat, päätyvät helposti tuon poistoputken kautta altaaseen.

Tällöin lämmin ja kostea allas on ihanteellinen kasvualusta homeelle ja muille vastaaville.

– Tämän seurauksena altaan haihdutuskyky on heikentynyt, joten sinne valunut vesi ei enää ole haihtunut riittävän nopeasti, mikä on aiheuttanut ylivuodon lattialle, Niemi kuvailee.

Yleinen virhe

Niemi arvioi, että haihdutuskaukalon käsittely unohtuu monilta helposti, eikä jääkaappi ole takuulla ainoa tapaus laatuaan.

– Käyttöohjeissa on varmasti ohjeistettu puhdistamaan tuotteen ulkopuoli säännöllisesti, mutta niissä ei aina erikseen mainita tuon haihdutuskaukalon käsittelystä.

Samalla olisi aina joka tapauksessa hyvä tyhjentää ja puhdistaa kaukalokin, jottei liian pitkälle mennyttä homehtumista pääsisi käymään.

– Nykyään suositellaan kylmälaitteidenkin alle samanlaisia vuotosuojia kuin astianpesukoneen alle. Ne ainakin paljastavat aikaisessa vaiheessa, jos vettä joutuu väärään paikkaan, Niemi sanoo.

Imuroi takakoneisto säännöllisesti

Olemme kertoneet aiemminkin, että tunkkaiselta lemuavaan jääkaappiin eivät välttämättä tehoa perinteiset keinot, kuten etikka, kissanhiekka tai kahvinporot.
Sen lisäksi, että haihdutusallas homehtuu, myös reiässä ja putkessa saattaa kasvaa hometta. Tällöin reikä saattaa olla tukossa, vaikka muutoin kaappi olisi hyvin pesty.

– Vedellä huuhtelu voi jo avata tukoksen. Kaataisin myös poistovesiputkeen etikkaa, joka tuhoaa homekasvustoa. Tämän käsittelyn jälkeen poistovesiputken tulee päästä kuivumaan kunnolla, noin vuorokauden verran, Tuula Kivialho Uudenmaan Martoista kuvaili tällöin Ilta-Sanomille.

Takakoneisto on paikallaan myös imuroida säännöllisesti ainakin kerran vuodessa, jotta tomut saadaan pois.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt