Tunnista selvät merkit, jotka kertovat huonosta ilmanvaihdosta: ”Huonolle sisäilmalle on aina jokin syy”

Jos ilmanvaihto on riittämätön, se näkyy kodin sisäilman ongelmina.

Suomalaiset pitävät hälyttävimpänä huolena sisäilmaongelmiin liittyen homeen muodostumista kodin sisäpinnoille.

18.9.2019 12:21

Väsymystä, uniongelmia ja terveysoireita?

Oireiden taustalla voi olla huono sisäilma, jonka syy löytyy yleensä riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Ilmanvaihtotuotteita valmistava Vilpe Oy kertoo tiedotteessaan, että tyypillisin huonon sisäilman oire on tunkkaisuus. Vilpen mukaan siitä kärsii välillä tai jatkuvasti lähes 60 prosenttia suomalaisista.

Tunkkaisuuden lisäksi liian kuiva sisäilma, veto ja viemärin haju ovat kotien yleisimmiksi ongelmiksi, joita huonosti toimiva ilmanvaihto aiheuttaa.

Tunkkaisuuden takia moni haluaa pitää ikkunaa auki talvellakin. Sisäilman liian suuri kosteus näkyy pinnoille kertyvänä kosteutena ja ikkunan sisälasin huurtumisena.

– Huonolle sisäilmalle on aina jokin syy. Yksinkertaisimmillaan kyse on väärin säädetystä ilmanvaihdosta, joka korjaantuu asetuksia vaihtamalla. Poistoilmaa pyörittävä huippuimuri voi vedellä viimeisiään tai asunnosta puuttuvat korvausilmaventtiilit. Olennaista on paikantaa ilmanvaihto-ongelman syy, että sen voi korjata, toteaa Vilpe Oy:n tutkimus- ja kehitysjohtaja Veli-Pekka Lahti.

Älä unohda tärkeää kotityötä!

Kerroimme viime vuonna, että tunkkaisen sisäilman syynä voi olla myös tärkeän kotityön unohtaminen.

Terveysilman teettämän kyselyn mukaan yli puolella suomalaisista unohtuu ilmanvaihtojärjestelmän tuikitärkeä huoltotoimenpide: ilmanvaihtojärjestelmän suodattimen vaihtaminen puhtaaseen.

Terveysilma kertoi muuta vuosi sitten myös, että joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuu kokonaan ilmanvaihtoventtiilit. Se voi aiheuttaa tunkkaisuuden lisäksi myös vetoa ja kuivaa ilmaa.

Viemärin haju on yksi huonon ilmanvaihdon merkeistä.

”Suihkun jälkeen poistoilma pitäisi kääntää puoleksi tunniksi kovemmalle”

Vilpen mukaan monen sisäilmaongelman taustalla on liika hiilidioksidi tai kosteus.

– Yleensä korvausilmaa ei tule asuntoon tarpeeksi tai poistoilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Se voi synnyttää asuntoon alipaineen, Lahti kuvailee.

Sisäilman epäpuhtauksien poistosta huolehtivat poistoilmaventtiilit sijoitetaan kodin likaisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneeseen, vessaan ja keittiöön. Asunnoissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto, poistoilmaa ohjaa katolle sijoitettu huippuimuri. Kosteuden poistaminen on yksi ilmanvaihdon keskeisistä tehtävistä.

Kosteutta syntyy esimerkiksi suihkusta, ruoanlaitosta, pyykkien kuivatuksesta ja hengityksestä.

– Esimerkiksi suihkun jälkeen poistoilma pitäisi kääntää puoleksi tunniksi kovemmalle, jotta kosteus haihtuu kunnolla. Asukkaan ohjaamana tehostettu ilmanvaihto jää helposti päälle, mikä kuluttaa turhaan energiaa. Nykyään monet huippuimurit varustetaan antureilla, jotka mittaavat automaattisesti sisäilman koostumusta, Lahti kertoo.

”Ilmanvaihdon ongelmiin puututaan laiskasti”

Vilpen teettämän kuluttajankyselyn mukaan vain joka kolmas suomalainen on täysin tyytyväinen kotinsa ilmanvaihtoon. Tyytymättömimpiä ovat kerrostalossa ja vuokralla asuvat.

Vilpen kyselyn mukaan naiset ja alle 45-vuotiaat kiinnittävät muita enemmän huomiota sisäilman epäkohtiin.

Kokonaisuudessaan ilmanvaihdon ongelmiin puututaan kuitenkin laiskasti, sillä moni suhtautuu niihin asunnon pysyvinä ominaisuuksina.

– Varsinkin moni mies kohauttaa sisäilmaongelmille harteitaan ja toteaa, etteivät ne haittaa asumista, Vilpo pohtii tiedotteessaan.

Osan suomalaisten kohdalla taustalla voi olla myös tietoisuuden puute. Sisäilmayhdistyksen asiantuntija kertoi muutama vuosi sitten, että suomalaiset tietävät kotiensa ilmanvaihtojärjestelmistä hyvin vähän.

Nämä ongelmat herättävät remonttihalun

Vilpen kyselyssä kartoitettiin myös mielipiteitä siitä, minkälaisten oireiden takia asunnossa täytyy tehdä ilmanvaihtoremontti ja kuinka kiireelliseksi remontti mielletään. Hälyttävimpänä pidetään homeen muodostumista kodin sisäpinnoille. Sen vuoksi 63 prosenttia aloittaisi kiireellisen remontin. Joka kymmenes remontoisi, mutta ei pitäisi kiirettä.

Lähes yhtä vakavina syinä pidetään asukkaiden sisäilmasta saamia terveysoireita ja sisäilman kosteuden aiheuttamia vaurioita asunnossa.

– Yllättävintä on vähättelevä asenne. Listasimme 12 erilaista ongelmaa, ja jokaisen kohdalla 22–30 prosenttia vastaajista totesi, että eivät ne haittaa asumista, Lahti kommentoi.

Vähiten huolta asukkaissa aiheuttavat äänekäs ilmanvaihtolaite, vedon tunne ja energiaa tuhlaava ilmanvaihtolaite. Vilpon mukaan tunkkainen ja liian lämmin sisäilma koetaan jopa eniten asumista häiritseviksi, mutta niitä ei silti pidetä kiireellisinä syinä ilmanvaihtoremontille.

– Jos ilmanvaihdon tuottama ääni muuttuu, siitä kannattaa kyllä huolestua. Outo, vinkuva ääni viittaa huippuimurin laakerivikaan, joka saattaa pysäyttää moottorin. Jos ilmanvaihdon humina on jatkuvasti kovaäänistä, se kertoo, että asetukset ovat pielessä tai laitteen teho on mitoitettu väärin, Lahti vinkkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?