Ääni paljastaa, ettei pakastimessasi ole kaikki kunnossa

Julkaistu:

Pakastin
Jatkuva ääni pakastimesta voi kieliä ongelmista.
Syksy on sieni- ja marjasadon aikaa. Moni säilöö ylimääräiset ruoat pakastimeen talven ajaksi.

Samalla kannattaa kiinnittää huomiota pakastamisen energiatehokkuuteen ja siihen, että pakastin toimii, kuten pitääkin.

Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos neuvoo tiedotteessa vinkit tehokkaaseen pakastamiseen:

Viisi vinkkiä syksyn pakastuskauteen – näin säilöt ruoan energiatehokkaasti:

1. Säädä pakastimen lämpötila -18 ja -20 asteen välille

Laita lämpömittari pakastimeen ja säädä pakastin -18 ja -20 asteen välille. Jos pakastimessasi ei ole digitaalista näyttöä, säädä säätönappia vähän kerrallaan ja odota välissä kuusi tuntia, jotta lämpö ehtii tasaantua. Tarkkaile lämpömittaria ja säädä pakastinta lisää tarvittaessa. Näin saavutat tavoitelämpötilan pakastukseen.

2. Vertaile kaupassa pakastimien energiatodistuksia

Pakastimien energiankulutuksessa on pieniä eroja, ja energiatodistuksessa lukee suoraan energiankulutus vuodessa. Näin voit verrata samankokoisten pakastimien kulutusta keskenään. Energialuokkien erot johtuvat pääosin pakastimien eristyksistä, joten jos ostat paremman energialuokan pakastimen, se pysyy sähkökatkon sattuessa pidempään kylmänä.

3. Muista sulattaa pakastin – tai osta pakastin, jossa on automaattisulatus


Pakastimeen kerääntyvä jää on syytä sulattaa pois tai vaihtoehtoisesti osta pakastin, jossa on automaattinen sulatus. Jää eristää hyvin, minkä vuoksi pakastimen kompressori joutuu tekemään ylimääräistä työtä, jotta se saa johdettua kylmän ilman huurteen läpi pakastimeen. Kun kompressori käy jatkuvasti, se kuormittaa laitetta. Tällöin sähköä kuluu enemmän, ja laitteen käyttöikä lyhenee.

4. Tarkkaile pakastimen ääntä

Jos pakastin pitää jatkuvasti ääntä, se on merkki kompressorin jatkuvasta käynnistä. Koneistoa ei ole suunniteltu ylläpitämään liian kylmää lämpötilaa pakastimessa, jolloin kompressori kuluu nopeasti ja kuluttaa paljon sähköä. On tavallista, että pakastin pitää ääntä taukojen kanssa, mutta jos ääni on jatkuvaa, silloin ääni on merkki joko pakastimen rikkoutumisesta tai liian kylmästä lämpötilasta.

5. Vie viallinen pakastin kierrätykseen

Kun pakastimessa alkaa ilmetä vikoja, sen käyttö tulee lopettaa ja pakastin täytyy viedä heti kierrätykseen. Kaikkein vanhimmissa laitteissa voi olla jopa terveydelle vaarallisia kaasuja, jotka pitää kerätä pois ennen kuin ne alkavat vuotaa. Myös uudemmissa pakastimissa on sekä ihmisille että ympäristölle vaarallisia kylmäaineita, joten rikkinäisten pakastimien kanssa ei kannata aikailla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt