Ethän koskaan toimi näin pyykinpesukoneesi kanssa – asiantuntija kertoo, mitkä ovat virheistä vaarallisimmat

Julkaistu:

Pesukone
Tukesin ylitarkastaja ei suosittele käymään suihkussa samaan aikaan, kun pyykinpesukone on käynnissä.
Pyykinpesukone löytyy nykyään lähes jokaisesta suomalaisesta kodista. Ei mikään ihme: sen käyttö on varsin vaivatonta ja nopeuttaa arjen askareita huomattavasti.

Toisinaan pesukoneet eivät kuitenkaan toimi halutulla tavalla, eivätkä vikatilat ja häiriöt ole ennenkuulumattomia. Kysyimme asiasta tarkemmin Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistöltä.

Vaarallisimmat virheet

Vaarallisin virhe, jonka pesukoneen käytössä voi tehdä, on Lepistön mukaan ehdottomasti se, että jätetään käyttöohjeen mukaiset huoltotoimenpiteet tekemättä.

– Yleensä tämä tarkoittaa sitä, että nukkasihti on tullut täyteen ja se tukehtuu, ylitarkastaja toteaa.

Toinen yleinen vaaranpaikka piilee siinä, että pesukonetta käytetään liian kauan.

– Muistan eräänkin kertoneen, että hänen pitää aina vääntää ohjelmistokoneistoa, jotta kone jatkaa pesua. Siinä vaiheessa, kun koneessa on tämänkaltaisia toiminnallisia vikatiloja, niillä ei pitäisi missään nimessä pestä pyykkiä.

Hän nostaa esille myös pistotulpan mahdollisen lämpenemisen, joka on hyvä tarkistaa välillä.

– Pistorasiaa kannattaa välillä kokeilla. Jos kädellä tuntee koneen toimiessa merkittävästi lämpöä pistotulpassa tai -rasiassa, kannattaa selvittää, onko laitteessa tai pistorasiassa jotain vikaa.

Älä jätä pyykkiä peseytymään yksin!

Vakavasti tulee suhtautua myös siihen, jos pesukoneesta tulee pientäkin käryä. Se voi näet tarkoittaa, että kosteutta on päässyt väärään paikkaan, tai jokin liitos aiheuttaa valokaarta sisäpuolella.

Ylitarkastaja muistuttaa myös, että pyykkiä on aina pestävä valvotusti.

– Ei siis jätetä konetta yksin huusholliin pyörimään. Jos asunnossa on toimivat palovaroittimet, ne havaitsevat sähköpalosta alkavan käryn aika herkästi ja antavat varoituksen, Lepistö mainitsee.

– Tärkeää on ymmärtää, että uusikin sähkölaite voi olla jostain syystä vikaantunut. Sen takia en suosittelisi milloinkaan jättämään konetta yksin rouskuttamaan, koska silloin kukaan ei ole kuulemassa mahdollista palovaroittimen ääntä.

Mieti koneen paikka tarkasti

Ylitarkastajan mukaan yksi iso asia, joka vaikuttaa koneen ikään ja kuntoon, on se, missä pyykkiä pestään.

– Ajatellaan tilanne, jossa lapsiperhe asuu 60–70-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa, jossa ei ole ihmeempiä remontteja tehty. Pyykkiä pestään pienessä kylpyhuoneessa, jossa on pesutorni, parhaimmillaan useita kertoja päivässä.

– Tämä kuvastaa sitä, millainen tilanne voi pahimmillaan olla. Koska talon ilmanvaihtosysteemiä ei ole tarkoitettu siihen, että kone pesee päivittäin, kylppärissä voi olla varsin trooppinen ilmasto. Vesi saattaa myös valua koneen pintoja pitkin alas ja rakenteisiin ja piirilevyihin tulla kosteutta. Myös yläpinta voi ruostua.

Lepistön kotona pyykkiä pestään avarassa, kylpyhuoneen ulkopuolisessa tilassa, joka tuulettuu hyvin ja jonne kosteutta ei pääse samalla tapaa muodostumaan.

– Kone on kestänyt kyllä pitkään ajallisesti, toistakymmentä vuotta, eikä siinä ole ilmennyt käyntihäiriöitä tai muita ongelmia. Varmaan koneen sijainti on vaikuttanut tähän merkittävästi, Lepistö arvelee.

Ei suihkuun samaan aikaan

Kysymykseen siitä, voiko pyykinpesukoneen hurruttaessa käydä suihkussa, Lepistöllä on valmiina yksiselitteinen vastaus.

– Itse en ainakaan kävisi suihkussa. Se lisää aina kosteutta huomattavalla tavalla. Pahimmassa tapauksessa koneesta saattaa saada voimakkaan sähköiskun.

Pesukoneiden sähköpalot

Viimeisen viiden vuoden aikana pyykinpesukoneiden sähköpaloja on tapahtunut Suomessa 456 kertaa.

Tämä on kolme prosenttia kaikista sähköpaloista.

Esimerkiksi astianpesukoneita on palanut samassa ajassa 290, kahvin- ja vedenkeittimiä 115 sekä televisioita 67.

Lähde: Pelastustoimen Pronto-tietokanta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt