Kaveri päätti säästää ja remontoida mökkiin sähköt itse – pari vuotta myöhemmin odotti järkytys

Julkaistu:

Remontointi
Älyttömimmät ”tein itse ja säästin” -tapaukset osoittavat, ettei ajatus aina kannata.
Tein itse ja säästin – vai säästinkö sittenkään? Toisinaan vankka uskomus siitä, että sooloilemalla selviää edullisemmalla, voikin kääntyä aivan päälaelleen. Säästäjän kohtaloksi saattaa koitua jopa satojen tuhansien eurojen velat.

Muun muassa Vauva.fi-palstalla on nostettu puheenaiheeksi kyseinen aihe. Ketjun aloittaja pyysi muita kuvailemaan, millainen on älyttömin heidän kuulemansa tai todistamansa ”säästötapaus” – ja muuthan kertoivat.

Keräsimme osan hurjista tarinoista. Ne osoittavat ainakin sen, että toisinaan kannattaa suosiolla luottaa pienemmältäkin vaikuttava pintaremontti ammattilaisen käsiin – ja noudattaa käyttöohjeita.

Hinta säästyi, selkä ei

– Pariskunta kantoi keskenään mökin elementit paikoilleen. Säästivät asennuksen ja nosturin hinnan, mutta yllättäen molemmilla hajosi selkä.

– Faija hitsasi jotain ja meinasi samalla polttaa koko talon – ja vielä kaksi kertaa!

– Portaikon pinnat oli tehty harjanvarsista. En tiedä, miten ihmeessä kämppä meni läpi lopputarkastuksessa.

Perintömökki paloi kivijalkaa myöten

– Talossa, jossa ennen asuin, pari heppua päätti, että tehdään keittiöremppa yhdessä kavereiden kanssa, sillä eihän siihen mitään ammattimiehiä tarvita. Aloittivat kiskomalla vanhat kalusteet pois ja vesihanat seinistä ilman, että vesi oli katkaistu... Tuli muuten suhteellisen kalliiksi.

– Hyvätuloinen kaverini päätti säästää muutaman tonnin uusimalla perinnöksi saamaansa, melko arvokkaaseen kesämökkiin sähköt itse. Osaaminen ennen tuota projektia rajoittui lähinnä lamppujen ja sulakkeiden vaihtamiseen. Mökki paloi kivijalkaa myöten pari vuotta myöhemmin ilmeisesti juuri sähkövian takia.

Tyhjiä kaljapulloja seinien sisältä

– Peruskorjattiin vanhaa taloa, ja pienessä rahapulassa otettiin sitten naapurin kaljaan menevä, itseoppinut kirvesmies hommiin. Kyllähän se töitä teki, mutta jälki oli sen näköistä, että kaikki näkyvillä olevat, hänen tekemänsä pinnat joutui oikea ammattilainen korjaamaan muutaman vuoden päästä. Kun hänen tekemiään juttuja purettiin pois, tyhjiä kaljapulloja löytyi seinien sisältä. No, pääsipä köyhä maksamaan pintarempan kahteen kertaan.

”Tuloksena keittiö täynnä vaahtoa ja tiskikone p*skana”

– Isäni keksi oikaista konetiskiaineen säästössä käyttämällä käsitiskiainetta koneessa. Tuloksena keittiö täynnä vaahtoa ja tiskikone paskana.

– Naapuri teki grillin terassin päälle. Tarvitseeko edes kertoa enempää? Terassihan paloi, ja siihen tuli hauska reikä. Naapuri ei oikein tykännyt, kun ehdotin siihen paljua.

Hiekat Porista asti

– Isäni oli hallituksen puheenjohtaja. Asuimme Helsingin Herttoniemessä, ja hän oli kyllästynyt huoltoyhtiön ”rosvoamiseen” hiekoituksesta. Isä sitten hakemassa Porista – siis todellakin Porista – hiekkasäkillisen, jonka sai 20 euroa halvemmalla kuin taloyhtiön huoltoyhtiö. Hän levitteli itse hiekan pihalle. Vanhus kaatui pihalla, ja lonkka murtui. Huoltoyhtiö tietysti vetäytyi vastuusta ja lasku oli aikamoinen. Isäni kuitenkin ”säästi” sen parikymmentä euroa!

”Se siitä säästöstä”

– Kaverini päätti asentaa astianpesukoneen itse ja käyttää letkuna puutarhaletkua. Pesukone oli käynnissä ja käyttäjä nukkumassa, letku irtosi ja tuli vesivahinko, joka kasteli viisi kerrosta. Se siitä säästöstä.

– Yhdessä 50-luvun asunnossa pannuhuoneeseen oli asennettu suihku. Vähän vinossa oli koko pannuhuone seinineen, eikä tätä oltu huomioitu. Yksikään kaakeli ei ollut vatupassissa.

– Kerran näin puolitutulla koirahäkin auton takakontissa. Kävi sääliksi sitä koiraa. Pikkusen liian pitkät ruuvit ja kanaverkko nidottu kiinni. Aivan kamala ja vaarallinen hökötys.

Listojen irti repiminen ”helvetillistä hommaa”

– Remonttia tehdessä paljastui, että edellinen asukas oli kiinnittänyt katto- ja jalkalistat runsaalla silikonilla. Luulen, että hänelle oli tullut halvemmaksi pölliä sata tuubia silikonia työpaikalta kuin ostaa pussillinen listanauloja. Listojen irti repiminen oli helvetillistä hommaa, joko listat irtosivat pieninä pirstaleina tai sitten seinästä irtosi paloja listojen mukana.

– Olen laillistettu kiinteistönvälittäjä ja työssäni vuosien varrella nähnyt jos jonkinmoista viritelmää. Eräs pappa kehui lattioitaan uusiksi ja kun pääsin paikan päälle, joka huoneessa oli eri lattiaa, koska sai halvalla poistoeriä. Ei siinä mitään, mutta oli asentanut ne kaiken lisäksi itse ja jälki sen näköistä. Mies oli menossa kaihileikkaukseen.

Koko perheellä pyllyt mustana

– Halusin eteiseen lipaston, mutta haluamani oli mielestäni turhan kallis. Päätin rakentaa itse ylijääneestä verstastavarasta. Samana päivänä, kun sain lipastoni valmiiksi, haluamani kaupan lipaston hinta alennettiin puoleen. Nyt minulla on eteisessä ruma lipasto ja kaupasta saisi halvalla uuden, mutta ylpeys ei anna periksi. Huokaus.

– Meidän mökkisaunan remontti eteni seuraavanlaisesti: ostettiin aluksi kallis laudepaketti mittatilaustyönä, mutta ei raaskittu hankkia asennuspalvelua. Itse väkerrettiin lauteiden rungot ja elementit paikoilleen ja sävytettiin ne. Narisivat hirveästi. Toisella tai kolmannella saunomiskerralla lauteet sitten romahtivat. Tilattiin valmistajan asentaja korjaamaan ne. Kustansi ihan kivasti se. Mustelmat eivät onneksi näkyneet, kun koko perheellä oli pyllyt mustana. Ilmeisesti se sävytekään ei ollut saunaan tarkoitettu.

Seinäpeili kiinni sinitarralla

– Meidän kämpän entinen omistaja... Vessa oli rempattu ja maalattu, ilmeisesti myös lavuaari vaihdettu. Valitettavasti edellinen oli ollut pienempi tai jotain muuta kämmiä on käynyt, koska lavuaarin kiinnikkeet tulevat jokusen sentin yli. No, neuvokas tee-se-itse-mies maalasi nämä kiinnikkeet seinämaalilla, samoin kuin vesijohtoputketkin. Pöntön yläpuolelle kiinnitti kaapin. Kaapin takaseinässä oli kaksi ruuvinreikää, kuten Ikean muissakin vastaavissa, mutta kaiketi oikeat lastulevyseinäproput olivat loppuneet, koska niitä ei ollut ollenkaan. Kaappi jouduttiin junttaamaan viidellä ruuvilla limittäin toistensa yli ja ali kiinni. Jäi muuten mukavankokoiset reiät paklattavaksi, kun vaihdettiin kaunis kultamaali seinistä vähän hillitympään. Ja viimeisenä silauksena paksureunainen painava seinäpeili oli kiinni sinitarralla. En tosiaan tiedä, miten se on pysynyt siinä seinässä, eikä ole tullut lavuaarin päälle...

”Nauratti”

– Olin rautakaupassa töissä ja työkaveri kertoi, että hän myi juuri vesieristettä suihkuhuoneeseen, muttei lattialaattoja. Asiakas nimittäin oli kertonut, että aikoo ”tehdä itse ja säästää” laittamalla vesieristeen päälle pelkät puutarhaan tarkoitetut puiset pihalaatat. Nauratti.

Oletko itse tehnyt itse, muttet sitten säästänytkään? Tai oletko kuullut tällaisesta tilanteesta? Kerro alla kommenttikentässä!

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt