Lymyileekö sinunkin kodissasi ”jättimäinen” hämähäkki? Yleistyvä laji hämmentää suomalaisia: ”Niitä voi olla käytännössä kaikkialla” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Lymyileekö sinunkin kodissasi ”jättimäinen” hämähäkki? Yleistyvä laji hämmentää suomalaisia: ”Niitä voi olla käytännössä kaikkialla”

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Timo Pajusen mukaan varastohämähäkkejä löytyy suomalaisista kodeista erityisesti juuri syksyisin.

Varastohämähäkki on Suomessa viihtyväksi hämähäkiksi varsin kookas.

10.9.2019 19:00

Yhä useampi suomalainen löysi kesän aikana kotoaan kutsumattoman ja jopa epämiellyttävän vieraan. Pieniin hämähäkkeihin tottunut suomalainen saattaa pelästyä, kun kodin nurkissa vastaan tulee etelän maiden öttiäiset mieleen tuova hämähäkki.

Kyseessä saattaa olla varastohämähäkki.

Turkulainen Ville kertoo bonganneensa varastohämähäkin kotinsa työhuoneen ikkunan sisältä.

– Huomasin hämähäkin kissojen mentyä täysin sekaisin sen nähtyään. Varsinaisesti en säikähtänyt, mutta kyllä sen huomatessaan hätkähti, koska ihan tämän kokoluokan hämähäkkiin ei yleensä ole kotona tullut törmättyä. Hämähäkki on asustanut ikkunan sisällä nyt jo tovin, ja nimesin sen Taunoksi.

Kepa-niminen suomalaisnainen puolestaan kertoo varastohämähäkin näköisen hämähäkin ilmestyneen siivouspäivän jälkeen.

– Jättimäinen hämähäkki ilmestyi samana iltana, kun olin siivonnut romukaappina toimivan vaatehuoneen. Muutaman viikon päästä tästä näin vaatehuoneen vieressä vielä samantapaisen, mutta noin puolet pienemmän hämähäkin.

Yleistyneet hiljalleen: ”Niitä voi olla käytännössä kaikkialla”

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Timo Pajunen kertoo, että varastohämähäkki (Erategina atrica) on yleistynyt pikku hiljaa erityisesti rannikkokaupungeissa. Enää varastohämähäkkejä ei voi kutsua harvinaisiksi.

Helsingissä varastohämähäkit viihtyvät jopa keskustan rakennuksissa.

– Ne viihtyvät erityisesti kellaritiloissa, mutta niitä voi löytyä myös teollisuustiloista ja kodeista – esimerkiksi kylpyhuoneista ja keittiöistä. Niitä voi olla käytännössä kaikkialla.

Pajunen pitää todennäköisenä, että jos rakennuksesta löytyy yksi varastohämähäkki, voi niitä elää tilassa useampiakin.

– Jos rakennuksessa on hyvinvoiva populaatio, se varmaankin leviää olosuhteiden mukaan. Hämähäkithän ovat petoja ja ne voivat elää vain siellä, missä on niille tarpeeksi saaliseliöitä, kuten hyönteisiä.

Pajusen mukaan varastohämähäkki on saapunut Suomeen todennäköisesti tavaralähetysten ”salamatkustajana”.

– Luulen, että varastohämähäkkejä on tullut Suomeen Etelä-Euroopasta kuljetusten mukana vuosien ajan niin paljon, että ne ovat päässeet asettumaan ja muodostamaan populaatioita.

– Olotilat ovat varastohämähäkille täällä sisätiloissa suotuisat – ehkä pian ulkonakin, Pajunen lisää viitaten ilmastonmuutokseen.

Havaintoja erityisesti syksyisin

Asiantuntijan havaintojen mukaan parhaillaan on menossa varastohämähäkin aktiivisin kausi.

– Varastohämähäkin voi tavata ympäri vuoden, mutta havaintoja tulee vuosittain eniten syyskaudella.

Pajunen vastaanottaa ajoittain kuvia, joissa ihmetellään kookasta hämähäkkiä.

– Se on niin iso, että se herättää hämmästystä. Kaikki eivät tunne sitä.

Suomen mittakaavassa varastohämähäkki on tavanomaista isompi ja pitkäraajaisempi hämähäkki. Väriltään varastohämähäkki on tummanruskea, mutta ruumiissa saattaa on myös vaaleita kuvioita.

Varastohämähäkin ruumis on kooltaan noin sentistä puoleentoista. Koiraan raajat voivat yltää jopa yhdeksään senttiin, mutta yleisimmin hämähäkin koko on noin viiden sentin luokkaa.

Vaaraton laji – asiantuntija ei suosittele torjuntaa

Vaikka hämähäkin koko saattaakin pelästyttää, kyseessä ei ole myrkyllinen laji.

– Varastohämähäkki on ihan vaaraton. Jossain tilanteissa se saattaa purra, mutta se on erittäin harvinaista. Minä en tiedä yhtään sellaista tapausta, Pajunen sanoo.

Asiantuntijan mukaan vaaratonta varastohämähäkkiä ei kannattakaan välttämättä alkaa torjumaan.

– Voihan sen aina siirtää ulos huoneistosta. Minä tekisin ainakin itse niin.

Aiemmin varastohämähäkkien yleisyydestä kertoi Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?