Näiden aika on nyt! 9 pihatyötä, jotka tulee tehdä syksyllä

Julkaistu:

Pihatyöt
Syksyn kuulaat päivät sopivat täydellisesti puutarhatöihin.
Suomen kesä on ainutlaatuinen, mutta pihasta kannattaa nauttia myös syksyllä. Kuulaat päivät ovat kuin tehty pihatöitä varten.

Kysyimme Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuorelta, mitkä puutarhatyöt kuuluvat syksyyn. Syksyn puutarhatöissä neuvoo myös Kirsi Tuomisen uutuuskirja Kysy puutarhurilta, ammattilaisen parhaat vinkit puutarhaan ja parvekkeelle (Minerva Kustannus).

Levitä syyslannoite

Sana syyslannoite johtaa mielikuvissa syksyyn, mutta tosiasiassa syyslannoite levitetään maahan jo heinä-elokuun aikana. Jos et ole vielä ryhtynyt työhön, anna monivuotisille kasveille viimeistään nyt niiden kaipaama fosfori-, kalium- ja hivenravinneannos. Se parantaa monivuotisten kasvien talvehtimista ja tulevan vuoden satoa.

Levitä lannoite kasvien juuristoalueelle tai nurmikolle, ja kastele tarvittaessa.

Älä kuitenkaan lannoita liikaa. Erityisesti typpilannoitteen käyttö saa kasvit kasvamaan voimakkaasti, mutta riski kasvin paleltumiselle kasvaa.

Jaa perennat

Perennat vaativat säännöllistä jakamista voidakseen hyvin, sillä liian tiivis kasvusto altistuu kasvitaudeille ja voi heikentää kukintaa.

Tee jakaminen ennen syyskuun alkupuolta, jotta jakotaimet ehtivät juurtua uusille kasvupaikoilleen ennen talven tuloa.

Leikkaa myös kasvit, jotka ovat vaurioituneet hedelmäsadon vuoksi. Ajoita leikkausaika poutajaksoihin, jolloin haavat kuivuvat hyvin ja taudinaiheuttajia on vähemmän ilmassa.

Suojaa kasvit jäniksiltä ja peuroilta


Jänikset ja peurat saapuvat yleensä ruokailemaan puutarhoihin syksyllä ja talvella, kun muualla on vähemmän syötävää.

Suojaa siis kasvit riittävän korkealla ja tiheäsilmäisellä verkolla. Asenna verkko mahdollisuuksien mukaan noin kymmenen senttiä maan sisälle.

Istuta kasvit

Syksy on hyvää istutusaikaa, sillä maan kosteus auttaa kasveja juurtumaan. Monivuotisten kasvien astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula.

Jos syksy on sateeton, huolehdi taimien kastelusta.

Muista istuttaa keväällä kukkivat sipulikasvit, kuten narsissit ja tulppaanit syys-lokakuussa. Istuta ne riittävän syvälle, noin 2–3 kertaa sipulin korkeuden syvyyteen.

Siirrä puita ja pensaita

Kasvin siirtäminen paikkaan, jossa se viihtyy tai mahtuu kasvamaan paremmin, voi auttaa sitä voimaan paremmin. Siirrä pensas tai puu uuteen paikkaan myöhemmin syksyllä, kun kasvit ovat pudottaneet lehtensä, mutta maa on vielä sula.

Nosta kasvi maasta mahdollisimman isolla juuripaakulla ja kastele siirrettyä tainta huolella seuraavana keväänä.

Lopeta nurmikon leikkaus

Leikkaa nurmikkoa säännöllisesti, mutta vähän kerrallaan. Sopiva nurmen pituus ennen talven tuloa on noin viisi senttiä.

Lopeta nurmikon leikkaus, kun päivälämpötila laskee viiden asteen alapuolelle.

Hyödynnä lehdet

Syksyn pudonneet lehdet kannattaa hyödyntää lehtikompostissa.

Nurmikon leikkuujäte ja putoavat lehdet ovat myös arvokasta maanparannusainesta. Yksi tapa päästä niistä eroon, on silputa ne nurmikon sekaan ruohonleikkurilla. Leikkaa syysnurmea riittävän usein, jolloin silppu ei ole liian suurta, ja se ei jää haittamaan kasvua kuoreksi nurmen päälle.

Kata maanpinta

Peitä istutusalue katteella tai istuta vaihtoehtoisesti katteeksi maanpeitekasveja.

Kattaminen ehkäisee jonkin verran routaantumista. Lisäksi kattaminen tasaa maan lämpötilavaihteluita. Tasaisempi maan kosteus edistää puolestaan maan pieneliötoimintaa.

Päivitä piha ja parveke


Päivitä pihan ja parvekkeen ilme syksyiseen. Suosi värikkäitä syyskasveja, kuten kanervia tai astereita, jotka kestävät myös pientä pakkasta.

Osittaiset lähteet: Puutarhaliitto.fi, Kirsi Tuominen: Kysy puutarhurilta, ammattilaisen parhaat vinkit puutarhaan ja parvekkeelle, Minerva Kustannus oy

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt