Jonas maksoi väärennetystä muumimukista liki 600 euroa – asiantuntija kertoo, miten tunnistat aidon muumimukin

Julkaistu:

Muumimukit
Suomalaisasiantuntija kertoo, mistä erottaa muumimukiväärennöksen aidosta.
Muumimukibuumi ei ota laantuakseen. Suosiolla on kuitenkin varjopuolensa.

Iltalehti kertoi alkuviikolla kertoi alkuviikolla Jonas Åhlundista, joka maksoi väärennetystä muumimukista noin 600 euroa.

Jonaksen tarkoituksena oli ostaa vuosina 1990–1993 tuotannossa ollut Roosa-muumimuki, jonka muumimukit.com-sivusto kertoo olevan niin harvinainen, että sen löytäminen hyväkuntoisena voi viedä runsaasti aikaa.

Netistä hankittu ostos osoittautui kuitenkin väärennökseksi.

Mukin tarkempi tarkastelu ja asiantuntijoiden näkemykset vahvistivat, että kyseessä on väärennös.

– Tämä tuntuu todella, todella, ikävältä, Åhlund kommentoi asiasta niin ikään uutisoineessa Aftonbladetissa.

– En ole koskaan myynyt muumimukeja, ainoastaan ostanut. Minulle tämä ei ole liiketoimintaa, ostan mukeja, koska pidän niistä, mies kertoo lehdelle.

Väärennöksiä liikkeellä joitakin kymmeniä

Minna Sirén Huutokauppa Helanderilta kommentoi, että väärennettyjä muumimukeja liikkuu markkinoilla luultavasti joitakin kymmeniä.

– Raha liikkuu vanhimmissa 90-luvun mukeissa sekä tietysti erikoismukeissa, joita ovat esimerkiksi Muumipeikko Unelmoi ja Fazer Muumimuki, Sirén täsmentää.

Muumimukien väärentäjät ja levittäjät eivät ole tiedossa.

– Uskon silti, että tämä into lopahtaa melko nopeasti. Maailmalla on paljon muumifaneja ja keräilijöitä, jotka yhdistävät nopeasti voimansa. Näin kitketään pahimmatkin kopiot pois markkinoilta.

Sirénin mukaan Huutokauppa Helanderille ei vielä ole eksynyt kopioita.

– Myös tällaisten tapausten ja ison mediahuomion takia uskon, että perinteinen kahvinjuoja ja keräilijä tunnistaa kopion paremmin kuin koskaan.


Katse kiilteeseen

Kuinka väärennöksen sitten erottaa aidosta muumimukista?

Tärkein nyrkkisääntö aidon ja väärennetyn mukin erottamisessa liittyy kiilteeseen.

– Jos kiille on liian täydellinen ja värit ovat siitä huolimatta haaleat, voidaan olettaa, että muki on väärennös, Sirén kertoo.

Varsinkin vanhoissa astioissa näkyy, kuinka mukia on käytetty.

Mikäli väri on siis päässyt haalistumaan, on myös kiille usein haalistunut kokonaan, suojaahan se kuvaa.

Väärennöksen voi toisinaan huomata myös mukin pohjasta. Varmista siis, että leimat ovat siellä, missä pitääkin.

– Tosin joissakin 90-luvun mukeissa on poikkeuksia tai puutteellisuuksia leimoissa. Tuotannosta on aikoinaan saattanut päästä myös kakkoslaatua ulos, Sirén sanoo.

Minna Sirén on tutustunut myös Aftonbladetin esittelemään Jonas Åhlundin tapaukseen. Mukissa Sirénin huomion kiinnitti se, että muki on hyvin haalea, mutta kiille vastaa uutta. Lisäksi musteet ovat levinneet, mikä on hälyttävä merkki.

– Myös mittasuhteet Roosassa ovat minun silmääni hieman epäilyttävät. Laatikko, johon muumihahmot on sijoitettu, on liian korkea ja leveydeltään liian kapea. Lisäksi muumipeikon häntä katkeaa, kun taas aidossa se jatkuu siihen asti kunnes laatikko loppuu.

Tarkkaile myyjän käytöstä

Mikäli epäilee muumimukiaan väärennetyksi, Sirén suosittelee vertailua toisiin mukeihin tai pistäytymistä asiantuntijan juttusilla. Myös Facebookin muumimukiryhmistä löytyy asiantuntevaa porukkaa.

– Pienet yksityiskohdat saattavat väärennösten tekijöiltä jäädä huomaamatta.

Väärennetystä muumimukista voivat kieliä yllä mainitut asiat sekä se, että myyjä käyttäytyy hankalalla tavalla.

– Silloin kannattaa harkita kaupan purkua tai vähintään pyytää lisäkuvia. Mikäli myyjä sanoo lisäkuvien lähettämisen olevan hankalaa, on se yleensä merkki siitä, että kyseessä on kopio. Nämä kaupat kannattaa surutta jättää ja ostaa muki muualta.

Muumimukihuijaus tyypillinen petos

Muumimukeilla huijaaminen on tunnettu ilmiö myös poliisin mukaan. Väärennösten lisäksi liikkeellä on kauppiaita, jotka eivät koskaan toimita maksettua mukia ostajalle.


Maaliskuussa kerroimme turkulaisnaisesta, joka tuli huijatuksi nettikirpputorilla muumikauppojen yhteydessä peräti kaksi kertaa.
Useita onnistuneita nettikirpputoriostoksia aiemmin tehnyt nainen ei osannut omien sanojensa mukaan olla ”riittävän hereillä”. Hän maksoi mukeista vaaditun summan ja jäi odottelemaan.

– Kun mukeja ei kuulunut, kyselin mukien perään. Myyjä vastasi olevansa töissä ja palaavansa asiaan myöhemmin. Sitten hänestä ei kuulunut enää mitään.
Korjattu juttua 5.9. klo 15.05. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti, ei Aftonbladet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt