Tältä näyttävät syksyn valaisintrendit – sisustussuunnittelija paljastaa yhden asian, johon suomalaisten kannattaa panostaa

Julkaistu:

Sisustaminen
Tänä syksynä kodit valaistaan art decolla, luonnonmateriaaleilla ja graafisilla muodoilla.
Valitsimme ajankohtaiset suosikit sisustajien iloksi.

Valitse rottinki tai bambu


Luonnonmateriaalit ovat trendikkään sisustajan valinta.

Parolan rottingin valikoimista löytyy rottinki- ja bambuvalaisimia, kuten omaa maahantuontia oleva Boheme-rottinkivalaisin (229 euroa) ja tanskalaiselta Ib Laursenilta oleva bambuvalaisin (79 euroa).

Herätä kaikkien huomio


Valaisin voi toimia myös huoneen hauskana katseenvangitsijana.

Marcantonio Raimondi Malerban suunnitteleman Seletti Monkey -pöytävalaisimen voi asetella seisomaan vaikkapa tason päälle tai lattialle.

Apinavalaisinta myy Vepsäläinen, 235 euroa.

Art deco


Art deco on sisustusmaailman trendi, joka ulottuu valaisimiin saakka.

Elloksen Art Deco -kattovalaisin on tehty harjatusta messingistä ja valkoisesta huurrelasista. Ovh 199 euroa.

Graafisia muotoja


Ikean syksyn valaisee taideteoksia muistuttavat Ramsele-kattovalaisimet. Niiden graafiset ja kukkamaiset muodot on luotu hyödyntäen tekstiili- ja huopalevyjä. Valaisimien muoto ja valo muuttuvat naruista vetämällä. Valaisimet ovat lokakuun uutuuksissa.

Pimeneviin päiviin


Pimeneviin päiviin kaipaa lisäenergiaa.

Innoluxin Modern Art on ilmava valaisin, joka luo tilaan lempeän valon ja tunnelman. Yki Nummi suunnitteli valaisimen jo vuonna 1955. Modern Art on Innoluxin uustuotannossa. Valaisin valmistetaan kokonaan kotimaassa.

Hanki tunnelmavalaisin

Sisustussuunnittelija Heini Kilmer Avarrus Arkkitehdeista kannustaa suomalaisia satsaamaan tunnelmavalaisuun.


Viehättävä vaihtoehto on vaikkapa Miguel Milánin suunnittelema Santa & Colen Cestita. Klassikovalaisin on suunniteltu jo vuonna 1962. Finnish Design Shop, 353 euroa.

Syksyn valaisintrendit

Sisustussuunnittelija Heini Kilmer Avarrus Arkkitehdeista kertoo, että valaisinmaailmassa korostuvat tällä hetkellä puu ja messinki, kauniit yksityiskohdat ja eri materiaalien yhdistäminen.

– Esimerkiksi puuta yhdistetään lasin kanssa, Kilmer kertoo.

Värimaailmassa suositaan pehmeiden maalisävyjen lisäksi mustaa, valkoista, harmaata ja betonia.

– Myös kiiltävä kromi tekee tuloaan.

Pinnalla ovat myös tunnelmavalaisimet, kuten ladattavat ja liikuteltavat valaisimet, joita käytetään sisätilojen lisäksi myös ulkona terassilla ja parvekkeella.

Valaisimia löytyy nyt kaikissa koissa. Esimerkiksi toimitiloissa suositaan hyvin näyttäviäkin ratkaisuja.

Valaistussuunnittelu ei ole enää pelkkää ammattilaismaailmaa, sillä suomalaiset satsaavat valaisuun myös kodeissa. Valaisimien himmennettävyyteen, värilämpötiloihin ja perinteisestä järjestelmästä poikkeavat valaistusjärjestelmät kiinnostavat.

Toisaalta myös klassikot, kuten Artek, pitävät pintansa.

– Ihmiset panostavat aikaa kestäviin valaisimiin, joita klassikkovalaisimet ja monet design-valaisimet ovat.

Trenditietoiset satsaavat nyt kylpyhuoneeseen, jossa valitaan perusvalaisimen sijaan kiva seinävalaisin tai vaikkapa ripustettavia valaisimia. Sama trendi jatkuu keittiössä, jossa poikkeavilla ratkaisuilla saadaan valaistua myös keittiön työtaso.

Jos Heini Kilmer saisi antaa suomalaisille vain yhden valaisuun liittyvän vihjeen, hän suosittelisi satsaamaan tunnelmavalaisuun.

– Melko suuren tilan, kuten olohuoneen, valaisee tunnelmalliseksi muutamalla lattiavalaisimella ja pöytävalaisimella. Tällöin kannattaa sammuttaa katossa oleva riippuvalaisin tai plafondi. Samalla tyylillä myös ruokasaliin saa miellyttävän valaistuksen esimerkiksi illallisille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt