Tykkäätkö tuunata? 6 materiaalia, joita ei kannattaisi käyttää sisustaessa tai askarrellessa

Julkaistu:

Koti
Kierrätys on hyvä asia, mutta uusiokäytössä kannattaa miettiä myös turvallisuutta. Tukes neuvoo, mitä asioita ei kannata uusiokäyttää.
Yksilöllisyys on muotia, joten moni tuunaa kotiaan uuteen uskoon persoonallisilla tavoilla. Nikkarointi ja luova sisustaminen kiinnostavat, mutta aivan kaikkea ei kannata omissa projekteissaan käyttää.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) neuvoo tiedotteessa, onko käytöstä poistettu materiaali hyvää raaka-ainetta.

Ratapölkky ja sähköpylväs

Joitakin vuosia sitten alkanut kotipuutarhainnostus inspiroi ihmisiä nikkaroimaan kasvimaille omin käsin kasvikehikkoja, joiden materiaali saattoi joissakin tapauksissa olla täysin väärä.

Tukes muistuttaa, että uusiokäytössä tulisi ensisijaisesti huomioida, mihin tarkoitukseen materiaali on alun perin suunniteltu, ja sisältääkö se terveydelle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja.

Esimerkiksi vanhaa, puunsuojausaineella kyllästettyä ratapölkkyä tai sähköpylvästä ei ole tarkoitettu vihannesmaan ympärille tai pihapöydän rakennusaineeksi niiden terveys- ja ympäristöhaitallisuudesta johtuen.

Käytöstä poistettuja pylväitä tai ratapölkkyjä ei saa luovuttaa kuluttajille uusiokäyttöön.

Korumateriaalina polkupyörän sisäkumi

Myös koruja taiteillaan hyvin monenlaisista materiaaleista, jopa polkupyörän sisäkumista tai vanhan tietokoneen piirikorteista.


Tukesin mukaan kumpaakaan materiaalia ei ole kuitenkaan tarkoitettu ihokosketukseen.

Samoin on jätemetallin tai vaikkapa traktorin sisärenkaan laita.

Niistä on valmistettu muun muassa koruja ja laukkuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt