Näillä alueilla pääkaupunkiseudulla asunnot menevät nyt nopeimmin kaupaksi – löydätkö omasi listalta?

Julkaistu:

Asuntokauppa
Kulosaaressa ja Kampissa sijaitsevat pienet asunnot menevät nyt nopeimmin kaupaksi. Suuremmissa asunnoissa Lauttasaaren Vattuniemi ja Etu-Töölö ovat asunnon ostajien suosiossa, paljastaa tuore selvitys.
Kiinteistönvälitysliike Blok selvitti, millä pääkaupunkiseudun alueilla asunnot käyvät heillä vilkkaimmin kaupaksi.

Vertailussa* oli mukana 75 pääkaupunkiseudun asuinaluetta. Vuosien 2017–2019 aikana Blok oli tehnyt näillä alueilla yhteensä 752 asuntokauppaa.

Blokin selvityksen mukaan pienet asunnot – yksiöt ja kaksiot – menevät parhaiten kaupaksi Kulosaaressa, Kampissa, Käpylässä, Vallilassa ja Etelä-Haagassa. Näillä alueilla pienet asunnot löytävät uuden omistajan keskimäärin noin viikon kuluessa markkinoinnin aloittamisesta.

Gunstin mukaan alueita yhdistää kaksi tekijää: ne kaikki sijaitsevat Helsingissä ja kaikkiin pääsee raiteita pitkin.

Blokin markkinointijohtaja Olli Gunst kertoo tiedotteessa, että iso kuva on varsin selkeä: pienet asunnot menevät tyypillisesti nopeammin kaupaksi kuin isot. Pienille asunnoille riittää kysyntää, sillä lähes puolet pääkaupunkiseudulla asuvista asuu yksin. Pienille asunnoille riittää kysyntää myös siitä syystä, että ne ovat absoluuttisesti halvimpia asuntoja. Lisäksi niistä saa yleensä parhaan vuokratuoton, jolloin ne kiinnostavat sijoittajiakin.

Kehittynyt Myllypuro nousussa

Parhaiten selvityksessä menestynyt Kulosaari on Blokin mukaan hyötynyt itäisen kantakaupungin suosiosta ja Kalasataman voimakkaasta kehityksestä.

Myös hinta vaikuttaa suosioon, sillä verrattuna Kalasataman ja Sörnäisten hintoihin, Kulosaaren pienet asunnot ovat vielä huomattavasti edullisempia.


Myllypurossa pienten asuntojen suosiota selittää muun muassa alueelle rakennettu Metropolia ammattikorkeakoulun kampus, joka on houkutellut monia sijoittajia Myllypuron markkinoille sekä ostoskeskuksen ja asuinalueiden uudistus.

Näistä paikoista hankitaan perheasuntoja

Isojen asuntojen kohdalla tilanne on hieman erilainen. Kantakaupungin perheasunnot ovat sen verran hintavia, että potentiaalisia ostajia on vähemmän. Nopeimmat kaupat isoissa asunnoissa tehdäänkin tyypillisesti kantakaupungin ulkopuolella.

Selvityksen mukaan isot asunnot menevät nopeimmin kaupaksi Lauttasaaren Vattuniemessä, Taka-Töölössä, Pajamäessä, Munkkivuoressa ja Viikissä.

Blok nostaa yllätysnimeksi Länsi-Helsingissä sijaitsevan Pajamäen. Alueen suosiota selittää osin se, että alue on rakennettu pitkälti 1960-luvulla ja vastikään läpikäynyt peruskorjausaallon, joka on nostanut asumismukavuutta. Osaltaan suosiota voi selittää myös rakenteilla oleva Raidejokeri, joka tulee parantamaan Pajamäen yhteyksiä.

Itäinen kantakaupunki suosittu

Huoneistokeskuksen tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Helsingissä tehdään eniten vanhojen asuntojen kauppoja itäisessä kantakaupungissa.

Huoneistokeskuksen mukaan Helsingissä tehdään eniten vanhojen asuntojen asuntokauppoja postinumeroalueella 00530, joka käsittää alueen Kallio–Siltasaari–Merihaka. Vanhojen asuntojen kauppoja tehdään kyseisellä alueella keskimäärin 33 kuukaudessa.


Muita alueita, joissa tehdään runsaasti asuntokauppoja, ovat Kallion läheisyydessä olevat Sörnäinen–Harju–Torkkelinmäki-alue ja Alppila–Alppiharju–Vallila-alue sekä Etu-Töölö-Kamppi, Meilahti–Taka-Töölö, Eira–Hernesaari, Lauttasaari, Etelä-Haaga, Kontula–Kurkimäki-alue ja Ruoholahti.

Selvityksessä verrattiin Helsingin eri kaupunginosien ja postinumeroalueiden vanhojen asuntojen kauppamääriä. Kauppamääriä vertailtiin tämän vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana verrattuna viiden vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon. Selvityksessä olivat mukana vain alueet, joissa on ollut riittävästi kauppoja kyseisinä ajanjaksoina.

Van muutama kaupunkialue kasvaa

Suomessa vain muutama kaupunkialue kasvaa vuoteen 2040 mennessä, kertoo MDI:n ennuste.

Nämä alueet ovat Helsingin, Tampereen ja Turun seutukunnat. Myös Oulun ja Jyväskylän seutukunnat voivat vielä saada kohtalaista väestönlisäystä.


Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.*Vertailussa käytetty markkinointiaika kuvastaa, kuinka monta päivää asuntoa markkinoidaan ennen uuden omistajan löytymistä. Käytännössä markkinointiaika mittaa, kuinka monta päivää kuluu markkinoinnin aloittamisesta tarjouksen hyväksymiseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt