Muumimukien suunnittelija Tove Slotte ei ymmärrä korkeita hintoja: ”Ihan hölmöä, ne ovat käyttömukeja”

Julkaistu:

Muumimukit
Tove Slotte on suunnitellut 99:stä muumimukista 87. Hän asuu itsekin melkein muumitalossa.
Tove Slotten, 62, elämä olisi tänä päivänä toisenlaista, jos muumimukeista ei olisi tullut niin suosittuja. Hän on suunnitellut lähes kaikki muumiastiat, eikä niiden kysynnälle näy hiipumisen merkkejä.

– Muumi-tarinoissa on tunnistettavuutta, niiden aiheet eivät ole liian kaukaa haettuja, Tove Slotte sanoo yhdeksi syyksi muumien suosioon istuessamme hänen ihanassa talossaan Karjalohjalla.

Talo tosiaan on ihana. Ensimmäisenä silmään osuu pihalla talon torni, joka tuo mieleen muumitalon. Tosin Slotte ei ajatellut muumeja, kun torni rakennettiin. Torni oli hänen pitkäaikainen unelmansa – ja joskus unelmat toteutuvat.

On Slotten kodissa muutenkin muumitunnelmaa. Tässä talossa ei ole konmaritettu, vaan kaikki hauskat tavarat saavat olla esillä. Eikä ole niin väliä, vaikka joku paikka olisi vähän vinksinvonksin.

”Vuosittain teen yleensä neljä uutta muumimukia”

Rennolta voi vaikuttaa Tove Slotten työkin, mutta sitä se ei ole – paitsi ajoittain. Lähes 30 vuotta hän on etsinyt muumikirjoista astioihin sopivia kuvituksia, tehnyt suunnittelutyötä ja piirtänyt.

– Nyt teen 2021-vuoden esineitä. Vuosittain teen yleensä neljä uutta muumimukia, joista kaksi on uusia hahmomukeja, Slotte kertoo.


Uusin muumimuki on Nuku hyvin, joka tuli myyntiin Tove Janssonin syntymäpäivänä.

Slotten työ on supersalaista, sillä tulevia muumimukeja ei saa paljastaa etukäteen. Kun talossa oli edellisenä viikonloppuna Hanna-tyttären vauvan nimenantojuhla, keskeneräiset työt laitettiin visusti piiloon, jotta ne eivät vahingossa tallentuisi jonkun kameraan.

Keräilymukeista maksettu jopa 8 000–9 000 euroa

Oli kesä 1990, kun Tove Slotte esitteli Tove Janssonille ensimmäiset mallit muumiastioista. Hän oli silloin Arabian nuorin suunnittelija. Muumikirjallisuuden hän tunsi hyvin.

– Olin tosi hermostunut Tove Janssonin tapaamisesta, hän oli ollut idolini lapsesta asti. Hän olikin aivan ihastuttava. Eikä hän halunnut muuttaa kuin yhden värin lastenastiastossa, Slotte muistaa.

Kukaan ei arvannut muumimukien tulevaa suosiota. Jos se olisi tiedetty, alkuvaiheen mukit olisi myyty hetkessä, sillä osa niistä nousi todellisiksi keräilyaarteiksi.

Muumimuki-innostus räjähti vasta vuosituhannen vaihteessa, mutta ensimmäinen merkki suosiosta tuli 1991, kun japanilaiset tekivät muumeista animaatioelokuvan.

Muumimukeja on nyt 99 erilaista, ja Tove Slotte on suunnitellut niistä 87. Hänen ensimmäisen äitiyslomansa aikana oli toinen suunnittelija. 1990-luvulla oli myös viiden vuoden tauko mukien tekemisessä.

Slotte tietää, että keräilymukeista on maksettu jopa 8 000–9 000 euroa. Arvostetuimmat keräilyharvinaisuudet ovat Muumipeikko unelmoi -muki sekä Fazerille tehty muki, joka ei ole Slotten suunnittelema. Eniten on myyty 1996 valmistettua Rakkaus-mukia.

– Siitä alkoi monilla halu kerätä muumimukeja, Slotte kertoo.

Hinnat ihmetyttävät: ”Sehän on ihan hölmöä”

Keräilymukien hintoja Tove Slotte on seurannut ihmeissään. Hän ei todellakaan ajatellut suunnittelevansa arvoesineitä.

– Sehän on ihan hölmöä, sillä ne ovat käyttömukeja. On vaikea ymmärtää niin korkeita hintoja, kun ei itse ole keräilijä, Slotte toteaa.

Kun Muumipäivä-mukia myytiin vain yhden päivän ajan, jono oli pitkä. Mukien hinta nousi nettimyynneissä samantien, koska kaikki eivät niitä saaneet.

Luultavasti Tove Janssonkin olisi ihmeissään, miten paljon muumimukit voivat maksaa. Nuuskamuikkunen on sanonut jo pelkästä tavaran omistamisesta: ”Kaikki muuttuu vaikeaksi jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää ominaan.”


Japanilaiset ovat niin hullaantuneita muumeihin, että japanilainen tehdas tekee omia muumimukeja ja Tokiossa myydään myös Arabian muumimukeja. Silti japanilaiset ostavat Suomessa muumimukeja.

– Meillä on heidän mielestään alkuperäisimmät mukit. Japanilaisilla on mangakulttuuri, he fanittavat muitakin sarjoja ja hahmoja, Slotte tietää.

Muumit ovat kaikki erilaisia, mutta niitä yhdistää anarkistisuus ja vapauden arvostus. Kun Tove Slotte piirtää muumimukia, hän ei voi tehdä sitä vapaasti, sillä muumit pitää olla tarkkaan Tove Janssonin kuvista.

Tove Janssonin töiden oikeuksia valvoo Moomin Characters, jolla Slotte hyväksyttää piirroksensa.

– Nuorena suunnittelijana kaipasin enemmän vapautta. Nykyään koen, että kyllä minä sitä vapauttakin saan, Slotte hymyilee.


Loppuvatko muumiaiheet jonakin päivänä?

Keraamikoksi kouluttautunut Tove Slotte voi olla vapaa taiteilija, kun hän tekee omia keramiikkatöitään, joille hänellä ei tosin ole tarpeeksi aikaa.

Slotten työ ei ole aina niin satumaista. On niitäkin päiviä, jolloin hänellä on liian kiire tai muumien piirtäminen kyllästyttää. Kukapa ei joskus kypsyisi työhönsä.

– Totta kai olen joskus kyllästynyt, koska olen tehnyt tätä 30 vuotta, mutta samalla olen tietoinen, että saan tehdä ihanaa työtä.

Slotte myöntää joutuneensa tavallaan kultaiseen häkkiin, koska muumimukien suosio vain jatkuu. Hänellä on myös vahva tunneside muumeihin.

Vielä Slotte ei ole edes miettinyt eroa muumeista. Mutta loppuvatko muumiaiheet jonakin päivänä, niitähän ei enää uusia synny?

– En usko, sillä Tove Janssonin tarinoissa on niin paljon ajatuksia ja hän piirsi paljon sarjakuvia.

Tove Slotten lempihahmoja muumiporukasta ovat tällä hetkellä pienet otukset.

– Lapsena tykkäsin eniten Pikku Myystä. Ja pitkään ihailin itsenäistä Nuuskamuikkusta. Kun muutimme maalle 25 vuotta sitten, Muumimamma alkoi tuntua läheisimmältä, Slotte kertoo.

– Muistutat itse eniten Muumimammaa, koska pidät aina kaikista huolta, äitinsä luona kyläilevä Hanna Elevant naurahtaa vauva sylissään.

– On ihanaa, kun ympärillä on elämää: lapsia ja lasten kavereita, Tove sanoo.

Kuosisuunnittelijana työskentelevä Hanna Elevant palasi asumaan Karjalohjalle, ja paluusta haaveilee myös pikkusisko Freja.

Työhuone on kuin pieni muumimaailma

Tove Slotte erosi 2005 lastensa isästä. Myös hänen nykyisellä puolisollaan, jäsenkorjaaja Markku Toikkasella, on kaksi tytärtä. Kotona lapsista asuu enää Markun toinen tytär.

Yhdessä he ovat laajentaneet ”muumitaloa”, jossa on molemmille työtilat. Slotte on tehnyt työnsä freelancerina 90-luvun alusta lähtien.

– Olin ensin Markun ”potilas”, mutta tutustuimme varsinaisesti yhteisten ystävien kautta, Tove kertoo.


Uusioperheessä lapset ovat saaneet kasvaa muumien seurassa, sillä varsinkin Toven työhuone on kuin pieni muumimaailma.

– Siitä olen tosi tyytyväinen, Hanna sanoo.

Muumitalossa vallitsee aina suvaitsevaisuus ja vieraanvaraisuus, jota on myös muumimukien suunnittelijan kodissa. Isosta pihasta nauttivat myös täysikäisinä adoptoidut villakoirat Milou ja Mimosa.

Nyt juuri talon säpinää lisää vesivahinko, johon Slotte suhtautuu Muumimamman tyyneydellä: kyllä se siitä.

– Joskus ikävöin Helsinkiin, mutta en minä täältä pois lähtisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt