Kuuluuko ikkunoiden pesu loppusiivoukseen? Asiantuntijan mukaan vastaus ei ole yksiselitteinen – nämä asiat muuttajan on tehtävä

Julkaistu:

Muuttosiivous
Suomen Vuokranajat ry listasi muuttosiivouksen tärpit.
Kerroimme torstaina, kuinka monilla vuokralaisilla on virheellisiä käsityksiä asuntonsa kunnosta. Muuttosiivouksia tekevät yritykset paljastivat pahimpia löydöksiä siivottavista kohteista.
Muuttosiivouksen tarkoitus on saada asunto perussiistiksi ja ”hyväksi aluksi” uudelle asukkaalle, sillä kukapa nyt haluaisi muuttaa likaiseen asuntoon.

Millainen sitten on perussiisti asunto ja hyvä loppusiivous? Kysyimme Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Sanna Hughesilta.

Nämä ovat loppusiivouksen tärkeimmät tärpit

Hughes muistuttaa, että koko asunto ja varasto on tyhjennettävä omista tavaroista.

– Sen jälkeen kaikki pinnat imuroidaan ja pyyhitään. Se on ensimmäinen kohta.

Loppusiivoojien mukaan keittiö ja wc ovat yleensä asuntojen likaisimmat paikat. Myös Hughesin päätärpit koskevat pääasiassa kylpyhuoneen ja keittiön puhdistamista.

Hughes muistuttaa pesemään pinnat jääkaapin ja hellan takaa. Tämän lisäksi keittiössä tulee sulattaa ja puhdistaa sekä jääkaappi että pakastin.

Kylpyhuoneen ja wc-tilojen tulee olla yleisesti siistissä kunnossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kylpyhuoneen pinnat, wc-istuin ja muut kalusteet on pestävä niille sopivalla puhdistusaineella.

Myös lattiakaivo on syytä puhdistaa.

– Lattiakaivo täytyy muutenkin puhdistaa säännöllisesti vuokrasuhteen aikana. Jos lattiakaivoa ei puhdista säännöllisesti, on iso riski vesivahingolle, kun viemäri alkaa tulvia, Hughes muistuttaa.

Entäs ne ikkunat?

Yksi muuttosiivouksen ongelmakysymyksistä on ikkunoiden pesu. Moni pesee ikkunat joka tapauksessa, mutta tarvitseeko niin todella tehdä?

– Ikkunoista on todettu niin, että niitä ei tarvitse pestä muuton yhteydessä, jos niitä on pesty säännöllisesti koko vuokrasuhteen aikana.

Toisin sanoen ikkunoiden tulee olla yleispuhtaat.

– Jos niitä ei ole pesty pitkään aikaan, nekin kuuluvat loppusiivoukseen. Asia siis riippuu siitä, miten niitä on pesty aikaisemmin.10 kohdan loppusiivousohje

1. Muista uuni, jääkaappi ja pakastin

Jääkaappi, pakastin ja uuni jäävät loppusiivouksen yhteydessä helposti puhdistamatta. Ennen jääkaapin ja pakastimen pyyhkimistä laitteet pitää sulattaa mahdollisesta jäästä. Mikäli uunin pinnoille on pinttynyt likaa, uuninpuhdistusaineen voi jättää vaikuttamaan hetkeksi. Sillä aikaa on hyvä varmistaa, että uunin pellit ovat hyvässä kunnossa ja että sekä uunin että jääkaapin tausta on imuroitu ja pyyhitty.

2. Älä unohda myöskään näitä keittiön paikkoja!

Muista puhdistaa myös liesituulettimen rasvasuodatin. Puhdista keittiön hana lavuaareineen. Tarkista samalla, etteivät hana tai sen mahdolliset liitoskohdat vuoda mistään.

3. Pinnat kuntoon

Imuroi ja luuttua huoneiston lattiapinnat. Pyyhi kaapistojen tasot irtoliasta ja pölystä. Käytä apuna puhdistukseen sopivia puhdistusaineita.

4. Kylpyhuone puhtaaksi

Pese hanat, mahdolliset pesualtaat, wc-istuimet ja kylpyhuonekalusteet. Pese lavuaarit, mahdolliset kylpyammeet ja wc-istuin niiden puhdistukseen sopivilla puhdistusaineilla. Muista pestä mahdollinen suihkuseinä ja myös sauna!

5. Vesilukon ja lattiakaivon puhdistaminen

Kiinteistöliiton uudistuneen Vastuunjakotaulukon mukaisesti pesualtaan vesilukon puhdistus tulee jättää yhtiön vastuulle, mikäli tukoksen poistamiseen tarvitaan vesilukon purkamista. Vuokralaisen tulee kuitenkin itse huolehtia huonosti vetävän viemärin avaamisesta viemärinavausaineilla. Jos tämä ei auta ja vesilukko on tukossa, tulisi vuokralaisen ilmoittaa yhtiölle tukoksesta ja jättää tukoksen poistaminen yhtiön tehtäväksi. Lattiakaivon puhdistamisesta vastaa kuitenkin edelleen vuokralainen.

6. Jätä kodinkoneiden irrottaminen ammattilaiselle

Jos vuokralaisella on ollut asunnossa oma pyykinpesukone tai astianpesukone, olisi niiden irrottaminen hyvä jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Tulppaamatta jääneet kodinkoneiden liitännät voivat aiheuttaa laajoja vesivahinkoja, joiden useiden kymmenien tuhansien eurojen korjauskulut voivat jäädä vuokralaisen maksettavaksi.

7. Ikkunoiden pesu vain tarvittaessa

Ikkunoiden pesu loppusiivouksen yhteydessä ei ole välttämätöntä, jos siitä on huolehdittu säännöllisesti vuokrasuhteen aikana, eivätkä ikkunat ole edellisen pesukerran jälkeen merkittävästi likaantuneet.

8. Tarkista valaisimien toimivuus

Mikäli asunnossa on kiinteitä valaisimia, tarkista, että jokainen niistä toimii. Vuokralaisen vastuulle kuuluu huolehtia siitä, että kiinteiden valaisimien loisteputket ja lamput toimivat vuokrasuhteen päättyessä, ellei muuta ole sovittu.

9. Tyhjennä kellarikomero tai muu varastotila

Myös varastotila kuuluu vuokralaisen vastuulle. Muistathan huolehtia sen tyhjentämisestä ja siistimisestä.

10. Parveke siistiksi

Poista parvekkeelta mahdolliset roskat, lumi, vesi ja lehdet. Mikäli huoneistoon kuuluu piha, huolehdi, että piha on yleisilmeeltään siisti ja nurmikko on leikattu.

Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt