Näyttelijä Jarmo Mäkisen mökkirituaali Saimaalla: Aamusauna joka päivä

Julkaistu:

Mökki
Näyttelijä Jarmo Mäkinen onnistui yhdistämään teatterin ja mökkielämän.
Veneretkiä, sienestystä, norppien suojelua sekä satamassa ja torilla tuttujen kanssa suustaan kiinni jäämistä.

Näyttelijä Jarmo Mäkisestä ja puoliso Milla Vehviläisestä on tullut vannoutuneita mökkeilijöitä kolmessa kesässä.

– Mökkipaikkoina minulle olisivat kelvanneet myös lähellä lapsuudenmaisemiani sijaitsevan Kivijärven rannat tai Puulavesi, Jarmo sanoo.

Milla oli sitä mieltä, että Saimaa sen olla pitää.

– Olen Mikkelistä kotoisin, ja täällä Saimaan Gibraltarilla olemme ikään kuin sukuni vesillä. Lisäksi meillä oli hyviä kokemuksia näillä seuduilla vuokramökkeilystä, Milla perustelee.

Oma kesäparatiisi syntyi Puumalaan. Mökkinsä pariskunta rakennutti kahdessa osassa: kesällä 2017 tehtiin lisärakennus ja Millan suunnittelema päämökki rakennettiin vuotta myöhemmin.


Vajaan kolmenkymmenen neliön tilassa on valtavan kokoiset ikkunat. Alakerta on yhtä tilaa, ja poikien valtakunnaksi tehdylle parvelle noustaan tikkaita pitkin.

Vain pannukahvia

Helsinkiläisperhe viettää Haapasaaressa alusta lähes koko kesälomansa.

– Pojistamme varsinkin ensimmäinen kesä saaressa oli seikkailu. Silloin kokkasimme ulkona ja nukuimme vierekkäin varastossa, Milla kertoo.

Hän on perheen aamuvirkku, joka avaa silmänsä ensimmäisen kerran viiden maissa. Aamukahvit juodaan seitsemän, kahdeksan maissa, kun Jarmokin on hereillä.

– Täällä keitämme vain pannukahvia – minä vielä vähän mustempaa kuin Jarmo, Milla kertoo.


Puuliedellä porisee kahvipannu parhaillaankin. Päärakennuksen ja saunan välissä sijaitseva kesäkeittiö on mökkielämän sydän. Seiniä tilassa ei ole lainkaan, mutta tänään tuulensuojana toimivat lasiovet.

– Kuumina päivinä käymme sisällä mökillä vain nukkumassa, 10-vuotias Eino ja 13-ikäinen Eelis kertovat.


Saunaan aamuin illoin

Nyt pojat odottavat isän lämmittämää aamusaunaa. Tässä perheessä aamusauna on normaali käytäntö.

– Pojat uivat niin paljon, että he hinkuvat saunaan aamuin illoin – ja kelpaa meillekin saunominen kahdesti päivässä, Jarmo sanoo.

Hän on yhdistänyt tänä kesänä näyttelemisen ja mökkielämän, sillä Miika Nousiaisen kirjaan perustuvaa näytelmää Juurihoito on esitetty kesän aikana vain Puumalassa ja Mikkelissä.

– Muina aikoina vuodesta vierailemme esityksen kanssa kaupunginteattereissa, mutta myös kesän viimeinen esityksemme on täällä Sahanlahti Resortissa, Mäkinen kertoo.


Norppakummiksi

Ensi kesästään paljon Ruotsissakin työskentelevä freelancenäyttelijä ei vielä tiedä, mutta sitä seuraavalle kesälle hän kaavailee uutta produktiota mökkipaikkakunnalleen.

– Me ollaan visioitu sitäkin, että sitten kun ollaan eläkkeellä, voisimme olla mökillä jäitten lähdöstä jäitten tuloon, Milla Vehviläinen sanoo.

Saarella tienoo on niin hiljainen, että Jarmo ja pojat ovat nähneet mökkinsä luona norpan. Jarmosta tuli norppakummi sen jälkeen, kun perhe hankki Saimaan-mökin.

– Heinäkuussa olin mukana luonnonsuojeluliiton ja Puumalan kunnan tapahtumassa, jossa jaoimme yli sata Saimaa-katiskaa sellaisille kalastajille, jotka allekirjoittivat lupauksen norpille vaarallisen verkkokalastuksen välttämiseksi, Mäkinen kertoo.


Satumainen paikka

Omalla mökillään perheellä ei ole edes lähinaapureita.

– Aivan näköetäisyydelle ei ketään tule, sillä lähitontit omistava metsäyhtiö jättää vapaat kaistaleet myynnissä olevien tonttien väliin, Milla ja Jarmo kiittelevät.


Vastarannalle on nelisen kilometriä, ja Saimaan syväväylä sijaitsee vastarannan puolella.

Puumalan keskustassa Milla, Jarmo ja pojat piipahtelevat lähes päivittäin. Tänä kesänä kylällä on käyty muutaman kerran siksikin, että pojat ovat päässeet lämmittämään historiallista höyrylaiva Wennoa.

Kerran kesässä lähdetään jo perinteeksi tulleelle muutaman päivän reissulle, mutta silloinkin pysytään Saimaalla.

– Viime viikolla olimme Rokansaaressa neljänkymmenen hengen porukalla. Se paikka kristallinkirkkaine vesineen ja kauniine kallioineen on satumainen. Pojatkaan eivät kaivanneet kännyköitään koko reissun aikana, vanhemmat virnistävät.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt