Kotisiivoojat kertovat, kuinka usein kodinkoneet tulisi pestä – suomalaisten kotien sihti ”ehtii näyttää todella ällöttävältä” jo parissa viikossa

Julkaistu:

Siivous
Ethän unohda hiukan ikäviltä tuntuvia putsaustöitä!
Kodinkoneiden puhtauden ylläpidosta ei kannata lipsua, sillä säännöllinen puhdistus pitää bakteerit ja hajut poissa. Siivoojat listasivat kodinkoneet, jotka on syytä muistaa pestä säännöllisesti.

1. Pyykinpesukone

Monet pesevät pyykinpesukoneen vain kerran vuodessa, mutta kotisiivoojana työskentelevä Janette muistuttaa varsinkin eläintalouksia pesemään pesukoneen huomattavasti useammin, jopa kerran kuukaudessa.

– Itse olen niin bakteerikammoinen, että vedän pesukoneen joka viikko tyhjänä 90 asteessa pyykinpesuaineen kanssa.

Kerroimme hiljattain, että pyykinpesukoneen puhdistamisessa kannattaa hyödyntää myös sitruunahappoa, joka tekee raikkaan tunkkaisimmastakin pyykinpesukoneesta.

2. Astianpesukone

Astianpesukonetta käytetään suomalaisissa perheissä lähes joka päivä. Mitä useammin konetta käyttää, sitä useammin se pitäisi myös pestä.

Astianpesukone onkin syytä pestä ainakin kerran kuukaudessa.

Astianpesukone pestään sijoittamalla astianpesukoneelle tarkoitettu pesuainepullo ylösalaisin ruokailuvälinekoriin, valitsemalla tehopesuohjelma korkealla lämpötilalla ja pesemällä kone tyhjänä. Marttojen mukaan astianpesukoneen puhdistukseen voi käyttää apuna myös sitruunahappoa.
Siivooja itse suosittelee pesemään astiankoneen siivilän viikoittain.

– Jos minulla on asiakkaan koti siivottavana joka toinen viikko, putsaan astianpesukoneen sihdin joka kerta. Siinä ajassa se ehtii näyttää todella ällöttävältä.

3. Mikro

Kotisiivoojana yhdeksän vuotta toiminut Katariina kertoo, että suomalaisissa kodeissa on usein puutteita erityisesti keittiön hygieniassa.

Kokeneen siivoojan mukaan monet suomalaiset puhdistavat mikroaaltouunin aivan liian harvoin. Hän muistuttaa, että mikroaaltouuni kannattaa putsata perusteellisesti kahden viikon välein.

– Mikron lasilautanen kannattaa pestä tiskikoneessa.

Myös mikron pesemisessä kannattaa kokeilla apuna esimerkiksi sitruunaa tai etiikkaa.

4. Kahvinkeitin

Kahvinkeitin jää usein kiireessä pesemättä, vaikka kotisiivoojien mukaan se tulisi pestä kunnolla osat irrotettuna kerran viikossa tai vähintään kahden viikon välein.

– Minä olen niin fanaattinen, että putsaan sen kaksi kertaa viikossa, Janette kertoo.

Martat kertovat sivuillaan, että myös kahvinkeittimien vesisäiliö on hyvä puhdistaa aika ajoin. Ennen vesisäiliön puhdistamista kahvinkeitin tulee irrottaa sähköverkosta. Tämän jälkeen säiliöön laitetaan kuumaa vettä. Seuraavaksi säiliö harjataan astianpesuharjalla käyttäen astianpesuainetta. Ahtaat kolot kannattaa pestä pulloharjalla.

Lopuksi vesisäiliö huuhdellaan useaan kertaan. Ennen kahvinkeittämistä on syytä keittää ensin 2–4 kannullista puhdasta vettä.

5. Uuni

Uunin peseminen on epäilemättä yksi rasittavimmasta kotitöistä. Myös se on kuitenkin syytä pestä säännöllisesti.

– Kerran kuussa tai kerran kahdessa kuukaudessa. Se riippuu siitä, kuinka paljon uunia käyttää, Janette muistuttaa.

Martat kertovat sivuillaan kaksi kätevää tapaa pestä uuni. Tarvittavat aineet löytyvät lähes joka kodista: rasvatahrat lähtevät joko mäntysuopaliuoksella tai ruokasoodasta valmistettavalla tahnalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt