Tältä näyttää Happoradion basistin Jari Motin koti: epäsuomalainen tunnelma, voimakkaita värejä ja jopa miesluola

Julkaistu:

Koti
Kun Happoradion basisti Jari ”Jatu” Motti on kiertueella, hänen kotinsa saattaa muuttaa muotoaan. Vaimo Sandra Kortelaisella on pettämätön värisilmä – ja remontoijana täysin ennakkoluuloton mieli.
Perheen kolme pienintä pitävät yleensä huolen siitä, että Kuopion Kurkimäessä sijaitsevassa vanhassa työväentalossa ei ole kaikki ihan täydellisen tiptop.

Juuri nyt on äidin oma hetki. Pettämättömän värisilmän omaava Sandra Kortelainen voi rauhassa esitellä kotia.

Kierros kaksikerroksisessa talossa päättyy terassihuoneeseen, jossa tunnelma on viipyilevä, Afrikka-henkinen.


Jo kodin tumma katto luo epäsuomalaisen vaikutelman. Voimakkaita värejä, kuten vihreän eri sävyjä, on niin seinillä, huonekaluissa kuin Sandra Kortelaisen omissa maalauksissa. Portaikon yläpäässä sijaitseva iso öljyvärityö on saanut arvoisensa taustan eilen, jolloin Sandra on maalannut seinän katseenvangitsijaa mukailevaksi.


– Meillä taulut eivät ole pysyvä juttu – myyn niitä vieraillemme joskus myös seiniltä, mutta portaikko ei muutu, Sandra kertoo.

Portaikon tekoon tarvittiin myös hänen puolisoaan, Happoradion basistia Jari ”Jatu” Mottia.

– Minä selaan paljon Pinterestiä ja löydän melko mahdottomiakin ideoita. Portaikkoon halusin marmorilaatat – ja niitä me sitten pilkottiin rälläkällä, Sandra virnistää.

Huomattava muutos kahdeksassa vuodessa

Kun hän ja Jari hankkivat vanhan talon, he halusivat kaivaa esiin vanhaa hirsiseinää. Seinät olivat pitkälti puunvärisiksi paneloituja ja kattokin puunvärinen. Suihkuun päästiin, kun remonttia oli tehty jo pitkään.

– Mieleemme on jäänyt erityisesti hetki, jolloin Jari tuli rundilta ja löysi minut raskausvatsani kanssa kyljellä maaten maalaamasta, Sandra kertoo.


Kahdeksassa vuodessa talossa tapahtunut muutos on niin suuri, että pihalla moni vieras luulee, että kyseessä on uudisrakennus eikä 1930-luvulla tehty työväentalo. Ulkoa päin talo on tummanpuhuva.


Tässä pisteessä ei oltaisi, mikäli Sandra olisi laittanut hanskat naulaan aina, kun Jari ei ole ollut kotona remontoimassa.

– Jos minä en osaa jotain, en pelkää opetella. Ennen talokauppojamme Jari oli se, joka sanoi, että hän ei osaa, mutta hyvin hänkin on oppinut.

 

Sisustuksen suhteen haluan, että tyyli on oma. Jos joku juttu tulee muotiin, vaihdan.

Sandra Kortelainen on ollut pitkään lasten kanssa kotona, mutta vastikään hän hankki erillisen ateljeen maalaamista varten.

– Revin jokaisesta itselleni saamasta tunnista kaiken irti. Viime vuosina olen käynyt hopeakorukursseilla.


Kotona monet huonekaluista ovat Sandran entisöimiä.

– Löydän kirpputoreilta älyttömän hienoja juttuja – esimerkiksi 1920-luvun korkea vaatekaappi toimii olohuoneessa. Kun laitan kaapin ovet ovat kiinni, televisio ei tule lastenkaan mieleen.


Rubiininvihreä samettisohva on yksi osoitus siitä, että Sandran periksiantamattomuus on kannattanut.

– Sain junailtua sohvalle kyydin tänne Kuopioon, vaikka bongasin sen vantaalaiselta kirpputorilta.

Sandra ei tingi myöskään kauniista valaistuksesta. Vanhanmallisia lamppuja on siellä täällä.


– Minulla on tosi hyvä kirppisvainu, kaiken kaikkiaan.

Muotijutut eivät kiinnosta

Kirpputorilöydöistä monet ovat löytäneet Kurkimäessä uuden käyttötarkoituksen. Esimerkiksi siivoustarvikkeet pysyvät piilossa kolmella eurolla ostetun terracottan värisen samettikankaan takana.

Vanhempien makuuhuoneen nahkainen sängynpeitto tuskin oli sängynpeitto alkuperäiseltä käyttötarkoitukseltaan.

– Sisustuksen suhteen haluan, että tyyli on oma. Jos joku juttu tulee muotiin, vaihdan, Sandra sanoo.


Vanhasta talosta löytyy myös täydellisesti miehen makuun sopivia tiloja: työhuoneen tummalla seinällä on kokoelma Happoradion kultalevyjä.

Jarilla on myös man cave eli miesluola, jossa hän voi keskittyä musiikkiin.


Soittovehkeet tuskin pölyyntyvät edes kesällä, jolloin Happoradio kiertää tiivisti Suomea. Jo tänään nähdään, kuinka iskän miesluola kiehtoo myös kaksivuotiasta Marvinia sekä isoveljeä Ronnya, 6, ja isosiskoa Mandia, 7.

Iskä ja lapset siirtyvät soittohommiin kotiin tultuaan, ja kiinanharjakoira Demon seuraa perässä.


– Sotien jälkeen täällä työväentalolla oli tiukat säännöt. Jotta tilaisuuksissa päästiin tanssimaan puoleksi tunniksi, tarvittiin oheisohjelmaa, kuten puheita ja voimistelunäytöksiä, Sandra ja Jari kertovat.

Samalla selviää, että Jarilla on remppahommien lisäksi toinenkin piilevä kyky: mies on tehnyt itselleen oman basson.

Sandran lahjoista hyötyvät ystävätkin.

– Jos jollain on sisustusongelma, minulle lähetetään usein kuvia ja kysytään, kuinka joku paikka kannattaisi laittaa tai maalata, hän kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt