Mökki-idylli 5 minuuttia kaupungista – kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö esittelee oman saarensa keskellä Helsinkiä

rac

Julkaistu:

Mökit
Kuvanveistäjä Kimmo Pyykön mökki on sähkötön idylli Helsingin keskustassa.
Betonilaiturilla on vain yksi vene ja se on Kimmo Pyykön Busteri. Kuvanveistäjä nousee kyytiin ja irrottaa köydet rivakasti. Busterilla on yksi tehtävä: se toimii “lossina” Pyykön kodin ja unelmien saaren välillä.
  • Katso videolta miltä näyttää Leppäluoto ja Kimmo Pyykön mökki
Harvoin kaupungin keskustan tuntumassa pystyy elämään kuin 1900-luvun alussa: omassa rauhassa, ilman sähköä ja vesikin haetaan kaivosta.


Kuvanveistäjä ja professori Kimmo Pyyköllä on monen haave: mökki lähellä kotia, tontilla jolla ei ole naapureita. Leppäluotoa ympäröivät Länsiväylä, Keilaniemi, Lehtisaari ja Lauttasaari. Venematka Lauttasaaresta kestää viisi minuuttia. Länsimetron myötä lähin metropysäkki on reilun kilometrin päässä.

“Näyttää kuin Fortumin torni kasvaisi saarella”

Saarta lähestyessä veneellä saariston ja urbaanin ympäristön kontrasti on voimakkaimmillaan: Keilaniemen tornitalot nousevat luodon takaa näyttäen melkein kuuluvan saaren kalustoon.


Saarelle rantaudutaan pienelle betonilaiturille josta lähtee luonnonkivilaatoista tehty polku. Tunnelma saarella on ajaton vaikka moderni ympäristö ei ole kaukana. Kallioluotoja peittävät sammaleet ja tornitaloista ei ole tietoakaan, siitä pitää huolen saaren erityisen rikas puusto.


Mökki ja luoto on toiminut Pyykölle erityisesti paikkana työskentelylle. Hän muutti saarella olleen varastorakennuksen pieneksi ateljeeksi, jonka terassilla istuskelu on tuottanut ideat muutamaankin työhön. Meriteema on seurannut Kimmo Pyykön töissä jo ennen Leppäluodon mökin ostoa. Ateljeessa höyläpenkin ylle on ripustettu Lennart Segerstrolen vanha opetustaulu “Musta surma 1350”.

– Kuvastaa sielunmaisemaani. Olen tummien sävyjen mies, viihdyn täälläkin paremmin pilvisäällä, kertoo Pyykkö virnistäen.


“Täällä ei televisio häiritse”

Saarella eletään melko omavaraisesti: vesi kannetaan omasta makean veden kaivosta, sähkö valoihin saadaan yhdestä aurinkopaneelista ja aggregaatilla toimii taiteilijan sirkkeli.

Leppäluoto päätyi Pyykölle entisen asukkaan testamentin toiveen kautta. Edesmennyt saaressa asunut kirjailija oli toivonut seuraavaksi omistajaksi taiteilijaa. Edeltäjältä oli jäänyt jäljelle huonossa kunnossa oleva hirsitalo, jonka perustuksia käyttäen Pyykkö restauroi rakennuksen täysin kuntoon.


Tontti ei ikinä ollut yleisessä myynnissä, vaan Pyykkö pääsi sitä ensimmäisenä katsomaan. Perille ”lähes soudettiin pikkuveneellä” Munkkiniemenrannasta. Paikan nähtyään hän ajatteli heti, että tämä on häntä varten.

– Tässä paikassa oli joku lystikkyys ja liikuttavuus. Niin kuin minulla on tapana sanoa: liikuttavan ja säälittävän rajamailla, Pyykkö sanoo hymyillen.

Talon sistustuksessa Pyykkö ei ole halunnut pröystäillä: “ei mitään kummoista”. Muutama yksityiskohta kuitenkin löytyy. Alvar Aallon kynäpaneelikatto sekä Kimmo Varjorannan suunnittelemat kaksi sinistä tuolia.


Talvisin Pyykkö on myös hiihtänyt tai kävellyt luodolle kun pakkaset ovat olleet tarpeeksi purevat jäädyttämään meriväylän. Talvella saaressa on Pyykön mukaan hyvä fiilis.

– Talvisin atmosfääri on karun suomalainen, kun lehdet ovat tippuneet puista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt