Koko koti sisustettiin 300 eurolla – uskoisitko kierrätystavaraksi? Yksi huonekalu kelpaa kotiin enää harvoin

Hyvinkään kierrätyskeskus Kike sisustaa koteja vanhoilla huonekaluilla. Yksiön voi saada uuteen uskoon 300 eurolla.

Koko yksiö 300 eurolla? Yhtälö on mahdollinen, jos hankkii sisustuksen käytettynä.

2.8.2019 15:48

Kuvassa komeilee nykyaikainen, muodikkaalla kierrätystavaralla sisustettu koti.

Olohuoneessa on musta keinutuoli, maton paikkaa toimittaa trendikäs ryijy ja pöydältä löytyy takavuosien arkinen esine, lankapuhelin.

Koti voisi sijaita vaikka opiskelijoistaan tunnetussa Helsingin Kalliossa, mutta tosiasiassa se sisustettiin Hyvinkäällä sijaitsevaan kerrostaloon.

Bloggaaja Esko Kyrö asui markkinointikampanjan aikana asunnossa, jonka kierrätyskeskus sisusti.

Sisustusprojektit olivat osa Hyvinkäätä tunnetuksi tekevää kampanjaa. Bloggaajien asumuksia eivät sisustaneet bloggaajat itse, vaan Hyvinkään kierrätyskeskus Kiken työntekijät ja harjoittelijat.

Voittoa tavoittelemattoman Kiken sisustuspalvelun ajatus on, että kokonaisen asunnon voi saada sisustettua heidän avullaan lattiasta kattoon pikkurahalla.

Yksiön tiimi sisustaa arviolta 300 eurolla. Summa koostuu kierrätyskeskuksen tavaroista ja kuljetuskustannuksista.

– Jos sohva maksaa vaikkapa 50 euroa, sänky alle 50 eroa, lautaset 20‑50 senttiä kappale ja mikro kymmenen euroa, ei siitä paljon tule, Hyvinkään kierrätyskeskuksen työnjohtaja Marko Kalliosaari luettelee.

Kierrättämisestä on tullut trendikästä.

Sisustuksia lääkäreille ja Airbnb-käyttöön

Sisustuspalvelun tarjoaminen osana kierrätyskeskuksen toimintaa oli Marko Kalliosaaren idea. Ainoa laatuaan se ei mieheltä ollut, sillä työnjohtaja tunnetaan myös ideoimistaan kierrätyskeskuksen lauantaihuutokaupoista.

Mahdollisuus ottaa sisustaminen osaksi kierrätyskeskuksen toimintaa avautui, kun lääkärikeskus pyysi apua vuokratyöntekijöiden asuntojen sisustamiseen.

Yksiön saa sisustettua noin 300 eurolla.

Sittemmin koteja on sisustettu myös muille vuokratyöntekijöille ja Airbnb-käyttöön.

Periaate on seuraavanlainen: sisustuksen toteuttavat kierrätyskeskuksessa työllistämistä edistävissä palveluissa olevat henkilöt. Marko Kalliosaari on tiimin apuna käytännön töissä, ja visuaalisessa ilmeessä sisustuksessa auttaa Hyvinkään kierrätyskeskuksen sosiaalikuraattori Sanna Roihas ja työvalmentaja Anne Hotti.

– Hänellä on silmää väreille ja muille visuaalisille yksityiskohdille, Kalliosaari kehuu.

Vapaat kädet sisustamiseen

Ajatus on, että asiakkaan toiveita kuullaan mahdollisimman paljon. Aina ei kuitenkaan ole varmaa, saapuuko haluttu huonekalu tai tietynvärinen tavara kierrätyskeskukseen tänään, huomenna tai vasta ensi kuussa. Kaikkiin toiveisiin ei siis voida aina vastata.

– Ennen sisustamista käymme kuvaamassa jokaisen kohteen, otamme ylös mittoja ja mietimme, mitä asuntoon voisi keksiä. Olemme toistaiseksi saaneet aika vapaat kädet.

Kodit sisustetaan asiakkaan toiveita kuunnellen, mutta toistaiseksi tiimi on saanut melko vapaat kädet.

Mikäli asunnosta vielä sisustamisen jälkeen puuttuu jotakin, kierrätyskeskus voi toimittaa puuttuvat tavarat myöhemminkin.

Näin kävi, kun erääseen Kierrätysasuntoon tuli Singaporesta vuokralaiset.

Mikäli jotakin puuttuu, kierrätyskeskus voi auttaa myös muuton jälkeen.

Mies oli suomalainen keikkatyöläinen, nainen singaporelainen. Pariskunta oli asuntoon todella tyytyväinen, mutta mies kaipaili kitaraansa, jota ei ollut ottanut mukaansa.

– Kun menimme takaisin työmaalle, saman päivän aikana kierrätyskeskukseen tuotiin hyväkuntoinen kitara. Veimme sen keikkatyöläiselle, Kalliosaari muistelee.

Kaksi asiaa ei mene kaupaksi

Hyvinkään kierrätyskeskus on sisustanut koteja vasta lyhyen aikaa, mutta tarkoitus on, että palvelusta tulisi vakiintuneempi osa kierrätyskeskuksen toimintaa.

Kodit sisustetaan yhteistyönä.

Kysyntää kierrätystavaralle nimittäin on, Kalliosaari muistuttaa.

– Kierrättämisestä on tullut trendikästä.

Kierrätystavarasta erityisesti vintage ja täyspuu menevät tällä hetkellä kaupaksi nopeasti.

Ajan muutokset heijastuvat toki myös kierrätyskeskuksen toimintaa. Joistakin tavaroista ja huonekaluista on tullut ajan saatossa epähaluttuja.

– Vanhat ruskeat 70-luvun kirjahyllyt ja kuvaputkitelkkarit eivät kelpaa oikein kenellekään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?