Lea rakensi miehensä kanssa röttelöstä unelmien kesäpaikan – vanha hevostalli muuttui remontissa täysin

Julkaistu:

Remontti
Lea Haapanen loihti vanhasta hevostallista kauniin kesätalon.
Keuruun Yltiänkylässä sijaitseva pihapiiri oli riihimäkeläiselle Lea Haapaselle jo lapsena paikka, jossa hän viihtyi erittäin hyvin. Tuolloin hän ei tosin vielä tiennyt, että lapsuudenkaverin pihapiiristä oli tuleva hänelle jotakin merkittävää.

Kaikki alkoi vanhasta, 1930-luvulla rakennetusta tallista kärrykatoksineen.

Kun lapsuudenkaveri joitakin vuosia sitten kertoi, että rakennus oli päätetty purkaa, purkupäätös kouraisi sydämestä.


Hevoset olivat lähteneet jo 60-luvulla, ja elämää tulvinut paikka oli jäänyt tyhjilleen. Pulmana olivat myös hevosmuurahaiset, jotka näyttivät asettuneen taloksi.

Haapanen näki ongelmissa vain mahdollisuuksia.

Hän päätti antaa tallille uuden elämän.

– Pyysin ystävääni myymään rakennuksen ja palan tonttia minulle. Näin kävi.

Haaveena erämaa-ateljee

Rakennustyöt tallilla alkoivat vuonna 2009. Haapanen suunnitteli, ja aviomies Hannu Koistinen ja Haapasen veli vastasivat rakentamisesta.

Tallista haluttiin tehdä erämaamökki, johon vetäytyä aika ajoin luonnon rauhaan.

– Kaipasin eräänlaista erämaa-ateljeeta, jossa voisin oleskella ja maalata suomaisemien läheisyydessä, kuvataiteilijana työskentelevä Haapanen kertoo.


Rakentamisessa päätettiin noudattaa tiettyjä periaatteita: työtä tehtäisiin pikkuhiljaa, ja rakentamisessa käytettäisiin mahdollisimman paljon kierrätystavaraa.

– Se sopi paikan henkeen ja miljööseen. Uudet ovet ja ikkunat eivät olisi tänne käyneet.

Silloiselta asuinpaikkakunnalta Hyvinkäältä löytyi monia purkurakennuksiin erikoistuneita yrittäjiä.

– Kaikki paitsi lattiat ja peltikatto ovat kierrätystavaraa.

Näin täydellinen muutos toteutettiin

Asumiskuntoon paikka saatiin kolmen kesän jälkeen.


Aivan ensimmäisenä pariskunta hääti rakennuksesta kutsumattomat vieraat. Hevosmuurahaiset saatiin pois, kun muurahaisten valtaamat hirret vaihdettiin uusiin.

Uusiksi menivät myös tikkojen hakkaamat päätylaudoitukset ja katto, joka vaihdettiin uuteen.

– Seuraavaksi uusimme tallin lattian, avasimme lantaluukut oveksi, rakensimme terassin oven eteen ja maalasimme ulkoseinät.

Hevostallin ylinen oli täynnä suolta kuivattua pehkua, joten ylinen tyhjennettiin ja sinne rakennettiin lisää nukkumatilaa.


Tämän lisäksi pariskunta uusi vanhan kärrysuojan keittiö- ja oleskelutilaksi. Paikka koki täydellisen muodonmuutoksen, sillä suojaan tehtiin uudet lattiat, seinät, ikkunat ja ovet.

Nimettiin emännän mukaan

Aikaa remontin aloittamisesta alkaa olla kymmenen vuotta. Pikkuhiljaa edennyt remontti on viimein valmis, vaikka kesäpaikka onkin Lean mukaan jatkuvasti käymistilassa.


Erämaamökille Haapanen saapuu miehensä kanssa pari kertaa kuukaudessa ja viipyy kerralla pidempään.

– Nautimme olostamme. Keväisin täällä kukkuu käki yötä päivää ja kurjet huutavat, suopursut kukkivat ja tuoksuvat. Mikäpä sen parempaa.

Omin käsin rakennettu paikka on saanut myös rakkaan nimen.

Se tunnetaan nykyään Leealana, emännän mukaan.

Oletko toteuttanut remontin, jossa muutos oli huomattava? Lähetä tarinasi: maarit.rasi@is.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt