Sanna teki roskalavalta uskomattoman löydön – asiantuntija läväyttää tiskiin 1700-luvulta olevan ensipainoksen arvon - Asuminen - Ilta-Sanomat

Sanna teki roskalavalta uskomattoman löydön – asiantuntija läväyttää tiskiin 1700-luvulta olevan ensipainoksen arvon

Sanna löysi helsinkiläiseltä roskalavalta todellisen aarteen.

Julkaistu: 31.7.2019 12:37

Sanna löysi roskalavalta 1700-luvulla julkaistun ensipainoksen. Asiantuntija kuvailee sitä kansainväliseksi bibliofiiliseksi harvinaisuudeksi.

Roskalavoille kurkkiminen kuuluu monien sunnuntaikävelijöiden rutiineihin. Kurkkaus lavalle saattaa kannattaa, sillä ihmisten pois heittämistä tavaroista voi löytyä omaan kotiin sopiva aarre.

Helsinkiläiselle Sannalle kävi kesäkuussa todellinen tuuri, kun hän kurkkasi pääkaupungissa sijaitsevan, remontissa olevan kerrostalon eteen kärrätylle roskalavalle.

– Siellä oli kassillinen kirjoja. Availin niitä ja huomasin muutaman 1800-luvun kirjan ja 1700-luvun kirjan. Mietin, voivatko ne olla niin vanhoja, Sanna kertoo Ilta-Sanomille.

Aurea Catenan tekee vieläkin mielenkiintoisemmaksi se, että siinä on kuvituksia.

Epäilys heräsi, sillä Sannan kotoa löytyi ennestään muutama 1800-luvun opus, jotka olivat huomattavasti uutta löytöä huonompikuntoisia. Voisivatko uudet kirjat olla todella niin vanhoja?

Kansalliskirjasto: Aitoudesta ei epäilystä

Kotona Sanna alkoi etsiä löydöstään lisää tietoa. 1700-luvun kirja paljastui numeroiduksi ensipainokseksi vuodelta 1723.

Anton Kirchwegerin kirjoittama Aurea Catena Homeri -kirja käsittelee alkemiaa.

Alkemia oli eräänlaista taikauskoa, sillä nykyinen tuntemuksemme kemiasta on todistanut alkemistien väitteet vääriksi. Yksi keskeinen alkemian tavoite oli valmistaa kultaa muista metalleista.

Sanna esitteli löytönsä myös Facebookin Pelastetaan vanhat esineet -ryhmässä. Kun vanhoihin esineisiin perehtyneet harrastajat onnittelivat Sannaa, hän tajusi tehneensä huippulöydön.

Vanhoissa kirjoissa arvo määräytyy usein kysynnän, ei pelkän iän perusteella.

Myös yhteydenotto Kansalliskirjastoon paljasti, että roskalavalöytö ei ollut mikä tahansa. Asiantuntijan mukaan kirjan aitoudesta ei ole epäilystä.

Aurera Catea Homeri löytyy netistä digitoituna, mutta Kansalliskirjastosta kerrottiin, että heiltäkin löytyi siitä vain vuonna 1738 otettu painos. Sannan omistama vuoden 1723 ensipainos on siis muita harvinaisempi. Sitäkin löytyy tosin eurooppalaisten kirjastojen kokoelmista.

Kirjasta on otettu useita painoksia, sillä kirja oli 1700-luvulla varsin yleinen ja paljon luettu, kun alkemia ja mystiikkaan perustuva ruusuristiläisyys kiinnostivat.

Bibliofiilinen harvinaisuus

Cecil Hagelstam C. Hagelstam Antikvariaatista kertoo Ilta-Sanomille, että Sannan löytämä teos on mielenkiintoinen.

– Monet pelastavat vanhoja kirjoja roskalavoilta ja kirpputoreilta ja tuovat ne sitten arvioitavaksi antikvariaatteihin. Useimmiten nämä löydöt eivät ole mistään kotoisin. Sannan löytö on toista luokkaa, kyseessä on kansainvälinen bibliofiilinen harvinaisuus, Hagelstam kommentoi.

Hagelstam täsmentää, että vanhoissa kirjoissa arvo määräytyy usein kysynnän, ei pelkän iän perusteella.

Vaikka Sannan omistama Aurea Catena ei ole vanhaksi kirjaksi vielä erityisen vanha, sen aihe, alkemia, on melko erityinen ja kiinnostaa monia.

– Vanhat alkemiakirjat ovat jo lähtökohtaisesti kysyttyjä, Aurea Catenan tekee vieläkin mielenkiintoisemmaksi se, että siinä on kuvituksia.

Vaikka Aurea Catena ei ole vanhaksi kirjaksi vielä erityisen vanha, sen aihe, alkemia, on aika erityinen ja kiinnostaa monia.

Hagelstam arvioi, että kirjan painos on ollut parin tuhannen luokkaa.

– Luku saattaa kuulostaa suurelta, mutta kun kirja on levinnyt kansainvälisesti pitkin Eurooppaa varmasti jo 1700-luvulla, ei kirjaa todennäköisesti tule kovin helpolla vastaan.

”Onnittelut löytäjälle”

Asiantuntijat eivät kerro kirjan arvoa näkemättä sitä, mutta suuntaa antavia arvioita voi antaa.

Huutokauppatalo Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirénin mukaan hintapyynnöt vaihtelevat kirjan kunnosta riippuen 1 000– 2 000 euron välillä.

– Onnittelut löytäjälle, kirja on arvokas, Sirén kommentoi.

Hagelstam on samoilla linjoilla.

– Tällaiset kirjat myydään usein hyvään hintaan, sillä kansainvälisyys tuo laajemman asiakaskunnan. Meiltä tämän tyyppinen kirjallisuus menee usein Yhdysvaltoihin, jossa on paljon keräilijöitä, joita kiinnostaa erikoiset kohteet.

Monet heittävät pois arvokasta

Sanna ilahtuu hinta-arvion kuullessaan, mutta pohtii vielä, mitä aikoo kirjalle tehdä.

Vaikka löytö on arvokas, saattaa hän hyvinkin pitää sen itse.

Kotoa löytyy nimittäin muitakin arvokkaita löytöjä roskalavalta, jotka ovat jääneet omaksi iloksi. Roskalavoilta Sanna on löytänyt muun maussa laadukasta suomalaista taidelasia ja arvokkaampia, vanhoja valokuvia.

– Vaikuttaa siltä, että erityisesti vanhemmat ihmiset heittävät paljon pois tarpeettomana pitämäänsä tavaraa. Tavaraa ei arvosteta tai ei osata ajatella, että jollakin muulla voisi olla niille käyttöä.

Yksien kansien sisällä eri nimiä

Selatessaan kirjaa tarkemmin, Sanna huomasi kirjassaan myös erikoisen yksityiskohdan.

Yksien kansien sisällä oli sisällä eri nimiä.

– Vaikuttaa siltä kuin kirjassa olisi ollut monta kirjaa samassa, Sanna kertoo.

Cecil Hagelstamin mukaan vaikuttaisi siltä, että samoihin kansiin on sidottu useita eri teoksia.

– Tämä on tyypillistä vanhassa kirjallisuudessa. Usein samantyyppisiä teoksia on sidottu yksiin kansiin.

Vaikuttaako yksityiskohta hintaan?

– Yhteissidos ei vaikuta merkittävästi hintaan, jos kyseessä on vanha sidos, Hagelstam toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?