Neljä kikkaa, joilla pääset eroon ampiaisista: ”Voit paistaa sipulia tai keittää viinietikkaa”

Julkaistu:

Ampiaiset
Kokosimme yhteen kikat ampiaisten häätöön.
Elokuussa terassin tai illallispöydän ääreen eksyy kutsumattomia vieraita.

Hoikka ja karvaton ampiainen pörrää nyt ruokaa etsimässä, joten ampiaiset voivat hakeutua myös ihmisten makkaroiden tai mehulasien kimppuun.

Alkusyksyllä ampiaisten vimmaa lisää se, että pesän hajottua ampiaiset eivät enää saa toukkien tuottamaa makeaa nestettä.

Kutsumattomia vieraita voi yrittää häätää eri konstein. Kerromme kikat, jotka toimivat, ja hyödyttömiksi todetun klassikon.

Valepesä

Valepesä on klassikko, jonka uskotaan häätävän ampiaiset epätoivotulta paikalta. Hyönteistutkijan mukaan valepesä on kuitenkin tehoton.

Yli kymmenen vuoden ajan ampiaispesiä tutkinut Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Jouni Sorvari kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille, että ampiaiset erottavat herkästi aidon pesän keinotekoisesta.

– Eihän ihminenkään luule kalliota kerrostaloksi. Tässä on kyse vähintään yhtä suuresta erosta. Ampiaisilla on myös hirveän hyvä hajuaisti. Ne tunnistavat, onko pesä tehty suodatinpaperista tai villasta vai onko se aito, Sorvari kommentoi.

Odota ampiaisen poistumista

Mehiläishoitajat kertovat sivuillaan, kuinka erottaa ampiainen mehiläisestä. Mehiläisessä on hieman karvaa, kun taas ampiainen on hoikka ja karvaton. Ampiaisella on myös selkeä kelta-musta raidoitus.

Ampiaisten kanssa kannattaa käyttäytyä rauhallisesti, sivusto muistuttaa.

”Jos ampiainen istuu ruokapöytään, niin sitä ei kannata ryhtyä huitomaan. Huitominen voi voi saada ampiaisen pistämään. Parempi on vetäytyä hieman kauemmaksi ja odottaa ampiaisen poistumista.”

Houkuttele tai karkota ruoka-aineilla

Valepesää tehokkaampi keino karkottaa ampiaiset on tarjota niille sitä, mitä ne nyt eniten kaipaavat. Siirrä siis pihan perälle, kauemmas ruokapöydästä, ampiaiselle mieluisia herkkuja. Ampiaisbaari vie hyönteiset toivon mukaan pois luotasi.

Hyönteismaailma-sivusto kertoo, että tietyt ruoka-aineet voivat karkottaa ampiaisen.

”Voit paistaa rasvaa tai sipulia pannulla tai keittää viinietikkaa kattilassa. Pistele valkosipulinkynsiä sitruunaviipaleisiin ja jätä esille”, sivusto vinkkaa.

Viritä pulloansa

Omakotiasujia opastava Suomela-sivusto kertoo, että ampiaisten häätämiseen voi kokeilla myös pullokikkaa. Isosta muovipullosta leikataan irti noin kolmasosa ja pullon pohjalle valutetaan hunajavettä.

Sitten irti oleva yläosa painetaan pulloon ilman korkkia ylösalaisin ja pullon osat yhdistetään teipillä.

Kun ampiaiset aistivat makean, ne lentävät pulloon, mutta eivät osaa enää ulos, Suomela vinkkaa.

Pulloja asetellaan sopiviin paikkoihin ampiaisten kulkureiteille, hyvissä ajoin ennen ihmisten ruokahetkeä ulkona.

Mikä kikka on karkottanut ampiaiset teillä? Kommentoi alle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt