Helsingissä sijaitseva kirkko muutettiin kodiksi – nyt omaleimainen kohde on myynnissä - Asuminen - Ilta-Sanomat

Helsingissä sijaitseva kirkko muutettiin kodiksi – nyt omaleimainen kohde on myynnissä

Helsingissä myydään asuinkäyttöön muutettua vanhaa kyläkirkkoa.

Helsingin Pitäjänmäessä myydään asuntoa, joka on toiminut kirkkona vuosina 1929‑1959.

29.7.2019 14:02

Koti vanhassa tehtaassa, entisessä viljasiilossa tai vaikkapa käytöstä poistuneessa vesitornissa.

Erikoisia asumuksia Suomessa piisaa, mutta nyt Helsingissä myydään asuntoa, jonka monivaiheinen historia saattaa lyödä muut laudalta.

Neljän metrin huonekorkeudella varusteltu Pitäjänmäen kyläkirkko etsii uusia omistajia. Kohteesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Puisen päätyoven yläpuolella on teksti Kulttuurikirkko.

Värikäs historia

Asunnoksi muutetun rakennuksen historia on värikäs. Vuonna 1929 talkootöillä rakennetussa kirkossa vietettiin seurakuntaelämää kolmenkymmenen vuoden ajan, vuosina 1929‑1959.

Sittemmin rakennuksessa on toiminut lastenkoti, opiskelija-asuntola, hoito- ja tutkimuslaitos, kiuastehdas, venekorjaamo, kulttuurikeskus ja taiteilijoiden yksityiskoti.

Rakennuksen tunnistaa kirkoksi selvästi yhä tänäkin päivänä. Ristiä rakennuksessa ei enää ole, mutta peltinen katonlape kohoaa korkeuksiin ja puisen päätyoven yläpuolella on teksti kulttuurikirkko.

Vapaaehtoistyönä rakennettu kirkko on omaleimainen. Hirsiset seinät ovat rapatut, ulko-ovet ovat massiiviset ja ikkunat ovat suuret ja viistonurkkaiset.

Kirkon kellot on siirretty muualle. Toinen on yhä toiminnassa Leppävaaran Perkkaan kappelissa, helsinki.fi-sivusto vinkkaa.

Kohde on myynnissä Etuovi.com ja Oikotie.fi -sivustoilla.

Sisältä löytyy perinteinen koti

Nykyään rakennus on kuin mikä tahansa, joskin keskimääräistä kauniimpi suomalaiskoti.

212-neliön kokonaisuudesta löytyy muun muassa kolme makuuhuonetta, näyttävästi tapetoitu keittiö, ruokasali, terassi ja kaksi kaakeliuunia.

Asunnon keittiöön on valittu persoonalliset tapetit.

Kiinnostus vanhaa kirkkoa kohtaan on ollut laajaa, kertoo Ilta-Sanomille kohdetta välittävä kiinteistönvälittäjä Timo Romakkaniemi.

Kaksi potentiaalista ostajaryhmää on erottunut muista. Romakkaniemen mukaan koti sopii hyvin isolle lapsiperheelle, sillä makuuhuoneita voi laajentaa tarvittaessa vaikka salin puolelle. Rakennus soveltuu hyvin myös ammatilliseen toimintaan.

– Yhteydenottoja on tullut muun muassa musiikinalan harrastajilta.

Hinnoittelu haasteellisempaa

Timo Romakkaniemi on välittänyt useita huoneistoiksi muutettuja vanhoja rakennuksia. Kiinteistönvälittäjän mukaan maa pääkaupunkiseudulla on kallista, joten tarvetta muutoskohteille on.

Vanhoja rakennuksia voivat kuitenkin koskea suojelumääräykset. Esimerkiksi Pitäjänmäen kyläkirkkoon kohdistuu suojelumääräys sr-1.

Asunnossa on perinteiset kaakeliuunit.

Romakkaniemi myöntää, että erikoiskohteiden hinnoittelu on mutkikkaampaa kuin perinteisten asuinrakennusten.

Hinnoittelussa käytetään kuitenkin apuna tavalliseen tapaan alan yleisiä kriteereitä, kuten alueen hintatasoa ja neliöhintoja.

– Hintahaitari on tosin pikkaisen avoimempi kuin tavallisesti.

Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?