Eri pyykinpesuaineiden käyttö on usein pelkkää tuhlausta – Martat paljastaa, mistä pyykkääjä hyötyy oikeasti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Eri pyykinpesuaineiden käyttö on usein pelkkää tuhlausta – Martat paljastaa, mistä pyykkääjä hyötyy oikeasti

Julkaistu: 27.7.2019 15:37

Onko järkevää ostaa pesuaine erikseen valkoisille, tummille ja kirjaville vaatteille? Kysyimme Martoilta.

Pienenkin kaupan pyykinpesu- ja huuhteluainehylly on runsas. Marttojen mukaan huuhteluaine on turha ostos, josta voi pahimmillaan olla pyykille enemmän haittaa kuin hyötyä. Kodin Kuvalehden jutussa Marttojen kotitalousneuvoja kehotti tarvittaessa korvaamaan huuhteluaineen etikalla.

Mutta miten on pyykinpesuaineen laita? Pitäisikö pyykinpesuun valita tummille vaatteille oma pesuaine ja valkoisille omansa? Mitä itse asiassa on syytä ottaa huomioon pesuainetta valittaessa?

Marttojen kotitalousneuvoja Tiia Wassholm käyttää itse yhtä pyykinpesuainetta, joka sopii kaikille vaatekuiduille. Pyykinpesuainevalintaa tärkeämpää on hänen mukaansa pestä ainoastaan samanvärisiä pyykkejä keskenään.

– Kirjo- ja valkopyykkiä ei kannata laittaa samaan aikaan koneeseen, eli tummat pestään tummien kanssa ja vaaleat vaaleiden. Hennon vaaleita voi pestä valkopyykin kanssa ja vastaavasti tummahkoja tummien kanssa, hän sanoo.

Parhaat valintakriteerit

Pesuainetta valitessa kannattaa miettiä, mikä sopii omiin tarpeisiin parhaiten. Käsinpesussa nestemäinen pesuaine liukenee ja huuhtoutuu hyvin pois, mutta toisaalta esimerkiksi jauhemaiset tiivisteet ovat usein ympäristön kannalta parempi vaihtoehto.

– Tietysti kannattaa aina valita ympäristömerkitty tuote sekä kiinnittää huomioita aineen annostelumääriin. Esimerkiksi tiivisteenä myytävien pesuaineiden annostelumäärät ovat hyvin pieniä – jo pienellä pesuainemäärällä tulee puhdasta jälkeä, Wassholm opastaa.

Jos omistaa paljon valkoisia vaatteita tai muita tekstiilejä, kannattaa satsata jauhemaiseen valkaisuainetta sisältävään pesuaineeseen. Ja jos kärsii allergiasta tai hajusteyliherkkyydestä, kannattaa suosia hajusteetonta pesuainetta.

Kaupassa myynnissä olevia värisieppareita kotitalousneuvoja pitää melko turhina.

– Niissä on vaihteleva teho. Kannattaa tutustua verkosta löytyviin kuluttajavertailuihin, mikäli haluaa käyttää värinkerääjäliinoja. Varsinkin kertakäyttöisten liinojen käyttäminen on mielestäni kuitenkin turhaa kuluttamista, sillä värien sekoittumisen voi välttää yksinkertaisesti pesemällä eriväriset vaatteet erikseen, hän sanoo.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu alun perin Menaiset.fi:ssä, josta löydät lisää luettavaa!

Lue myös:

Jos pyykit haisevat tunkkaiselta myös pesun jälkeen, kokeile helppoa kikkaa – yhdellä aineella putsaa monta laitetta

Oletko pyykin räpsäyttäjä? Kannattaisi!

Iina, 30, kehitti systeemin, jonka ansiosta pyykkää enää vain kerran viikossa – näin se toimii

Annu, 46, saa vaatteensa sileiksi itse keksimällään kikalla: ”En ole silittänyt 25 vuoteen”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?