Kälyn puhelu mukavasti sujuneen mökkivierailun jälkeen yllätti: ”Näköjään heidän suvussaan on tällainen käytäntö”

Julkaistu:

Mökkeily
”Mökkilokkeilu” herättää keskustelua Vauva.fi:n keskustelupalstalla.
Mökkipihalle varoituksetta kurvanneen sukulaisen auto, eikä mitään tarjottavaa. Olisiko vieraita pitänyt pyytää tuomaan tullessaan keksipaketti? Missä oikein menee vieraanvaraisuuden raja?

Aihe on herättänyt kiivasta mielipiteiden vaihtoa Vauva.fi:n keskustelupalstalla. Erään keskustelun aloittaja kertoo saaneensa kälyltään läksytystä yllättävästä mökkivierailusta ja tuliaisten puuttumisesta.

– Kuultiin olevamme ”mökkilokkeja”, kun poikettiin kahvilla sukulaisten mökillä ohi ajaessamme. Miehen sisko soitti ja kerroin, että me mennään heidän mökin ohi ajaessamme pohjoiseen. Ei olla nähty puoleen vuoteen, niin sanoin, että voimme poiketa kahvilla, jos teille sopii. No sopi se silloin, juotiin kahvit ja syötiin pullat. Lapset kävi uimassa ja söivät makkarat.

Kiitimme kahveista ja lähdimme eteenpäin. Perästäpäin kuului, että seuraavan kerran kun tulemme, voisimme tuoda omat tarpeet tullessamme. Itse tyrkyttivät pullaa ja makkaraa, pelkkä kahvi olisi riittänyt. Mutta näköjään heidän suvussa on tällainen käytäntö, että jos mennään kahville niin tuodaan omat pullat.

Perheen ”mökkilokkeilu” on kerännyt yli 500 kommenttia. Osa keskustelijoista on perheen puolella, osa taas tuomitsee käytöksen lokkeiluksi.

Joidenkin mielestä vieraan tulee tuoda aina mukanaan tuliainen, mutta moni myös huomauttaa, että käytännöt vaihtelevat suvusta riippuen.

Kokosimme kommentteja puolesta ja vastaan.

”Totta kai pitää viedä ruokatuliaisia”

– Mökillä ei ole useinkaan vierasvaraa, ei ainakaan meidän mökillä – paitsi jos on jo aiemmin sovittu vierailusta. Me kun mennään mökille olemaan rauhassa.

– Aina tuliaisia mukaan, kun vieraisille mennään. Kuuluu ihan peruskäytöstapoihin. Eikä kysellä, tarvitseeko tuoda jotain, vaan viemisiä viedään ilahduttamaan. Aina.


– Totta kai pitää viedä ruokatuliaisia. Eikä isäntäväki tietenkään voi tarjota pelkkää kahvia. Ei pitäisi olla liian vaikea yhtälö aikuiselle ihmiselle.

– Mökkiläisten ruokavarannot on äkkiä huvenneet, kun jokaiselle ohikulkevalle laitetaan tarjottavaa. Lähikauppa ei siellä ihan mökkitien vieressä sijaitse. Viekää nyt edes jotain tuliaisia, kun menette tervehtimään, älkääs olko hölmöjä (pihejä).

– Sehän on ihan peruskäytöstapoja, että jos itse kutsuu itsensä kylään, niin vie pullat mennessään. Varsinkin jos mökki on vähän syrjemmässä, niin siinä oma hommansa lähteä hakemaan täydennystä sapuskoihin.

”Mitään ei tarvitse tuoda”

– Jos oma siskoni soittaisi ja kysyisi voiko tulla kahville (asuu Helsingissä, minä Kuopiossa), niin kävisin vaikka juosten seuraavana päivänä kaupassa, eikä haittaisi yhtään. Minusta olisi ihana nähdä siskoni. Toisille toki se oma napa on tärkeämpi, ymmärrän senkin.

– Meille jos tulee kahville pistäytymään, niin mitään ei tarvitse tuoda. Kahvia ja keksejä löytyy aina. Pullaa emme syö itsekään eikä sellaisia vieraillekaan ole tarjolla.

– Itse en vierailisi enää paikassa, josta tulee tuollaista viestiä. Tavat ovat tapoja ja monet niistä ovat hyviä, mutta jos niistä ei voi joustaa edes siinä tapauksessa, että kohdille osuttaessa ei saa tulla, jos ei ole pullaa mukana, niin hyi. Käsittämätöntä jäykistelyä ja nuivuutta, varsinkin kun vielä läheinen ihminen kyseessä.

– Minusta on maailma kummallinen, jos tuliaisten vieminen on tärkeämpi pointti kuin läheisten tapaaminen. Tilanteesta riippumatta minut on otettu ja olen ottanut vieraanvaraisesti vastaan, ja se tuntuu kivalta. Kivemmalta kun jäädä miettimään, että et sitten tuonut huoltsikalta lisäainekeksejä, ja nukuit sitten vielä meidän lakanoissakin.


– Jumaliste tämä Suomen kansa! Sen lisäksi, että olette kateellisia olette myös pihejä! Miten joku voi itkeä parin pullaan ja makkaraan perään? Vain ja ainoastaan suomalainen! Ette näköjään ymmärrä mitään vieraanvaraisuudesta. Muualla maailmassa isäntäväki loukkaantuu kovasti, jos vieras tai yllätysvieras tuo tuliaisia.

Suvuissa erilaisia käytäntöjä

– Jaahas, tämä taitaa olla taas jotain kirjoittamattomia sääntöjä, joita en ymmärrä. En vie pullaa, kun käyn kahvilla jonkun luona. Otan kyllä pullaa, jos tarjotaan, mutta myös pelkkä kahvi riittää. En odota mitään huipputarjoiluja, varsinkaan jos ohi ajellessa kävisin kylässä. Sama jos joku tulee minun luokse kylään, en missään nimessä oleta, että tuo mukanaan pullaa. Itse asiassa minulle taas tulee tunne, ettei minun tarjottavat kelpaa ja siksi tuo omat mukanaan. Näin me taas ollaan erilaisia kaikki.

– Näissä ehdottomissa ”vie aina jotain mukanasi” -ohjeissa pitäisi ottaa huomioon se, että perheillä on erilaisia tapoja. Itsekin veisin vieraille jotain, mutta en vanhemmilleni enkä siskoni perheelle. Meillä on ihan tapana, että pelkkä kahvi riittää, jos ei ole muuta tarjota, eikä siitä nurista selän takana.

– Jännä muuten, että miehet ei mieti sekuntiakaan mitään kyläilysääntöjä. Itseäni on joskus hävettänyt, kun oma mieheni jättää viemästä tuomisia sisarustensa perheille, jättää hankkimatta lahjat merkkipäivinä, jättää tarjoamatta jos mennään yökylässä ollessa vaikka kauppaan tai baariin jne. Mutta ei ole minun asiani. En ala huolehtimaan kommunikoinnista miehen sukulaisten kanssa. Minä huolehdin omista sukulaisistani, huolehtikoon mies omistaan. Jos käly minua siitä näpäyttelisi, niin numero poistuisi puhelimesta.

Ilta-Sanomat ja Vauva.fi kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Millaisia kokemuksia sinulla on sukulaisten tai tuttavien mökkilokkeilusta? Pitääkö kylään mennessä viedä aina tuliaisia? Keskustelu kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt