Jaken ämpärikikka ja yksiössä asuvan tulitikkuaskiniksi – lukijoiden vinkit asunnon viilennykseen: ”Toimii mainiosti”

Julkaistu:

Asuminen
Lukijat jakavat toimiviksi toteamansa vinkit kodin viilennykseen.
Täksi viikoksi luvatut helteet voivat tehdä olon tukalaksi. Myös koti kuumenee helposti niin, että nukkuminen vaikeutuu.

Onkin jälleen aika ottaa kotitekoiset ja yksinkertaiset kodin viilennyskikat käyttöön.

Kokosimme yhteen lukijoiden vinkkejä asunnon viilentämiseen.

Auton tummennuskalvot ikkunoihin

– Asuin 45 vuotta Yhdysvalloissa ja siellä opin laittamaan auton ikkunoihin tarkoitetut tummennuskalvot asuntoni ikkunoihini. Kalvoja on eri tummuusasteisia, mutta kaikista näkee ulos, siis niin kuin autossakin. Laitoin ne pystysuoraan ikkunoihini, helpompaa laittaa kuin vaakasuoraan ja häiritsee vähemmän, kun liitossauma on pystysuoraan. Pakkauksessa on muovilasta ja leikkaaja, jolla saa leikattua kalvon sopivaksi. Ostin lisäksi metrin mittaisen metalliviivoittimen avuksi.

Eläkeläisen viritelmä

– Suomen taloissa on hankalaa, sillä pakkotuuletusaukkoja ei saa kiinni, joten aina tulee väkisinkin kuumaa ilmaa sisään. Suomessakin matkalaukun kokoinen ilmastointilaite toimii. Tuunasin paksusta pahvista ikkunaan peitteen ja ilmanpoistoletkun siihen (olen yksin asuva eläkeläinen). Ja mustasta roskasäkistä suojan sen päälle, ettei kastu sateessa ja laitoin ikkunaan. Toimii mainiosti.

Vaatteet olemattomiin

– Nopea apu, kun vähentää vaatteet minimiin tai vaikkapa olemattomiin. Jos jostain syystä ei niin halua tehdä, niin ilmalämpöpumppu on sekin hyvä vinkki.

Jaken ämpärikikka toimii

– Itse viilennän asuntoa pakastamalla vähintään puolen litran astiallisen vettä ja illalla kylmää vettä isoon ämpäriin ja jääkimpale sinne. Viilentää makuuhuonetta sopivasti. Puhaltimella voi viileän ilman suunnan säätää sänkyä kohti, Jake-niminen lukija vinkkaa.


Ulkonäöllä ei niin väliä

– Itse teippailin isoista mustista jätesäkeistä ulkoikkunoihin rumat suojat. Kyllä auttoi ja sai helposti pois kun helteet hellittivät.


Muista myös parveke

– Parvekelasitus kannattaa peittää vaalealla pimennysverhokankaalla. Kun parveke on suojattu auringonpaahteelta, huonekin pysyy viileämpänä.

Vinkit yksiöön

– Mikään seuraavista pikkukikoista ei ole täysratkaisu tilanteeseen, mutta erityisesti pienessä asunnossa, kaupunkiyksiössä ylimmissä kerroksissa, ne auttavat edes himpun, eräs lukija kirjoittaa ja vinkkaa:

1. Laita tulitikkuaski tai muu sopiva ”kiila” postiluukkuun, niin porraskäytävän hormivaikutuksesta johtuva vetoisempi ja siksi viileämpi ilma pääsee asuntoon edes pikkaisen tuuppaamaan lämpimämpää ilmaa hellan tuuletusräppänän kautta ulos.

2. Kun lähdet aamulla duuniin, niin laske vettä keittiön ja kylppärin altaisiin, miksi ei vateihin tai ämpäreihinkin.

3. Kastele paksu pyyhe tai pari ja ripusta ne ”kuivumaan”. Haihtuminen sitoo lämpöä ja aiheuttaa ilmavirtausta, jolloin helteen vaikutus osaltaan vaimenee.

Puuttuuko listalta sinun ehdoton viilennysvinkkisi? Paljasta se alla kommenteissa tai lähetä kuva osoitteeseen taiga.hakkila@sanoma.com.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt