Raijan ja Pentin koti on ehkä Suomen värikkäin talo: ”Vaaleassa talossa asuminen tuntuisi vaikealta”

Julkaistu: , Päivitetty:

Taidetalo
Nokkalan perheen taiteilijakoti Pilvilinna toimii myös työ- ja näyttelytila.
Maalauksia seinissä, lattioissa ja katoissa. Värejä ja veistoksia.

Uudessakaupungissa sijaitseva talo saa ohikulkijat pysähtymään ja hieromaan silmiään.

Värikäs ja erikoinen talo on koko komeudessaan upea ilmestys, mutta mikä rakennus oikein on?

Kyseessä on taiteilijapariskunta Raija ja Pentti Nokkalan taidetalo Pilvilinna. Taidetalo valmistui vuonna 2011, josta lähtien se on ollut pariskunnan koti.


Raija Nokkala kertoo, että talo on osittain presidentti Tarja Halosen ansiota, sillä presidentti ehdotti aikoinaan, että Uudestakaupungista tehtäisiin taidekaupunki. Sitä kautta syntyi idea myös taidetalosta.

Pariskunnalla on tällä hetkellä menossa kahdeksas kesä Pilvilinnassa. Nokkala kertoo, etteivät he ole kyllästyneet väreihin ja erikoisiin yksityiskohtiin – päinvastoin. Värejä ja uusia yksityiskohtia tehdään koko ajan lisää.


Korjaus 21.7. kello 8:53: Korjattu miehen etunimeksi

Talon ulko- ja sisäseiniä koristavat kuvitukset ja näyttelyt ovat Raija Nokkalan omaa käsialaa. Seiniltä voi lukea myös Ulla Kamppisen pilvirunoja.

Taiteen lisäksi talon pihalta löytyy ruusuloistoa. Puutarhassa kasvaa 120 eri ruusulajia. Ruusujen lisäksi pihalta löytyy 110 erilaista veistosta ja pienempiä rakennuksia taiteelle, kuten Pitsimökki.

– Vaaleassa talossa asuminen tuntuisi vaikealta, Nokkala myöntää.


Kesäisin jopa 5000 vierasta

Pilvilinnasta vielä erikoisemman tekee se, että talo on kesäisin auki kävijöille. Pilvilinna on Uudenkaupungin suosituimpia matkailukohteita, ja Nokkalat päästävät taloonsa tuntemattomia ihmisiä kolme kertaa viikossa ja neljä tuntia kerrallaan.

Kävijät saavat kiertää 270 neliön kokoista taloa vapaasti. Vain yksi makuuhuone ja kylpyhuone ovat suljettu vierailta.


Nokkala kertoo, että turisteja on riittänyt mukavasti ja määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Kesäisin Pilvilinnassa vierailee noin 3 000–5 000 ihmistä.

– Ei voi ainakaan sanoa, että kukaan ei koskaan käy kylässä, Nokkala nauraa.

Miten pariskunta sitten jaksaa kodissaan jatkuvasti tuntemattomia ihmisiä? Eikö se ole väsyttävää?

Nokkalan mukaan ei. Pariskunta aikoo avata ovet vieraille niin kauan kuin hyvältä tuntuu.

– On hauska tavata ihmisiä ja jutella heidän kanssaan. Se, että ihmiset lähtevät täältä hyvällä mielellä, on meille tärkeintä. Sillä me jaksamme.


Kodin avoimissa ovissa on tosin myös kääntöpuolensa.

– Eihän tämä siivoaminen niin hauskaa ole. Siivoan kesäisin joka päivä, mutta talvella en siivoa koskaan. Se tasapainottaa.

Talvisin talo toimii kodin lisäksi taiteilijapariskunnan työtilana veistoksille ja taideteoksille.


Nämä yksityiskohdat herättävät ihmetystä

Nokkala kertoo talon keräävän ihmisiltä positiivisia kommentteja ja kehuja. Osalla kävijöistä saattaa olla aluksi ennakkoluuloja, mutta mieli muuttuu nopeasti kierroksen jälkeen.

– Esimerkiksi isommassa ryhmässä tulleet miehet sanoivat, että menisivät kaikista viimeisimpänä taidetaloon. Kierroksen jälkeen he olivat kaikista innokkaimmat, ja he, jotka haluaisivat kiertää vielä lisää.

Monet ovat myös kummastelleet sitä, miten Nokkalat uskaltavat päästää tuntemattomia ihmisiä kotiinsa. Taiteilijan mukaan kävijät eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet ongelmia. Pariskunnan kotiin on suhtauduttu kunnioittavasti.


Nokkala tietää, että monien suomalaisten sisustusmaku koostuu enimmäkseen valkoisesta, mustasta, harmaasta ja ruskeasta.

– Ihmiset ovat ihmetelleet sitä, että täällä on paljon värejä, mutta kaikki sävyt sopivat kuitenkin yhteen. Sisällä on hyvin harmonista.

Myös ulkomaalaiset turistit ovat käyneet ihastelemassa Pilvilinnaa.

– He ovat kysyneet, miten tämmöinen paikka voi olla olemassa. He eivät ole ennen nähneet mitään tällaista.


Korjaus 21.7. kello 8:56: Miehen etunimi korjattu Pentiksi.

Pilvilinna

  • Pilvilinna sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Uudenkaupungin keskustasta Lepäisten suunnassa, kaupungin uimarannan vieressä.
  • Pilvilinna on avoinna kävijöille 25.6.–10.8. 2019 tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin klo 14–18.
  • Taidetalon lisäksi tontilla on Pitsimökki ja vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, taidepolku metsässä, kahviterassi meren rannassa, herkkupöytä ja korttipuoti.
  • Pääsymaksu: aikuiset 5 € / Lapset (2–10v.) 3 €

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt