Matot voi pestä näinkin helposti – Hennan vinkillä voit unohtaa raskaan työvaiheen kokonaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Matot voi pestä näinkin helposti – Hennan vinkillä voit unohtaa raskaan työvaiheen kokonaan

Unohda tämä työvaihe. Matot voi pestä ulkona myös liottamalla.

Julkaistu: 11.7.2019 11:27

Unohda harjaus ja pese matot liottamalla, asiantuntija kehottaa.

Kesän kivoin kotityö on mattojen pesu lämpimällä kesäsäällä.

Siivouspalveluita ja kiinteistötöitä tarjoavan Kotihaltia-yrityksen palvelupäällikkö Henna Uutela kertoo Ilta-Sanomille toimivimman ja ripeimmän tavan pestä matot ulkona.

Uutela kehottaa suomalaisia suhtautumaan matonpesuun lähtökohtaisesti rennosti.

– Tavallista villamattoa, joka on sijoitettu vaikka olohuoneeseen, ei tarvitse pestä joka vuosi. Tarvittaessa pestä voi pelkät tahratkin, ei koko mattoa, Uutela sanoo.

Henna Uutela muistuttaa suomalaisia ympäristöasioista. Valitse matonpesupaikaksi joko virallinen matonpesupaikka tai muu kohde, jossa pesuvedet kulkeutuvat viemäriin.

Mattojen pesu järvessä tai meressä edesauttaa rehevöitymistä.

Mattoa ei tarvitse jynssätä juuriharjalla, etenkään jos se ei ole kovin likainen, Henna Uutela sanoo.

Pese matto ulkona näin:

  1. Imuroi matto.

  2. Täytä pesupaikka, esimerkiksi iso palju, vedellä ja lisää sinne pesuainetta. Älä siis levitä pesuainetta suoraan matolle, sillä mattoon levitettyä pesuainetta saa huuhdella pois pitkään.

  3. Upota matto hetkeksi, noin 10–15 minuutiksi pesuveteen.

  4. Jos matto ei ole kovin likainen, pelkkä huuhtelu esimerkiksi pihaletkulla riittää. Juuriharjaa ei siis tarvita, se kuluttaa mattoa turhaan.

  5. Imuroitu matto puhdistuu ilman juuriharjaakin. Jos kuitenkin haluat käyttää harjaa, valitse ergonominen, selkää säästävä varrellinen harja.

  6. Paras hetki kuivata matto on hieman tuulinen mutta lämmin sää. Mitä nopeammin matto kuivuu, sen epätodennäköisemmin siihen tarttuu tunkkainen haju. Älä kuitenkaan jätä mattoa suoraan auringonpaisteeseen, ettei se haalistu.

Mikä pesuaine on paras?

Mattojen peseminen ulkona puhuttaa myös netin keskustelupalstoilla. Siellä kysellään, sopiiko matonpesuun käsitiskiaine vai kannattaako luottaa klassikkoon, mäntysuopaan?

Henna Uutelan mukaan mäntysuopa on hyvä valinta, mutta astianpesuainetta ei kannata koskaan käyttää mattojen pesuun. Käsitiskiaine vaahtoa hurjasti ja näin maton huuhtelemiseen kuluu turhan suuri määrä vettä.

Pesuainetta valitessa tärkeintä on varmistua pesuaineen tehosta.

– Mattoja pestään harvoin, joten kannattaa valita aine, jolla lika varmasti lähtee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?