Erjan luhistuneesta puuvajasta sukeutui ihana kesäparatiisi – huikeat kuvat ennen ja jälkeen remontin

Julkaistu:

Kesäpaikat
Erja Lamminahon kesämökin pihalla sijainnut puuvaja sai uuden elämän huvimajana.
Vielä keväällä Erja Lamminahon kesämökin pihalla odotti surkea näky. Juvalaisen kesäpaikan maisemat hakivat vertaistaan, mutta pihamaalla sijainnut puuvaja oli niin huonossa kunnossa, että sitä tuettiin rautapilarein. Rakennuksen seinälaudoitus ei pelkästään rakoillut. Siinä oli miehen mentäviä aukkoja.


Moni olisi heittänyt tässä vaiheessa hanskat tiskiin ja tilannut paikalle kuorma-auton.

Tätä vajaa ei kuitenkaan puujätteeksi kelpuutettu.

– Vaja pelastettiin viime hetkellä, Erja Lamminaho kertoo Ilta-Sanomille.


Valokuvausta ja runoutta harrastava Lamminaho loi mielessään vision huvimajasta, jossa nautittaisiin kesäilloista tärkeiden ihmisten kanssa.

Pariskunta päätti, että historiallinen kohde nostettaisiin uuteen loistoonsa.

Erja Lamminaho ryhtyi työhön miehensä kanssa.

– Halusimme säilyttää vajassa kesäpaikan tunnelman ja historian. Kesämökki on 1930-luvulta, vaja varmasti samoin.


Toinenkin periaate oli. Lamminahot halusivat käyttää vajan kunnostamisessa kierrätysmateriaalia.

Aarreaitoiksi osoittautuivat kesämökin vanhat esineet sekä nettikirpputorit. Harmaat laudat, joita käytettiin vajan paikkaamiseen, löytyivät toisesta purettavasta kohteesta, ja sisustus sieltä täältä.

– Vanhaa kangasta olevat verhot löysin kierrätyskeskuksesta kahdeksalla eurolla. Verhotangoiksi löytyivät päätalosta vanhat suksisauvat ja heinäseiväs. Talon ikivanhat puusukset on vielä tarkoitus laittaa seinälle niin, että saamme paikan hengen kunnioitettavasti esille, Lamminaho sanoo.


Remontointiin kului neljä viikkoa, joiden aikana vajaan tehtiin muun muassa uusi katto sekä ikkunat ja ovi, joka sijoitettiin rakennuksen keskelle.

Haasteellisinta oli talon oikaiseminen.

– Koko ajan oli pelko, että vaja sortuisi.

Näin ei onneksi käynyt. Rötisköstä sukeutui kaunis kesäparatiisi, historiaa kunnioittava kesäkeittiö ja vapaa-ajanviettopaikka, jonka jokainen yksityiskohta on kaunis katsella.

Erja Lamminahoa ilahduttaa erityisesti rakennuksen päätyikkuna.

– Sieltä näkyvät pilvet ja kumpare, jonka päältä näkyy kauas, Lamminaho kertoo.


Nykyään paikalla on nimikin: Tuulentupa.

Tuulentuvassa ja sen tuulelta suojaisalla terassilla juhlitaan kesää, ystävyyttä ja sitä, että unelmien, sekä pienempien että isompien eteen, kannattaa ponnistella.

– Ihan kuka tahansa pystyy tekemään jotain mieleistä omaan elämäänsä. Oman pienen haaveen toteuttaminen on mahdollista, Lamminaho kannustaa.

Unelmilleen kannattaa kuitenkin antaa aikaa. Jos haaveissa on vanhan rakennuksen korjaaminen, pitkäjännitteisyys palkitaan.

– Kannattaa katsoa paikkaa hetken aikaa ja antaa itselleen tuumaustaukoja. Kiireessä ei kannata tehdä. Silloin saa sitä mitä haluaa.

Oletko sinä toteuttanut hienon muodonmuutoksen mökillä? Lähetä kuvat ja tarinasi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt